Şahıs şirketi nasıl kurulur, kurmak için gerekenler, şahıs şirketi kurmak, e ticaret için şahıs şirketi kurmak, internet üzerinden yeni iş kuracakların merak ettiği konulardır. 2024 yılında kendi şirketini açmak isteyen yeni girişimcilerin en çok sorduğu konuların başında yer alır.

Genellikle küçük ve orta ölçekli firmalara uygun, kurulması hızlı, giderleri düşük olan şahıs şirketi açmak uzun vadede firmaları maliyetten kazançlı çıkarır.

E-ticaret için şirket kurmak istiyorsanız tek yapmanız gereken evraklarınızı hazırlayıp başvurmak ya da bir danışmanlık almaktır. Şirket kurmak için gerekli belgeler ve evrakları kendiniz vergi dairesi müdürlüğü’ne iletebilir veya mali müşavire vermeniz yeterli olacaktır.

şahıs şirketi nasıl kurulur ve gerekli evraklar nelerdir

Şahıs Şirketi nedir?

Birey olarak kurabileceğiniz şirketlere Şahıs Şirketi adı verilir. Tek kişinin yönetiği ve sahip olduğu, işletmecisinin de yine kendisi olduğu ticari yapıdır. Tek başına çalışmak zorunda olmayıp işçi istihdamı yapabilir.

Limited şirketlerden ya da anonim şirketlerden daha ufak ölçekli olan kuruluşlar şahıs şirketidir. Limited şirket ve Anonim şirket kurma işlemlerine göre hem daha basit, hem de daha süratli olarak kurulur. Ticaret yapabilmek için yasal zorunluluk olarak vergi mükellefi olmak durumundasınız.

sahis şirketi nedir

Şahıs Şirketi Açma’nın Avantajları Nelerdir?

Limited şirketlere ve Anonim şirketlere göre açılış süreçleri, ihtiyaç duyulan evraklar diğerlerinden azdır. Faaliyete daha hızlı geçmenizi sağlar ve diğer şirket türü(Limited, Anonim vs.) kurulumlarından çok daha az masraf gerektirir. Sahibinden başka ortak olmamasından ötürü işlemleri daha basittir. Açılan şahıs şirketinin bütün sorumluluğu ve yetkileri şahıs firmasını kuran kişinin sorumluluğunda olmaktadır.

Şahıs şirketi avantajları;

  • Düşük muhasebeci ya da mali müşavir ücretinin olması,
  • Vergi sisteminde kademeli artışları olması,
  • Defter tasdik bedellerinin düşük olması,
  • Şahıs şirketinin açılması ve kapatılması kolaydır,
  • Şahıs şirketi açmak için sermaye ihtiyacı yoktur,
  • Herhangi bir ortağa gerek olmadan bireysel olarak kurulabilir

Şahıs şirketinin dezavantajları;

  • Gelir arttıkça kademeli vergi oranı nedeniyle vergi oranı da yükselmektedir.
  • Elde edilen Gelire bağlı olarak %15’den başlar ve %35’e kadar çıkabilir. Ancak Limited şirketlerde bu oran sabittir ,yani %22’dir.

Önemli Not: E-ticaret sitenizi oluştururken bir şirket olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Girişimciler tarafından yapılan hataların en başta önce şirket açmak, daha sonrasında e-ticaret sitesi açmak. Önce sitenizi oluşturup sonra şirket başvurusunda bulunabilirsiniz. Halihazırda herhangi bir tüzel kişiliğiniz yoksa e-ticaret paketlerimizden satın alabilirsiniz. Ürünlerinizi girip sitenizi satışa hazır hale getirebilir ve firma açılışınızdan sonra sanal pos için evraklarınızı iletebilirsiniz.

Ürünlerinizi sitenize girdikten sonra satış yapabilmek için kesinlikle firma olmanız gerekmektedir. Yani firma olması zorunluluktur.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kurmak için ilk önce bazı belgelerin toplanması gerekir. Bu evrakları kendiniz toparlayıp başvurunuzu isterseniz şahsen de iletebilirsiniz. Şahıs şirketi kurmak için gidilmesi gereken yer, bağlı olacağınız vergi dairesi müdürlükleridir.

Şirket açma işlemini sizin yerinize vekalet ile bir mali müşavir veya muhasebeci vasıtasıyla de işleme aldırabilirsiniz. En basit yolu bu işlemleri mali müşavirinizin, muhasebecinizin süreci ilerletmesi ve şahıs firmanızı açmasıdır. Limited şirket kurmak isterseniz, limited şirket nasıl kurulur makalemizi okumanızı öneririz.

Şahıs şirketi kurmak için takip edebileceğiniz adımlar aşağıdaki gibidir;

  • Noterden imza sirküsü ya da imza tescil beyannamesi yaptırılır.
  • E-devlet üzerinden ikametgah bilgileri çıkartılır.
  • Şirketinizi gösterebileceğiniz iş yeri adresi için kira kontratı ya da mülk sizin ise tapu fotokopisi çıkarılır.
  • Motorlu araçlarınız varsa ruhsatlarını hazırlarsınız.

sahis sirketi kurulma işlemleri

Konu hakkında sorularınız varsa alt kısımdaki yorum bölümünden yöneltebilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

2024 yılında Şahıs firması kurmak için gerekli belgeler ve şahıs şirketi maliyeti en çok sorulan sorular arasında bulunur. Bireysel firma açmak, limited veya anonim gibi sermaye şirketlerine göre daha hızlı ve karlıdır hızlıdır. Şahıs şirketi açılışı en fazla 2 gün içerisinde tamamlanır.

Şirket kurmak için gerekenler aşağıda listelenmiştir;

  • Kimlik fotokopisi,
  • İkametgâh Senedi(E-Devlet Üzerinden),
  • Noterden imza sirküleri,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • Muhasebecinize ya da Mali Müşavirinize vereceğiniz vekaletname ( ancak kendiniz yapacaksanız gerekmez ),
  • Açılacak olan iş yeriniz kira ise kira sözleşmesi ya da mülk sahibi siz iseniz tapu fotokopisi,
  • Varsa araç alış senedi ve ruhsat

Şahıs şirketi açmak için gösterebileceğiniz işyeri adresinizin belirlenmiş olması gerekir. İşyeri adresiniz, mağaza, dükkan, ofis, sanal ofis ya da home ofis olabilir. İş yeri adresinize ait kira sözleşmesi veya mülk size ait ise tapunuzun fotokopisi ile birlikte başvurulması gereklidir.

Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar olur?

Dökümanlar, imza sirküleri ve bu işlemleri sizin adınıza yapacak olan mali müşavir ya da muhasebeciye ödeyeceğiniz tutar vardır. Bu tutar, hizmet ücretleri dahil 2024 yılı için toplam 4000TL – 7000TL arasında değişebilir. Ücretler, muhasebeciye ve bölgeye göre değişebilir.

Bulunduğunuz sektör ve iş kolunuza göre esnaf odası, ticaret odası vb. odalarına kayıt olmanız da gerekebilir. Mali müşaviriniz ya da muhasebeciniz bu hususta sizi daha detaylı bilgilendirebilir.
E-ticaret sitesi üzerinden satış yapmayı düşünüyorsanız sizin için çok faydalı olacak online satış sitesi masrafları için tıklayınız…

Not: Firma açılışını e-ticaret yapmak için planlıyorsanız, 1 ocak 2021 tarihinde yürürlüğe muafiyet kanunu girdi. Bu vergi kanunu ile e-ticaret üzerinden yıllık en fazla 220bin TL satışınız olacaksa E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nedir, Şartları Nelerdir? yazımıza bakabilirsiniz. Vergi muafiyeti şartlarını kapsıyorsanız bu imkandan faydalanabilirsiniz.

E ticaret için şirket kurmak zorunlu mu?

Hali hazırda vergi levhanız ya da vergi muafiyet belgeniz varsa farklı olarak e ticaret için şirket kurmak gereği yoktur. İlgili yasa gereği bunların olması yeterlidir. Vergi levhanız ya da vergi muafiyet belgeniz ile sanal pos açtırabilirsiniz. Yine bu belgelerle kargo firmaları ile kapıda ödeme anlaşması yapabilir ve size özel taşıma fiyatlandırması alabilirsiniz.

Şirket kurmadan e ticaret yapabilmek için vergi muafiyeti belgesi şartlarını https://www.hazirticaretsitesi.com/blog/e-ticaret-vergi-muafiyeti-nedir-sartlari-nelerdir/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. İşinize yarayacak bu mükemmel içeriği kaçırmayın.

Şahıs şirketi, faturalı aldığı her ürün/hizmeti satabilir. Elbette fatura çıktısı yapmak durumundadır. Faaliyet koduna bakılmaksızın tüm ticari işlemlerinde kullanılabilir.

Kimler şahıs şirketi kuramaz?

Şahıs şirketi kurmasına engel olan devlet memurluğudur. Devlet memurları tacir olamayacakları için şahıs şirketi kuramaz. Devlet memurları haricinde farklı yerde çalışıp sigortalı olanlar şahıs firması kurabilir.

E ticaret için şahıs şirketi kurmak yeterli mi?

E ticaret için şahıs şirketi kurmak ile ilgili başvurularınızı yaptığınızı ve artık işlemlerinizi tamamladığınızı varsayıyoruz. Şahıs firması sahibi olarak e-ticaret yapabilir ve web üzerinden ürün satabilirsiniz. Yeni dünya ile İlk bağınızı bir e-ticaret sitesi kurarak ve ürünlerinizi sitenizde yayına çıkarmak olacaktır. E-ticaret için vergi mükellefi olmak internet üzerinden çok kısa sürede tamamlanır. Şahıs şirketi e ticaret yapabilir mi sorusunun cevabı da burada açıklanmış oluyor.
Vergi levhanızla beraber müracaat ederek sanal pos alabilir ve online ödeme yöntemleri ile de satış yapabilirsiniz. Iyzico, PayTR, iPara aracı ödeme sistemleri kurabilir ve bankalara başvuru eziyetinden kurtulabilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz Iyzico, PayTR, iPara gibi ödeme sistemleri ile çalışmanızdır. Nedeni ise aracı firmaların yıllık sabit ücreti olmamasıdır. (çoğu banka yıllık sabit ücret ile beraber satışlarınızdan komisyon almakta). Buna ilave bankalar yeni kurulan şirketlere POS başvurularında türlü zorluklar çıkarmaktadır.

Diğer bir yol ise, E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurmak resimli anlatım bağlantısını ziyaret edip işlemleri kendiniz internet üzerinden yapabilirsiniz. E-ticaret şirketi kurma yazımızdan sonra e ticaret sitesi kurma başlıklı mükemmel yazımız ilginizi çekecektir.

platinum e-ticaret paketleri

 

Platinum Akıllı E-ticaret Paketlerini kullanarak, e-ticaret sektörüne ilk adımınızı atabilirsiniz. profesyonel e ticaret paketleri  sayfamızı inceleyin, Platinum akıllı e-ticaret paketlerinin sizlere neler sunabileceğini kendiniz görün!

İndirimli fiyatlarla firma açılış işlemleri için yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir, sosyal medya hesabımızı beğenebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 26533

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ve Açılır, Gerekli Belgeler Nelerdir?” 27 yorum var

  1. zeynep ünverdi - 23 Mayıs 2022 at 17:14

    şahıs şirketi kurma e-devlet üzerinden mümkün mü?

  2. Orhan Atasoy - 9 Mayıs 2022 at 00:01

    Aklımdaki tüm sorular zaten cevaplanmış. Teşekkür ederim.

  3. Fuat Öztürk - 20 Nisan 2022 at 23:04

    Şahıs firması kurup internetten mal satmak istiyorum, yardımcı olurmusunuz?

    • Platinum E-Ticaret - 20 Nisan 2022 at 23:06

      Uzman ekibimiz sizinle irtibata geçecektir.

  4. Serhat - 19 Nisan 2022 at 01:40

    Bir solukta okunası faydalı bilgiler var.

  5. emin kancan - 17 Mart 2022 at 17:23

    e devlet ikametgah belgesi olur mu?

  6. aydın sarı - 13 Ocak 2022 at 11:35

    adıma e devlet şirket kurma engelleme nasıl yapılır?

  7. ismail yolay - 13 Ocak 2022 at 01:16

    e devlet şahıs şirketi kurmak istiyorum

  8. Ahmet Şimşek - 21 Nisan 2021 at 02:44

    Öncelikle bu bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Eğer çok vaktinizi almayacaksa ve çok değerli olan vaktiniz ayırabilecekseniz size birkaç sorum olacak ve cevaplarsanız çok mutlu olurum.
    Konuyu anlatmam gerekirse: bazı e-ticaret platformlarında ‘printable’ denilen, sadece bilgisayar dosyası şeklinde (örnek olarak .svg .psd .dxf .docx. pptx .pdf .ai vs.) ürünler tasarlanıp satılabilmekte. Açıkçası ben de bu şekilde sisteme dahil olmak ve yavaş ve kararlı adımlarla yürümek istiyorum. Elimdeki sermayeyi reklama ve seo çalışmalarına harcamak ve belli bir noktadan sonra şirketleşme sürecine girmek istiyorum. Bu süreçte:
    1)Şirket, şahıs yada limited, kurmak zorunlu mudur? Bu konu yazınızda belirtilmiş ancak, ticareti yapılacak ürün somut bir ürün olmadığı için şirket açmak konusunda bir ayrıcalık mevcut mudur? Sonuç olarak müşteri, satın aldığı ürünü bilgisayarına indirecek ve oradan kullanacak.
    2) Eğer şirket kurmadan da ‘printable’ denilen ürünleri üretmek ve satmak mümkün ise, ileride şirketleşildiğine bir sürprizle karşılaşma ihtimalimiz nedir? Sonuç olarak, banka hesaplarına belirli noktalardan, ki bu noktalar yurtdışı, döviz girişi olacak. Tabii kişisel hesaplara Türk lirası cinsinden giriş yapılacak ancak, bu para, ülke sınırlarına döviz olarak giriş yapmış olacak. İleride, geçmişe dönük vergi borcu ve dolayısıyla vergi cezası çıkma ihtimali var mıdır?
    3) Bu konuyu sorma sebebim, devletin yurtdışı ticareti arttırmak istemesi, bu konuda bazı ayrıcalıklar ve destekler sunması. Şirket kurmak zorunda isem, bu şirkete yapılabilecek desteklerin ne kadar süreyle yapılıyor olduğuyla ilgili de bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
    4)Son sorum da şahıs şriketleriyle ilgili. İkamet ediyor göründüğüm evi, işyeri olarak göstermem mümkün mü? Evin tapusu kimin üzerineyse onunla bir kira sözleşmesi hazırlamak zorunda mıyım? Tapu sahibi 1.derece hısımlarım olsa bile bu durum geçerli midir?

  9. veli yıldırım - 16 Eylül 2020 at 11:56

    merhabalar şahıs firması ile ilğili olarak sizlerden alacağım paketlerde trendyol , hepsi burada , N11 ve çiçek sepeti ile enteğremidir ve kargo firmaları ile entegre olan paketiniz hangisidir . örneğin bir MİDDLE paketinizden alsam bu ihtiyaçlarımı karşılarmı ve 1.yıldan sonraki paket ödemelerimiz ne kadar olur. ilğinize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim .

  10. Ceylan - 9 Eylül 2020 at 18:26

    Ben aynen böyle kendi adıma iş yeri açtım ama iptal ettim 1yil sonra şimdi tekrar yenden aynı iş yerini açmak istiyorum olurmu

  11. Erhan karagöz - 7 Eylül 2020 at 02:29

    1 adet kamyon alıp fatura kesmek için şirket kurmam lazım nasıl bir yol izlemem gerek şimdiden tesekkur edrim .

  12. Gökhan - 7 Mart 2020 at 08:08

    Şahıs şirketi açmak istiyorum. Tıbbi cihaz/malzeme ve e-ticaret üzerine… Oturduğum apartman sakinlerinden izin almam lazım mi? Apartman yönetiminden izin kağıdı gibi bir işlem gerekiyor mu?

  13. Hilmi - 25 Şubat 2020 at 14:30

    Ben trendyol Hepsiburada vs yerlerde satış yapmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim şirket olması şart mı

    • Platinum E-Ticaret - 25 Şubat 2020 at 19:21

      İlgili firmaların politikaları gereği fatura kesme zorunluluğunuz vardır.

  14. kerem - 23 Şubat 2020 at 02:59

    Merhaba, GittiGidiyor, N11, Hepsi Burada, Trendyol gibi pazar yerlerinde satış yapmak istiyorum. Vergisiz mağaza açılmıyor bunu içinde bir vergi açmam gerekiyor aceba sizin paketleriniz ile bu sitelerde satış yapabiliyor muyuz?
    Teşekkürler

    • Platinum E-Ticaret - 25 Şubat 2020 at 19:22

      Maalesef, bizim paketlerimiz size vergi muafiyeti sağlamamaktadır. Ticaret yapabilmek için fatura kesme zorunluluğunuz vardır.

  15. sergen - 17 Şubat 2020 at 13:02

    Vergi ve şirket ile ilgili 0 bilgim var bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
    1)satışlarımda fatura kesmesem sorun olurmu
    2)aylık ne kadar vergi vericem
    3)her satışta fatura kesmek zorundamıyım veya 4 5 satışta olurmu
    4)genelikle 20 tl lik ürünler satıyorum bu yüzden 20 tl de fatura vs kesersem ne kadar vergisi osu busu veririm bana ne kadar kalır.
    5) şahıs şirketini istediğim zaman kapatabilirmiyim ve kapatırken bir cezası vs varmı.

  16. İsmail - 17 Şubat 2020 at 01:49

    E-ticaret şirketi ile şahıs firması aynı sanırım, doğrumuyum?

    • Platinum E-Ticaret - 17 Şubat 2020 at 12:55

      Evet haklısınız, e-ticaret şirketi olarak açtırabileceğiniz bir şirket türü bulunmamaktadır. Fatura kesebilen herhangi bir şirket türü ile e-ticaret yapabilirsiniz.

  17. Cansu - 13 Ocak 2020 at 10:38

    Merhaba, şahıs şirketi kuracağız. Evi home office olarak göstermek istiyoruz yalnız tapuda evlenmeden önceki kızlık soyadım yer alıyor. Bunun için tapuda değişiklik yapmak gerekiyor mu?

  18. Tuğçe - 12 Kasım 2019 at 22:30

    Kolay gelsin imstagram üzerinden bijuteri ürünleri satışına başlamak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim

    • Platinum E-Ticaret - 14 Kasım 2019 at 10:33

      merhabalar, eticaret paketlerimiz size bu konuda yardımcı olacaktır

  19. levent ahmet - 17 Eylül 2019 at 03:12

    şahıs şirketi kurarken birden fazla sektör seçme şansımız oluyormu bu konuda kısıtlama varmı?

  20. Merve - 22 Temmuz 2019 at 15:12

    Merhaba ofis home açmak istiyorum (amigurumi malzemeleri üstüne) bunun için vergiye kayıt olmam gerekiyormuş nasıl bir yol izleyebilirim?

    • Platinum E-Ticaret - 23 Temmuz 2019 at 12:16

      Merhabalar, gerekli evrakları tamamladıktan sonra vergi dairesinde bizzat başvurabilir ya da muhasebenizden destek alabilirsiniz.

  21. Sibel uzun - 25 Eylül 2017 at 02:25

    Dükkanımız var. Eticaret şirketi kurmamız gerektiğini zannediyorduk ama yazınızı okuduktan sonra gerek olmadığını öğrendik. Aydınlattığınız için teşekkür ederim

Yorum Yaz