Kopya içerik, e-ticaret sitelerine özgüdür. Görünüşe göre her platform, ne kadar SEO dostu olursa olsun, bir siteyi en yüksek performanstan uzak tutan bir tür yinelenen içerik üretir.

İlk olarak, yinelenen içeriğin neden önemli olduğuna bakalım.

Yinelenen içerikte Ceza Değil, Sönümleme

Popüler inanışın aksine, yinelenen içerik cezası yoktur. Google’ın blogu , 2008’de dediği gibi, “Bunu bir kez ve herkes için kesinliğe kavuşturalım: ‘Yinelenen içerik cezası’ diye bir şey yoktur.”

Bununla birlikte, yinelenen içerikle çok gerçek ancak daha az görünür bir arama motoru optimizasyonu sorunu var. Yinelenen içerikten muzdarip sayfa türlerinde algoritmik bir azalma veya performansta düşüş meydana gelir.

Yinelenen içerik, aynı anahtar kelime teması için kendi kendine rekabeti ortaya çıkarır ve iki veya daha fazla sayfa arasında bağlantı otoritesini böler. Bu iki konu, arama motoru sıralamaları için önemli olan şeyin kalbine iniyor: alaka düzeyi ve yetki.

Aynı anahtar kelime temasını hedefleyen birden fazla sayfaya sahip olmak, hepsini arama motorları için daha az özgün hale getirir, çünkü hangisinin sıralanacağını belirlemek daha zordur. Ve birden çok sayfa aynı anahtar kelime temasıyla dahili olarak bağlantılı olduğundan, tek bir sayfayı güçlendirebilecek olan bağlantıların hepsi birden çok sayfayı zayıf bir şekilde destekliyor ve hiçbirine üstünlük sağlamıyor.

O halde, “sönümleme”, bir sitenin arama motoru algoritmalarına gönderdiği sinyallerin zayıflamasıdır ve bu, sitenin sıralama yeteneğini etkiler.

Bu nasıl ceza olmaz? Google’ın dünyasında, belirli sayfalar veya bir sitenin tamamı önceden tanımlanmış spam içerikli bir tanımla karşılaştığında, Google’ın web kalitesi ekibinde gerçek bir insan tarafından manuel olarak bir “ceza” uygulanır. Bir sitenin gerçekten bir ceza olması durumunda, birisinin fiziksel olarak cezalandırması gerekir. Sönümleme, doğası gereği algoritmiktir ve teşhis edilmesi daha zor olma eğilimindedir, çünkü Google sizi Google Arama Konsolu aracılığıyla manuel bir cezaya karşı uyaracağı şekilde algoritmik konularda sizi uyarmayacaktır.

İstenmeyen Etkiler

Yinelenen içerikten kurtulmanın sorunu, sayfaları engellemenin birkaç istenmeyen etkiye neden olabilmesidir.

  • Müşteri deneyimi. Bazı durumlarda, müşterilerinizin bu sayfaları görmesi gerekir. Sıralanmış göz atma ızgaraları, istek listesi sayfaları, yazdırma sayfaları ve daha fazlası teknik olarak yinelenen içerik olabilir. Bu sayfaları engellemek müşteri deneyiminize ve potansiyel olarak gelirinize zarar verir.
  • Bağlantı yetkisi. Dizine eklenen her URL’nin en azından bir parça bağlantı yetkisi vardır. Sayfaları engellemek, bağlantı yetkisini boşa harcamak olur, bu da SEO’nuza yardım etme hizmetinde ironik bir şekilde zarar verir.

O halde amaç, neyi başarmanız gerektiğini kesin olarak belirlemektir. Sayfayı arama motorları için kaldırıp alışveriş yapanlar için saklamak mı istiyorsunuz? Hem alışveriş yapanlar hem de arama motorları için sayfayı ortadan kaldırmanız mı gerekiyor? SEO etkisinden bağımsız olarak sayfadan hemen (yasal veya başka nedenlerle) kurtulmanız mı daha önemli, yoksa planlanan eylemle SEO’ya fayda sağlamaya mı çalışıyorsunuz?

Aşağıdaki tablo, bu karar sürecinde size yardımcı olabilir.

Kopya İçeriği Kaldırmanın 7 Yolu

yinelenen icerigi kaldirmanin 7 yolu

yinelenen icerigi kaldirmanin 7 yolu

 

Listedeki ilk seçenek olan 301 yönlendirmesi, SEO gösterisinin yıldızıdır. Mümkün olduğunda, yinelenen içeriği kaldırmak için 301 yeniden yönlendirmesini kullanın, çünkü botu ve müşteriyi yeniden yönlendirme, bağlantı yetkisini yeni URL’ye iletme ve eski URL’nin dizinini çözme gibi önemli bir kombinasyonu gerçekleştirebilecek tek şey budur. Diğer bazı seçeneklerin aksine, 301 yönlendirmesi, göz ardı edilebilecek basit bir isteğin aksine, arama motorları için bir komuttur.

Geliştirme ekibiniz 301 yönlendirmelerinde sorun yaşarsa veya alışveriş yapanların arama motorlarının yinelenen içerik olarak değerlendirdiği sayfayı görmeye devam etmesi gerekiyorsa bunun yerine kanonik etiketleri deneyin. Bunlar hala geliştirici desteği gerektiriyor, ancak yayındayken daha az sunucu kaynağı uygulamak ve kullanmak için daha az test gerektiriyorlar. Yine de, Google bir hata yaptığınızı düşünürse veya algoritmik bir nedenle onlara uymak istemezse, kanonik etiketlerin göz ardı edilebileceğini unutmayın.

Listedeki üç numara 302 yönlendirmeleridir, ancak bunlar tamamen güçlü 301 yönlendirmesiyle ilgili oldukları için yalnızca listede yer alırlar. Google mühendisi John Mueller’e göre , 302 yönlendirmeleri bağlantı yetkisini geçer, ancak vakaların yüzde 99’unda bu teoriyi test etmek için hiçbir neden yoktur çünkü 301 yönlendirmeleri aynı miktarda çabayla daha fazlasını başarır. Bir 302 yeniden yönlendirmesinin kullanılmasının nedeni, yönlendirmenin gerçekten geçici olması ve Google’ın sayfanın dizine eklenmemesi, çünkü yakında geri dönmesi olabilir.

İçeriğin Kaldırılması Zararlıdır

Kalan dört seçenek yalnızca içeriği deindex. Botu veya müşteriyi yeniden yönlendirmezler ve bağlantı yetkisini başka bir sayfaya aktarmazlar. Bu seçenekleri kullanın, bu nedenle, geçerli tek seçenek bunlarsa, çünkü sayfaları yeniden yönlendirmeden öldürmek bağlantı yetkisini boşa harcar.

Bağlantı otoritesi, doğal aramada en değerli ve kazanması en zor metadır. Harika içerikler yaratabilirsiniz. Dahili bağlantı yapınızı, kendi sitenizde ihtiyaç duyduğunuz yerde yetki akışı sağlayacak şekilde optimize edebilirsiniz.

Ancak, bağlantı otoritenizi gerçekten çeşitli ve yetkili bir harici site koleksiyonundan etik olarak artırmak, şans, dijital erişim, basın ilişkileri, sosyal medya pazarlaması, çevrimdışı pazarlama ve daha fazlasının nadir bir kombinasyonunu gerektirir. Bu konuda uzmanlaşan sitelerin sayısı az ve çok uzak.

Bir sayfayı engellemeniz gerekiyorsa, yalnızca SEO nedenleriyle mi (yinelenen içerik gibi) yoksa yasal nedenlerle mi (kimsenin bir daha görmemesi gibi) kaldırılması gerekip gerekmediğini belirleyin. Yalnızca geçici olarak Google’dan hariç tutmak istiyorsanız, bunu Google Arama Konsolunda URL Kaldırma aracında ( Google Dizini> URL’leri Kaldır ) hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz . Müşteriler, siteye göz attıkları sırada onu yine de görmeye devam edecekler, ancak Google bunu hemen deinex edecektir. Bu araçla dikkatli olun. Yanlış kullanıldığında tüm sitenizin dizinini oluşturabilir.

Yinelenen içerik çözümü nedir?

Bir sayfayı hem insan hem de bot görünürlüğünden gerçekten kaldırmanın tek yolu, sayfayı sunuculardan kaldırarak URL’yi 404 “Dosya bulunamadı” hatası döndürmeye veya 301 yeni bir URL’ye yönlendirmeye zorlamaktır.

Meta robots noindex etiketleri ve robots.txt disallow komutları, çeşitli nedenlerden dolayı listemdeki son seçeneklerdir. İlk olarak, bağlantı yetkisini boşa harcıyorlar. Noindex ve robots.txt disallow komutları, arama motorlarına farklı şekillerde belirli sayfaları dizine eklememeleri gerektiğini söyler. Bir sayfa zaten dizine eklenmişse, küçük de olsa bir miktar bağlantı yetkisine sahiptir. Arama motorlarına sadece URL’leri görmezden gelmelerini ve sessizce onları deindex etmelerini söyleyerek bunu boşa harcamayın.

İkinci olarak, arama motorları bir zamanlar kesinlikle noindex’e  uymuştu ve robots.txt diski komutlara izin vermiyordu. Ancak günümüzde arama motorları bazen bunları, özellikle zaten dizine eklenmiş içerik için öneri olarak görmektedir. Böylece noindex ve robots.txt disallow komutları gözardı edilir ve ıskalanır ve arama motorları bunlara itaat ettiğinde, yürürlüğe girmesi aylar alabilir. Hızlı ve kesin bir şekilde indeksli bir şey istiyorsanız, başka bir yöntem seçin.

Bununla birlikte, meta robots noindex etiketleri ve robots.txt disallow komutları, içeriğin dizini kaldırıldığında bir güvenlik önlemi olarak yararlıdır. Dizine alınmamış içerikler için, önceden dizine alınmış içeriğin dizinini kaldırmaya kıyasla gelecekteki endekslemeyi önlemede daha etkili oldukları kanıtlanmıştır.

Kopya ürün açıklamalarını engelleyip e-ticaret sayfasında müşterilerin dikkatini çekmeniz elbette önemlidir. Bunun için ilgili yazımızı mutlaka okumalısınız.

 

Ortalama Puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 236

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz