E-ticaret işletmelerin satış için kullandıkları mağazaların elektronik ortamda olan halidir. Bu siteler vasıtasıyla işletmeler ürün ve hizmetlerinin satışını yaparken tüketiciler de oturdukları yerden ve yorulmadan ihtiyaçlarını giderme şansı yakalarlar. Hazır ticaret siteleri olarak da adlandırılan bu sitelerin bir takım özellikleri taşıması kullanıcıların ve işletmenin daha iyi verim almasına neden olur. Hazır ticaret sitelerinde mutlaka olması gerekenler arasında ilk sırada güven gelir. Hangi hizmeti veya ürünü satarsanız satın sitenize ulaşan tüketici sitenizle alakalı güven eksikliği hissettiğinde bir daha uğramayacak ve alışveriş yapmayacaktır. Bir dizi kullar ile de kolaylıkla açıklanan bu özellikler her işletmenin bilmesi gereken ayrıntılardır.

e ticaret sitelerinde olması gerekenler

Güven Vermek

Tüketicilerin sitenizden alışveriş yapmasını sağlamak için dikkat çekmeniz gerekir. İlk adımda dikkat çekmekten daha önemli olan özellik ise güvenli bir site olduğunuzu her adımda fark ettirmek olmalıdır. Hazır ticaret sitelerinde mutlaka olması gerekenler arasında güven veren unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Açılış sayfasının dizaynı,
  • Güvenli ödeme yapma şansının olması,
  • Canlı destek bulunması,
  • Kesintisiz alışveriş imkanı

şeklinde özetlenebilir. Özellikle güvenli ödeme sayesinde tüketicinin kredi kartı ile alakalı olan gizli bilgilerinin paylaşılması veya ulaşılması şansı engelleneceğinden dolayı oldukça önemlidir. Hatta artık tüketiciler güvenli ödeme bulunmayan sayfalardan alışveriş yapmayacak kadar bilinçlenmiş durumdadır. Canlı destek olması da bir başka tamamlayıcı unsur olacaktır. Çünkü kullanıcı herhangi bir soru sormak veya bilgi almak istediğinde destek almasının kolay olmasını ister. Bu da bir başka güven veren durumdur.

Dizayn ile Alakalı Özellikler

Kullandığınız hazır sitenin tasarım olarak da bazı özelliklere sahip olması önemlidir. Olmazsa olmaz durumunda olan bu özellikler hazır ticaret sitelerinde mutlaka olması gerekenler listesinde ilk sıralarda yer alırlar. Bunlar:

  • Logonun uygun şekilde konumlandırılması,
  • Kullanılacak olan navigasyonun kullanıcı dostu özellikte olması,
  • Kullanıcıların giriş butonu şeklinde üyelik imkanının bulunması,
  • Hitap edilen pazara göre farklı dil seçeneklerinin olması,
  • Alışveriş sepetine bakılması,
  • Arama kutusunun mevcut olması,
  • İletişim numaralarının eklenmesi

şeklinde sıralanabilir. Bu özellikle dizayn olarak olmazsa olmaz özellikler arasında yer alır. Kullanıcıların ilk bakışta bile profesyonel bir site olduğunu düşünmesine neden olan bu tasarım ayrıntıları güven oluşmasına da katkı sağlar.Hazır Ticaret Sitelerinde Olması Gerekenler

Alışveriş İle Alakalı Bilgiler

Sitenize giren kullanıcıların bazı bilgileri edinmek istemesi oldukça doğaldır. Hazır ticaret sitelerinde mutlaka olması gerekenler arasına bu bilgiler de eklenmelidir. Kısaca bu bilgiler:

  • İndirimlerin belli olması ve net şekilde görünmesi,
  • Ücretsiz kargo veya iade gibi konularda sık sorulan soruların cevaplanması,
  • Üyelere özel kampanyaların detayları,
  • En çok satan veya yeni eklenen ürünler gibi kategorilerin olması
  • Sıkça sorulan sorular, sipariş takibi gibi başlıkların bulunması,
  • E-posta ile bilgi almak isteyenler için kayıt butonu,
  • Ödeme sistemleri ile alakalı simgeler,
  • Sosyal medya hesaplarının simgeleri ve erişim linkleri,
  • Gizlilik politikası veya şartlar gibi bilgiler,
  • Canlı sohbet butonu

şeklinde sıralanabilir. Bu özellikler kullanıcının sitede aradığı birçok konuda bilgi edinmesine ve kolaylıkla alışverişini tamamlamasına olanak tanır. Bu nedenle oldukça önemlidir.
Platinum hazır e-ticaret paketleri ile bu özellikleri kapsayan bir e-ticaret sitesi sahibi olabilirsiniz.

Ürünlerle Alakalı Detaylar

Hazır sitede amaç ürünlerin satılması olduğundan ürünlerle alakalı olarak da bazı bilgilerin olması gerekir. Bunların başında uygun boyutta görsellerin bulunması gelir. Bu görseller ürünü doğru ve anlaşılır şekilde ortaya koymalıdır. Sayfada listelenen ürünlerin sayısı da önemlidir. Buna göre tüketici aramasını şekillendirmelidir. Ürünlerin filtrelenmesinin de mümkün olması kullanıcının sıkılmadan arama yapmasına olanak tanır. Sayfada bulunması muhtemel olan konu, ürün veya detayların en başında kısa bir açıklamasının olması da fayda sağlayacaktır.

Satın Almayı Kolaylaştıran Özellikler

Ürünle alakalı detayların tüketicinin dikkatini çekecek şekilde olması satın almayı da kolaylaştıracaktır. Bunun için ürünün adı, kodu ve diğer detayları açıkça görülmelidir. Kalitesi ve çözünürlüğü yüksek olan resimler kullanılmalıdır. Söz konusu ürünle alakalı var olan indirimler de belirtilmelidir.

Üründen tüketici istediği kadar satın alabiliyor olduğunda bununla alakalı sayı butonu eklenmelidir. Renk, beden veya bunun gibi değişken özellikler olduğunda seçme imkanı bulunmalıdır. Sepete ekleme butonunun yakınına ücretsiz kargo veya koşulsuz iade gibi özelliklerin eklenmesi satın almanın tetiklenmesinde destek olur. Sosyal medyada paylaşım imkanı da olmalıdır. Tüketici yorumları, tamamlayan ve çoğunlukla birlikte satın alınan ürünlerin görselleri de eklenebilir.e-ticaret sitesi ürün almaya karar verme

Müşterinin Önemsediği Detaylar

Satın alma ile alakalı detayları desteklemeniz halinde kullanıcıların daha çok alışveriş yapmasına olanak tanırsınız. Satın alırken ödeme seçeneklerinin olması ve bunların belirtilmesi önemlidir. Güvenli ödemenin de üzerinde durulması gerekir. Satın alma sekmesine tıkladıktan sonra ürünün adı, kodu, adeti, bedeni gibi özet bilgiler ortaya çıkmalıdır. Son olarak ödenecek rakam karışıklığa neden olmayacak şekilde belirtilmelidir. Faturayla alakalı adres ve fatura başlığı da bu aşamada görünmelidir. Promosyon kodu ile alan bulunması ve anlık bir indirim olması halinde bunun da belirtilmesi önerilir.

Ek Özellikler

Bu olmazsa olmaz özelliklere ek olarak bir de bulunmasında fayda olan bazı unsurlar vardır. Mobil uyumlu bir site olması bunların başında gelir. İnternet tarayıcılarının tamamı tarafından açılan bir site olması da gerekir. Hızlı bir şekilde çalışan bir site olması da oldukça gerekli bir detaydır. Ayrıca yöneticilerin veri güvenliği adına yedekleme yapabileceği bir özellik olması da kurtarıcı olacaktır.

Neden Önemlidir?

Bu sayılan özellikler firmanın işletme anlayışına ve hitap ettiği müşteri kitlesine göre düzenlenmelidir. Detaylara önem verilmesi daha da fazla müşteriye ulaşılmasına ve sadık bir müşteri kitlesine ulaşılmasına yardımcı olacaktır. Bundan dolayı ayrım yapmaksızın her detayına hakim olduğunuz bir site kullanmayı amaçlayarak hareket etmelisiniz.

Ortalama Puan 4.6 / 5. Oy sayısı: 596

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.