Arama motoru optimizasyonunda kurallara ayak uydurmak, arama sonuçlarında rakip analizi ile başlar. Rakiplerin yaptıkların aynısını yapmak, onları geride bırakmanıza yardımcı olmaz. Bunun yerine, neyi iyi yaptıklarını belirleyin ve sonra daha iyi yapın.

Rekabetçi seo analizi ile öğrenecekleriniz; en üst sıradaki sayfaların içeriği nasıl yapılır, sizin sitenizde benzer videolar veya uzun biçimli makaleler olabilir, ancak daha iyi bir şey olmalıdır.

rekabetci seo analizi

SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır

  1. Kritik anahtar kelimelirinizi ve rekabet eden siteleri belirleyin.
  2. Organik sıralama denetimi yapın.
  3. En üst sıradaki sayfaları analiz edin.
  4. Arama motorlarının değer verdiği unsurları belirleyin.
  5. Siteniz için bu unsurları iyileştirmek için bir plan geliştirin.

Anahtar kelimeleri ve rakipleri seçme

Zaten bir anahtar kelime stratejiniz varsa, bu adım kolay olacaktır. İşletmeniz için en önemli anahtar kelimeleri seçin ve organik arama trafiğini ve geliri artırmak için her aramadan sıralanacak 5 ila 10 anahtar kelime seçin.

Bir anahtar kelime stratejisi oluşturmadıysanız, anahtar kelime aracını incelemek için iyi bir zamandır. Google Anahtar Kelime Planlayıcı her zaman iyi bir seçenektir ve ücretsizdir. Devam eden etkin Google Ads kampanyalarınız yoksa, verilerde bazı sınırlamalar vardır. Ama yine de değerli bir araçtır.

Ardından rakiplerinizi belirleyin.

rakip arastirma

 

Aramada, sıralamanız gereken anahtar kelimeleri sıralayan her site bir rakiptir. Medya şirketleri, büyük ve küçük e-ticaret siteleri, farklı iş modellerine sahip siteler, hepsi potansiyel rakiplerdir. Sıralama performansınızı ölçmek için siteleri dikkatlice seçin. Aksi takdirde, yanlış sitelere karşı rekabet edersiniz ve sıralamanızı iyileştiremezsiniz.
Muhtemelen birkaç farklı anahtar kelime ve rakip sıralaması seçmeniz gerekecektir. Örneğin, bir moda sitesi için ayakkabı yarışması, kıyafet yarışmasından farklı olacaktır. Bu örnekte, ayakkabılar için bir miktar anahtar kelime ve analiz etmek için bir kaç tane rakip seçin; elbiseler için farklı bir anahtar kelime kümesi ve rakipler kullanın.

SEO sıralama denetimi

Ardından, sıralama verilerinizi izlemeye başlayın. Semrush veya Searchmetrics gibi kurumsal bir SEO platformunuz varsa, bu adım basittir. Anahtar kelimelerinizi ve rakiplerinizi yeni bir projeye yerleştirin ve araç sizin için verileri toplasın.

Manuel olarak yapıyorsanız, verilerinizi barındırmak için aşağıdaki gibi bir elektronik tablo oluşturun. Her hücrede sıralama konumunu listeleyin.

rakip kelime analizi

Anahtar kelimeleri manuel olarak izlemek için bir e-tablo oluşturun ve her hücrede sıralama konumunu listeleyin.

Yukarıdaki örnekte, siteniz Google’da “anahtar kelime a” için dördüncü sırada yer almaktadır. İlk rakibiniz ikinci, diğer rakibiniz ise birinci. Böylece, “a anahtar kelimesi” için rakiplerinizle yarışıyorsunuz.

Ancak, “d anahtar kelimesi” için yalnızca ilk rakip, yalnızca yedinci sırada yer alır. Her üç sitenin de bu sitede iyileştirme ihtiyacı vardır. Ancak ilk rakip, nasıl daha iyi sıralama yapılacağına dair veriler sağlayabilir.

Sıralamaları belirlemek için, yalnızca Google’da anahtar kelimeleri aramamaya dikkat edin. Tüm aramalar kişiselleştirilir ve sonuçlarınız, potansiyel müşterilerin aramasından farklı olabilir.

Bunun yerine, herhangi bir anahtar kelime için sıralamaların kişiselleştirilmemiş bir görünümü için Google Ads’de Reklam Önizlemesini kullanın. Kullanmak için aktif bir kampanyaya ihtiyacınız yok, ancak en azından ücretsiz bir Google Ads hesabına ihtiyacınız var.

Rakiplerinizi analiz edin ve planlayın

Sıralama verilerini topladıktan sonra, anahtar kelimeleriniz arasında hangi sitelerin en iyi rakip olduğunu bir bakışta bilirsiniz. Her kelime için, sizinkini geride bırakan sayfaları incelemeye başlayın.

  • Daha fazla içeriğe sahipler mi?
  • Anahtar kelime temaları için daha etkili bir şekilde optimize ediyorlar mı?
  • Sayfaları daha ilgi çekici ve hemen çıkma olasılığı daha düşük mü?
  • Onu çekici kılan nedir?
  • Sayfaları dizine eklendi ve sizinkiler dizinde değil mi?
  • Sayfaları başlıktan veya diğer temel gezinme öğelerinden bağlantılı mı?

Sayfalarını Google’ın gözünde bu kadar özel yapan nedir? Birşey var. Tek yapman gereken onu bulmak.

Rakiplerinizin sayfalarının sizinkinden daha üst sıralarda yer almasını sağlayan her öğeyi taklit edemezsiniz. Püf nokta nerede? Kısa vadede iyileşme görmek için hızlı bir şekilde neyi ele alabilirsiniz? Önce bunları yapın. E-ticaret rekabet analizinin faydalarını ilerledikçe göreceksiniz.

Yine de daha karmaşık projelerden uzak durmayın. Genellikle en büyük faydayı sağlayan büyük olanlardır.

Bulduklarınızı ve yeni trafik potansiyelini tartışmak için yaratıcı ekipleriniz ve geliştirme ekiplerinizle işbirliği yapın. Her anahtar kelime için toplam aylık arama hacmini aldığınız trafikle karşılaştırarak potansiyel trafik artışını bilirsiniz. Bu veriler, yeni Google Arama Konsolunda, Performans sekmesinde bulunur. Konu ile alakalı e-ticaret için teknik seo makalemiz size diğer detaylarda yardımcı olacaktır. Göz ardı etmemeniz diğer bir faktörde yapılandırılmış veri şemalarıdır. Bu yazıyı da kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 152

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.