E-ticaret vergi muafiyeti nedir, evden e-ticarette vergi muafiyeti varmı, vergiden muaf esnaf belgesi nasıl alınır, vergi muafiyeti başvurusu nasıl yapılır, Instagram satış vergi muafiyeti, vergi muafiyetinden kimler yararlanır, ev hanımlarına vergi muafiyeti başvurusu, vergi muafiyeti belgesi alma dilekcesi, şirket kurmadan e-ticaret yapmak gibi aradığınız tüm soruların cevaplarını sizler için derledik.

Her geçen gün büyüyen ve hızla gelişen e-ticaret artık vazgeçilmezdir. Kira giderleri bu sayede artık ödenmek zorunda olmadığından tercih ediliyor.

E-ticaret, şahıs firması üzerinden yapıldığında gelir vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapıldığında kurumlar vergisi kapsamında yer almaktadır.

e-ticaret yapanlara vergi muafiyeti nedir, şartları nelerdir?

Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti, vergi kanunlarına göre bir mükellefin veya mükellef grubunun belirli bir ciroya kadar vergi dışı tutulma olayıdır.

Bu vergi muafiyeti tamamen ya da kısmen  olabilir.

Detaya inildiğinde, vergi kanunda vergi vermesi zorunlu olan fakat muafiyet kanununda yer alan maddeler ile vergi kapsamının dışında olmasıdır.

E-Ticaret’te Vergi Muafiyeti Var Mı?

evden e ticaret yapanlara vergi muafiyeti

Evden E-ticaret işi yapmak isteyenler için şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor. Evde üretilen ürünleri, online satış siteleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, “Evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyeti” kapsamındadır.
Eğer gelir 220 bin TL’yi aşmıyorsa bu kanundan yararlanılabilir. Elbette bu muafiyet sadece evde üretim yapan ev kadınlarını değil, evde e-ticaret yapmak isteyen herkesi kapsıyor.

Gelir vergisinden muaf tutulmak için gerekli şartlar nelerdir?

  • Gelir vergisinden muaf tutulması için evde imal ettikleri ürünleri internet üzerinden satmak gerekir.
  • Muaf olacak kişinin iş yeri bulunmaması gerekiyor.
  • Seri üretim ya da sanayi tipi olan makine ve alet kullanılmaması gerekiyor.
  • Vergiden muaf esnaf belgesi alınması gerekiyor.
  • İnternet üzerinden yapılan satışların hasılatı bankada açılacak ticari bir hesaptan yapılması gerekiyor.
  • Yıllık hasılat tutarının 220 bin TL’yi aşmaması gerekiyor.

E-ticaret yapanların işlerini kolaylaştıran bu karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021 itibarıyla uygulanmaya başlandı.

gelir vergisinden muaf tutulmak icin gerekli sartlar

Bonus tüyo; ev yapımı lezzetli pastaların alıcısı fazladır, eliniz lezzetliyse neden olasın?…

Vergiden Muaf Belgesi Nedir?

İlgili vergi kanunları gereğince ticari faaliyeti olan gerçek kişiler yıllık kazançlarına göre gelir vergisi ödemekle yükümlüdürler. Ancak, ticari faaliyetler kapsamı 193 sayılı Gelir Vergisi kanununun 9. maddesinde tanımlanan esnaf muafiyeti şartlarına uyumluluk sağlayanlar vergiden muaf belgesi alarak vergi ödemezler.

Esnaf Muafiyeti Kimleri Kapsar?

Gelir vergisi kanununa göre aşağıda tanımda bulunan kişiler, esnaf muafiyeti kapsamındadır ve vergiden muaf esnaf belgesi alabilirler:

  • Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile seyyar perakendeciler,
  • Herhangi bir iş yeri açmadan gezici olarak kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi ve hamallar gibi küçük sanat erbapları,
  • Herhangi bir iş yeri açmadan seyyar olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar,
  • Nehir, göl, denizler ve su geçitlerinde makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler,
  • Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, dışarıdan işçi almamak şartıyla evlerde imal edilen ürünleri satanlar,
  • Her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar,
  • Çini ve çömlek yapımı, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği gibi kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar.
  • Ziraat tarım işlerinde kullanmak üzere hayvan, hayvan arabası, traktör veya motor gibi vasıtalar ya da sandallar ile daimi olmamak kaydı ile nakliyecilik yapanlar,
  • Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer alan lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretimi yapanlar, kiraladıkları ya da sahip oldukları konutlara ait çatı ve cephelerin kurulu gücü azami 10 kW’a kadar olan ve tek üretim tesisinde üretimi sağlanan elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını tedarik şirketine satanlar,

Yukarıdaki işler ile benzerliği olan ve Maliye Bakanlığı tarafından kabul gören sanat ve ticaret işleri ile uğraşanlar. Yukarıdakiler haricinde bir ticari faaliyet oluşumu içerisindeyseniz Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ve Açılır, Gerekli Belgeler Nelerdir yazımızı inceleyebilirsiniz.

Vergiden Muaf Esnaf Belgesi Nasıl Alınır?

Vergiden muaf esnaf belgesi almak için , 283 Seri No.lu gelir vergisi genel tebliği ekinde yer alan dilekçe ile beraber en yakın vergi dairesine başvurulur.
Belge almak için herhangi bir bedel talep edilmez ve tüm bu işlemler ücretsizdir. Vergiden muaf esnaf belgesinin 3 yıl geçerliliği olup süre sona erdiğinde vergi dairesine tekrar başvurarak yeni belge alınabilir. Bu linkten başvuru dilekçesi alabilirsiniz.

Şirket kurmadan e-ticaret nasıl yapılır?

Kayıt altına alınmadan geleneksel ya da dijital ticaret yapmanız mümkün değildir. Türk ticaret kanunun ilgili maddelerine göre şirket kurup vergi levhanızla beraber faaliyette bulunabilirsiniz ya da vergi muafiyet belgesi alarak şirket kurmadan ticari işlemlerinizi yürütebilirsiniz. Her iki durumda da kayıt altına alınmış olacaksınız.

E-ticarette vergi muafiyeti resmi gazetede yayımlanması ile beraber artık şirket kurma zorunluluğu bulunmuyor. Hemen e-ticarete atılabilir ve el emeklerinizi internet üzerinden kendi sitenizden satabilirsiniz. Hemen sitenizi açmak için e-ticaret temaları sayfamıza göz atabilir ve ürünlerinizi girebilirsiniz.

Ortalama Puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 1856

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz