E-ticaret, gelişen ulaşım ve seçenek imkanlarıyla her gün daha da yaygın bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Sitelerin sağladığı çeşitli imkanlar olmakla birlikte, müşteriler de bu sitelerden beklentileri vardır. Bu bağlamda sıklıkla, müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentileri nelerdir? sorusu sorulur. Beklentiler ve sağlanılan imkanlar uyum içerisinde yürütülerek, hem e-ticaret sitelerinin kazanması hem de müşterilerin hizmetlerden donanımlı olarak faydalanması sağlanır.

müşterilerin e ticaret sitelerinden beklentileri

Müşterilerin Genel Olarak E-ticaret Sitelerinden Beklentileri Hangi Alanlardadır?

Müşterilerin e-ticaret sitelerinden farklı beklentileri vardır. Sitelerin sağladığı hizmet alanlarına göre beklenti alanları da değişim gösterir.

Bu alanlar başlıca:

  1. Giyim alanında
  2. Teknolojik ürün alanında
  3. Gıda alanında
  4. Kozmetik alanında
  5. Temizlik alanında
  6. Ev dekorasyon, temizlik ve farklı fikir önerileri alanında

Verilen örneklerdi alanlar olarak ifade edilebilir. Artan iş alanları ve fikirler sonucunda farklı alanlar da örnek olarak verilebilir.

Müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentilerinin olduğu alanlar, insan hayatıyla genellikle doğrudan alakalı olan alanlardır. En çok ihtiyaç duyulan konularda daha fazla beklenti sayısı ve çeşidi bulunur. Bu bilgilerin, müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentileri nelerdir? konusunda araştırma yapan bireyler tarafından bilinmesi gerekir.

Müşterilerin E-ticaret Sitelerinden Beklentileri

Müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentilerinin olması kaçınılmaz bir durumdur. Para karşılığında alınmak istenen ürün ve hizmet konusunda en donanımlı seçenekleri sunan e-ticaret siteleri tercih edilir.

Müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentileri

  1. Ödeme imkanında farklı seçenek ve kolaylıkların sunulması istenir. Her durum için müşterilerin kolaylıkla karşılaşması için; havale ile ödeme, kapıda ödeme, taksitli veya peşin ödeme gibi imkanların sunulması istenir. Bu sayede farklı imkanlara sahip bireyler de bu siteleri kullanabilir.
  2. Kargo teslim tarihlerinde gecikme olmaması beklentisi vardır. Verilen siparişlerin uzun zamanlardan sonra gelmesi, duyulan ihtiyacın geçersiz olmasına neden olabilir.
  3. Kargo teslimatında ürünlere zarar gelmemesi beklenir. Özellikle kırılacak eşyaların hem paketlenme aşamasında hem de teslimat aşamasında özenle taşınması beklentisi vardır.
  4. E-ticaret sitelerinde gösterilen ürün ile kişinin eline gelen ürünün aynı olması beklenir. Ürünlerin; boy, ağırlık, en, renk ve diğer renk seçenekleri gibi bilgiler belirtilmelidir.

Bu ve bu örneklere bağlı olarak farklı beklentiler vardır.

Müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentileri ile e-ticaret sitelerinin bu beklentilere verecek oldukları cevaplar arasında uyum olmalıdır. Bu sayede her iki tarafın da kazançlı olması sağlanır.e-ticaret memnun müşteri

E-ticaret Siteleri Müşterilerin Her Beklentilerini Karşılamak Zorunda Mı?

Elektronik ticaret yapan insanlar, müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentileri nelerdir? sorusuna yanıt ararken aynı zamanda farklı konuları da merak ederler. Bu konulardan bir tanesi de, e-ticaret sitelerinin bu beklentileri karşılamak zorunda olup olmadığıdır. Belirli alanlarda karşılanması mümkün olan beklentiler vardır. Bu beklentiler karşılandığı zaman kazanç ve memnuniyet durumunun artması olası bir durumdur. Bu sebeple karşılanabilecek beklentiler genel olarak karşılanıyor olmakla birlikte, kararı verecek olanlar e-ticaret siteleridir.

Müşterilerin E-ticaret Sitelerinden Beklentileri Nasıl Karşılanabilir?

Müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentilerini karşılamanın farklı yöntemleri vardır. Ancak her beklentinin de karşılanması mümkün değildir. Elde olan imkanların ölçüsünde bu durum gerçekleşir.

Beklentilerin karşılanma yöntemleri:

  1. Kargo esnasında yaşanabilecek hasarların önlenmesi için, özellikle kırılacak eşyaların, paketlenme aşamasında dikkatli olunması gerekir. Bunun yanı sıra kargo kutularının üzerine de kırılacak ürün olduğu belirtilmelidir.
  2. Ödeme alanında çeşitli imkanlar sunulabilir. Bu durumu gerçekleştirmek için bankalarla, kargo şirketleriyle veya daha farklı alanlardaki işletmelerle anlaşmalar yapılabilir.
  3. Ürünlerin boy, renk ve bu gibi özellikleri titizlikle belirtilmeli, farklı seçenekler sunulmalıdır. Bu sayede en şeffaf satış durumu gerçekleşerek beklentiler karşılanır.

Buna benzer örnekler artırılabilir.

Beklentilerin karşılanması, eldeki imkanların kullanılması ve yeni imkanların olmasına olanak sağlayarak gerçekleşir. Bu örnekler, müşterilerin e-ticaret sitelerinden beklentileri nelerdir? konusu ile doğrudan bağlantılıdır.

Müşteri Beklentilerinin Karşılanmasının Avantajları Nelerdir?

E-ticaret sitelerinin müşteri beklentilerini karşılamasının farklı avantajları vardır. Belirtildiği üzere her iki tarafın da kazancı sağlanır. Bu durumun yanı sıra; piyasa da oluşacak bir hareketlilik durumu söz konusudur ve ekonominin canlı tutulmasına neden olur. Farklı alanlarda birçok insanın istihdam edilmesine neden olur.

Beklentilere verilecek karşılıklar bazı durumlarda kişilerin yaratıcılığının artmasına neden olur. Yeni moda alanları veya farklı akım türleri ortaya çıkarak sanatsal anlamda farklı avantajlar sağlanabilir. Ayrıca e-ticaret sitelerinin uzun süre var olmasına da neden olur. Verilecek örnekler, beklentilere göre farklı avantajlar olarak ortaya çıkar.e-ticaret sitesi müşteri beklentileri

E-ticaret Siteleri Müşteri Beklentilerini Karşılayamazsa Ne Olur?

E-ticaret siteleri, imkanların el vermediği zamanlarda ve uygun olarak görülmeyen beklentileri karşılayamaz. Bu durumun birtakım sonuçları olacaktır. Ortak olarak ihtiyaç duyulan beklentilere hitap edilmediği zaman, e-ticaret sitesinin satışları azalır ve müşteri kaybeder.

Ayrıca sıklıkla şikayet alınması, farklı sitelerin tercih edilmesine ve ekonomik hareketliliğin durgunlaşmasına neden olur. Sonuç olarak e-ticaret sitesinin ciddi zararlar elde etmesine veya varlığını yitirmesine neden olabilecek durumlar oluşabilir. En doğru şekilde, en uygun imkanlarla beklentilerin karşılanması gerekir.

Müşterilerin E-ticaret Sitelerinden Beklentileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-ticaret siteleri, internet kullanımının başlamasında bir süre sonra ve günümüze yakın bir zamanda ortaya çıkan alanlardan bir tanesidir. Bu yüzden hem teknik olarak hem de sağlanan hizmetler anlamında farklı eksikliklerin olması olağan bir durumdur. Gün geçtikçe gelişen imkanlarla bu eksiklikler giderilir ve müşteri beklentilerini en yüksek oranda karşılamak amaç edinilir.

Dolayısıyla, müşterilerin hizmet beklentisinde bulunurken bu durumları göz önünde bulundurmaları; e-ticaret şirketlerinin de müşterilerin haklı ve giderilmeye uygun beklentilerine karşılık vermeye çalışmaları gerekir. Her iki tarafın da ortak çıkarları ve kazançları vardır. Bu yüzden belirtilen konularda bilgi sahibi olmak ve bu durumlara göre davranmak gerekir.

Ortalama Puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 963

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.