Bir e-ticaret sitesini tarama bütçesi için optimize etmek, Google’ın web tarayıcısının belirli bir sayfayı ne sıklıkta ziyaret ettiğini etkileyebilir ve bu nedenle, yeni veya güncellenmiş içeriğin Google arama sonuçlarında daha hızlı görüneceği anlamına gelebilir.

Google için tarama bütçesi, şirketin arama örümceği Googlebot’un tarayabildiği ve taramak istediği belirli bir sitedeki sayfaların sayısını tanımlar.

Googlebot’un taradığı sayfaların kaydettiğini, dizine eklendiğini ve sıralandığını unutmayın. Bu sayfalar daha sonra Google’ın arama sonuçlarında görünür.

Bir e-ticaret sitesini tarama bütçesi için optimize etmek, Google’ın web tarayıcısının belirli bir sayfayı ne sıklıkta ziyaret ettiğini etkileyebilir…

google bot

Googlebot’un bir web sayfasını ne sıklıkta taradığının, söz konusu sayfanın belirli bir arama sorgusu için ne kadar iyi sıralanacağını etkilemediğini unutmamak önemlidir. Ancak, tarama bütçesi için optimize etmek, Googlebot’u bir sitedeki en önemli içeriğe yönlendirebilir. Bu da, özellikle başka şekilde dizine eklenmemişlerse, bu sayfalardan bazılarının ne kadar iyi sıralandığını etkileyebilir.

Tarama Bütçesi Belirlenmesi

2017’de Google’ın Gary Illyes, Google’ın belirli bir web sitesi için tarama bütçesini nasıl belirlediğini açıkladı . Açıklaması üç bölümden oluşuyordu: tarama sınırı, tarama talebi ve diğer faktörler.

Tarama sınırı. Google, bir siteyi veya sunucusunu yavaşlatmak istemez. Bu şekilde, “Googlebot iyi bir web kullanıcısı olacak şekilde tasarlandı. Tarama, siteyi ziyaret eden kullanıcıların deneyimini bozmamasını sağlarken ana önceliğidir. Illyes, buna, belirli bir site için maksimum getirme oranını sınırlayan ‘tarama hızı sınırı’ diyoruz, ”diye yazdı.

Googlebot, bir sitenin performansını etkilediğine dair belirtiler görürse, yavaşlayacak ve sitedeki sayfaları daha az sıklıkta etkili bir şekilde ziyaret edecektir. Bu, bazı sayfaların hiç dizine eklenmediği anlamına gelebilir. Tersine, Googlebot sunucudan hızlı yanıtlar alıyorsa, ziyaretlerinin sıklığını ve yoğunluğunu artırabilir.

Tarama talebi. Illyes, “Tarama hızı sınırına ulaşılmasa bile, dizine eklemeden herhangi bir talep yoksa, Googlebot düşük bir etkinlik olacaktır” diye yazdı.

“Endekslemeden gelen talep” birkaç şekilde olabilir. İlk olarak, popüler web siteleri için Google, en yeni ve en güncel içeriği dizine eklediğinden emin olmak ister. İkincisi, Google eski bir dizin istemiyor. Dolayısıyla, Googlebot bir siteyi ziyaret edeli uzun zaman olduysa, popüler olmasa bile, nispeten daha büyük bir tarama talebi olabilir.

Diğer faktörler. İçerik kalitesi ve site yapısı da önemlidir. Illyes, düşük kaliteli içerikten, belirli türden yönlü gezinmeden , yinelenen içerikten ve benzerlerinden kaçınmayı önerdi.

Illyes, “Bunun gibi sayfalarda sunucu kaynaklarının boşa harcanması, gerçekten değeri olan sayfalardaki tarama etkinliğini azaltacaktır ve bu da bir sitede harika içeriği keşfetmede önemli bir gecikmeye neden olabilir,” diye yazdı.

Örneğin, popüler bir satıcı şu anda bu özel sorunu yaşıyor olabilir. Şirketin milyonlarca URL’si olan büyük bir kullanıcı forumu var. Bu forum çoğunlukla düşük değerli içeriktir, ancak bu belirli e-ticaret şirketinin tahmini tarama bütçesinin önemli bir bölümünü tüketir.

Büyük Siteler

Tarama bütçesindeki sınırlar, nispeten az sayıda web sitesini etkiler. Google Web Yöneticisi Eğilimleri Analisti John Mueller bir Tweette şöyle yazdı: “Çoğu sitenin asla bunun için endişelenmesine gerek yok. Bu ilginç bir konu ve web’de geziniyorsanız veya milyarlarca URL’lik bir site çalıştırıyorsanız, bu önemlidir, ancak ortalama site sahibi için o kadar önemli değil. ”

Bu nedenle, Amazon, Walmart veya diğer yerleşik e-ticaret işletmeleri gibi siteler için tarama bütçesi gerekli olabilir. Bu siteler, tarama bütçesi sorunları varsa organik trafikte düşüş yaşayabilir.

Bununla birlikte, tüm e-ticaret sitelerinin sahipleri ve yöneticileri, boyutu ne olursa olsun, tarama bütçesinden haberdar olmalıdır.

SEO Faydaları

Neyse ki, tarama bütçesini optimize etmek için kullanılan yöntemler, arama motoru optimizasyonu için de yararlıdır. Tarama bütçenizi iyileştirebilecek şeylere odaklandığında, şirketiniz organik sıralamaları iyileştirebilecek önlemler de uygulamaktadır.

Aşağıda, e-ticaret sitenizin tarama bütçesi için optimize etmesine yardımcı olabilecek beş ipucu verilmektedir. Sitenizde bir tarama bütçesi sorunu olmasa bile, bunların tümü SEO için de faydalıdır.

Googlebot’un taradıklarına öncelik verin. Bu, sitenizin bazı kısımlarının Googlebot tarafından engellenmesi anlamına gelebilir . Örneğin, yukarıda bahsedilen müşteri forumunun gerçekten Google’da olması gerekiyor mu? Aksi takdirde, ek satıcı Google’ın dizinine dahil edilen ürün sayfalarının sayısını artırabilir. Bu nedenle, robots.txt ve nofollow yönergesi kullanmak, tarama bütçesi optimizasyonuna doğru uzun bir yol kat edebilir.

Harika bir site haritanız olsun. 2018’de Illyes , site haritalarının Google’ın URL’leri keşfetmesinin ana yollarından biri olduğunu söyledi . Bu, Google’ın belirli bir sayfayı tarayacağını veya dizine ekleyeceğini garanti etmez, ancak bir site haritası yardımcı olabilir. Site haritalarınız tutarlı olmalıdır; indeksleme sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olmalıdırlar; SEO danışmanı Michael Cottam’a göre site haritaları büyük siteler için dinamik olmalılar .

Hataları ve yeniden yönlendirmeleri azaltın. Tarama bütçesi optimizasyonu genellikle temiz teknik SEO ile ilgilidir. Sitenizdeki bir sayfayı ziyaret ettiğinde, Googlebot bir durum kodu 200 (her şey yolunda demektir) veya kalıcı bir yönlendirme kodu 301 almalıdır. Bununla birlikte, bir yönlendirmenin zincirdeki diğerine yönlendirmediğinden emin olun.

Site performansını iyileştirin. “Google’ın tarama patentlerine göre, robot bütçesi belirli bir sunucunun performansıyla tam olarak eşleşiyor. Başka bir deyişle, Googlebot yoğun bir şekilde sunucuları tarıyorsa ve verimliliği düşüyorsa, o zaman bot yavaşlar… böyle bir durumda, belirli bir süre boyunca taranan URL’lerin sayısı kesinlikle azalır, “diye yazdı kıdemli bir SEO uzmanı olan Wojciech Murawski Onely’de. Bu amaçla hızlı bir e ticaret sitesi sizin için avantajlı olacaktır.

Sık sık güncelleyin. Bir e-ticaret web sitesi düzenli olarak güncellenmelidir. Ürün detay sayfalarına eklemeler, yeni blog gönderileri ve eskiyen içerik için güncellemeler olmalıdır.

Bütçe Kaynaklarını Tarama

Tarama bütçesini optimize etmek karmaşık olabilir. Büyük bir e-ticaret sitesini yönetiyorsanız, kesinlikle biraz araştırmaya değer.

Ortalama Puan 4.1 / 5. Oy sayısı: 215

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz