Bir pazarlama planı genel iş planının önemli bir kısmıdır ve ideal hedef pazar belirlemek için tasarlanmış ve bunu nasıl ulaşcağınıza adanır. Etkili bir plan oluşturmak için, hedefleriniz, iş vizyonunuz ve güçlü ve zayıf yönleriniz hakkında önemli soruları yanıtlamanız gerekir, böylece genel iş misyonunuzu desteklemek için bir pazarlama planı geliştirebilirsiniz. Aşağıda, bir pazarlama planının nasıl oluşturulacağına ilişkin ipuçlarının yanı sıra, planda ele almanız gereken tüm alanları açıklığa kavuşturmanıza yardımcı olacak 10 soru bulunmaktadır. Elbette bu soruların cevaplarını başarılı bir şekilde uygulamak hem fiziksel mağazanızı hem de e ticaret siteniz üzerinde olumlu etki yaratacaktır. Planlarınızı uygylayabileceğiniz başarılı eticaret sitesi kurulumu için paketlerimizden faydalanabilirsiniz.

e ticaret pazarlama oluşturma yöntemleri

Pazarlama Stratejisi:

Pazarlama Planınız İş Hedeflerinizi Nasıl Destekleyecek?
Pazarlama planınızı geliştirmeye başlamadan önce, neyi başarmak istediğiniz konusunda net bir fikre ihtiyacınız vardır. Kişisel pazarlama stratejisi doğrudan hedeflere ilgili olmalıdır. Neyi başarmak istediğinize bağlı olarak, ne yapmak istediğinizi ve bunu nasıl yapacağınızla ilgili ayrıntıları özetleyen bir plan geliştirmeniz gerekir.

Örneğin, iş hedeflerinizden fiziksel perakende mağazanızı bir e-ticaret web sitesine genişletmekse, pazarlama stratejiniz ürünlerinizi yeni bir ulusal pazar segmentine tanıtmak olabilir. Daha sonra, belirli pazarlama mesajınızı tanımlarken stratejinizi daha kısa ve uzun vadeli hedeflere daha da bölebilirsiniz.

Henüz hedeflere sahip değilseniz, başlamak için belirli işletme hedefleri oluşturun . Ayrıca, hedeflerinize 90 günlük plan gibi belirli bir zaman çizelgesi eklediğinizden emin olun. Bir zaman çerçevesine sahip olmak, daha etkin ve gerçekçi bir pazarlama planı oluşturmanıza yardımcı olur.

Misyon Amacı:

Neyi Gerçekleştirmeye Çalışıyorsunuz, Neden?
İş planınız, ne yapmaya çalıştığınıza ve bunu neden yaptığınıza değiniyor : İş planlama sürecinizin bir parçası olarak zaten bir iş planı oluşturmuş olabilirsiniz . Öyleyse, pazarlama planınıza ekleyin.

Misyon amacınız, pazarlama planınızın temelidir. Pazarlama faaliyetlerinizde doğrudan bir rol oynamasa da, misyon açıklaması, pazarlama faaliyetlerinizin işletmenin genel vizyonunu ve hedeflerini desteklediğinden emin olmanıza yardımcı olmak için odaklanma sağlar. Hala doğru yolda olup olmadığınızı sorgulamaya başladığınızda başvurmak için etkili bir araçtır.

Henüz misyon amacınızı tamamlamadıysanız, şimdi yapın.

Hedef Pazar:

Pazarlama Faaliyetlerinizle Kime Ulaşmaya Çalışıyorsunuz?
Hedef pazarınız, pazarladığınızı satın alabilecek potansiyele sahip alıcılardır. Pazarlama planınızda, hedef pazarınızı tanımlarken alıcılarınızın demografik özelliklerini ve eğilimlerini ayrıntılı bir şekilde açıklarsınız. Bu kişileri anlamak, onları işletmenize çeken pazarlama materyalleri oluşturmanıza yardımcı olur, bu nedenle bunları araştırmanız gerekir. İhtiyaçlar ve sebepleri ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satın almalarını sağlayan şeydir.

Hedef pazarınızda kimlerin bulunduğunu belirlerken ne kadar fazla ayrıntı eklerseniz, pazarlama planınız o kadar hedefli olur.

Davranış pazar araştırması , büyüklüğü, konumu, sosyoekonomik durum ve işinizi teşvik ile ilgili olarak bilmeniz gereken diğer ayrıntılar da dahil olmak üzere pazar öğrenmek için toplanır. Toplanması gerekli diğer bilgiler şunlardır:

  • Hedef kitlenizi kim oluşturur?
  • Onları nerede bulabilirsin?
  • Değer yargıları ne?
  • Ne hakkında endişeliler?
  • Şu anda neye ihtiyaçları var?

İdeal müşterinizi oluşturan kişi veya işletmenin bir taslağını oluşturun. Bu alıştırma, pazarlama mesajlarınızı kişiselleştirebilmeniz için o müşteri hakkındaki ayrıntıları belirlemenize yardımcı olur.

Rekabet Analizi:

Kime Karşısınız ve Nerede?
rakiplerini analiz etHedef pazarınızı araştırmanın ve pazarlama faaliyetlerinizi hazırlamanın en iyi yollarından biri rekabetinizi incelemektir. Özellikle ideal müşteri profilinize uyan tüketicilere ürün satan başka mağazalar da varsa, kimlerin sattığını bilin. Rakiplerinizin neyi doğru yaptığını, neyi yanlış yapıyor olabileceğini veya neyin yetersiz kaldığını yakından inceleyin. Bu bilgileri, rekabetinizden yeni, farklı veya daha iyi bir şey yaparak rekabet avantajınızı artırmak için kullanabilirsiniz.

Rekabetçi bir analiz yapmanın bir yolu , bir şirketin güçlü yönlerini, zayıflıklarını, fırsatlarını ve tehditlerini değerlendiren stratejik bir araç olan SWOT analizidir . En iyi rakiplerinizin SWOT’unu ve kendinizi ölçmek için zaman ayırın.

Rekabetinizin ayrıntılı bir analizini yapmak, rekabeti yenebileceğiniz, niş pazarınıza ince ayar yapabileceğiniz ve rekabetçi zorlukları ele almaya hazır olduğunuzdan emin olabileceğiniz alanları belirlemenize yardımcı olacaktır .

Benzersiz Satış Önerisi:

Sizi Benzersiz Kılan Nedir?
Pazarda neyle karşı karşıya olduğunuzu öğrendikten sonra , sizi rekabetinizden ayıran yaklaşımı belirleme zamanı .

Benzersiz bir satış teklifi (USP), işletmenizin, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin rakiplerinizden daha iyi nasıl farklılaştığını açıklar. Bu açıklama, mağazanızı neyin daha iyi bir seçim haline getirdiğini ve hedef müşterilerinizin sizi rekabet üzerinden neden seçmesi gerektiğini tanımlar…
Bu benzersiz satış teklifi eğitimi , işletmeniz için bir USP oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Fiyatlandırma Stratejisi:

Ne Ücretlendireceksiniz ve Neden?
Eğer kurumsal bir Pazarlama Planı ve Pazarlama Stratejisi varsa , zaten ürün ve hizmetler için en iyi fiyat araştırmasında büyük vakit geçirmişsinizdir. Pazarlamanın bir parçası olarak, ödeme ayrıntıları da dahil olmak üzere fiyatlandırma bilgileri planınıza dahil edilir.

Pazarlama planınızın fiyatlandırma bölümünde, ürün veya hizmet fiyatlandırmanıza genel bir bakış atın ve diğer faktörlerin arz ve talebi nasıl etkileyebileceğini ve böylece fiyatı etkileyebileceğini düşünün.

Çoğu durumda, müşterilerinize karşılığında aldıkları değer ve faydalar hakkında net bir fikir vererek fiyat puanlarınızı destekleyebilmeniz gerekir . Bir yüksek değer teklifi sıklıkla bir satın alma yapmak sebep verir.

Fiyatlandırma perspektifinizi henüz tanımlamadıysanız , bunu şimdi pazarlamanıza nasıl uyarlayacağınıza bir göz atın.

Tanıtım Planı:

Hedef Pazarınıza Nasıl Ulaşacaksınız?
Pazarlamanızın temel bir unsuru olarak promosyon planınız USP’nizi, ürün veya hizmetinizin nasıl satılacağını, hedef pazarınızın teklifiniz ve müşteri hizmet planlarınızı nasıl bilmesini sağlayacağınızı kapsar.

Pazarınıza ulaşmak söz konusu olduğunda, aşağıdakiler gibi çeşitli pazarlama etkinliklerini birleştirmelisiniz:

  • Reklâm
  • Paketleme
  • Halkla ilişkiler
  • Doğrudan satış
  • İnternet pazarlamacılığı
  • Satış promosyonu
  • Pazarlama materyalleri
  • Diğer tanıtım çalışmaları

Başlangıçta promosyon etkinliklerinde aşırıya kaçmayın. Hedef pazarınıza en iyi şekilde ulaşacak ve pazarlama stratejinizi yürütmenize yardımcı olacak üç ila beş özel etkinlik seçin.

Bütçeniz kısıtlı ise, bu adımı bir sonraki adımla aynı anda tamamlayın.

Pazarlama Bütçesi:

Ne Kadar Harcama Yapacaksınız ve Ne Üzerine?
Ücretsiz pazarlama seçenekleri olsa da, pazarlama stratejinizin eticaret sitesi barındırma veya e-posta listesi sağlayıcısı gibi birçok alanı ücretsiz olmayacaktır. Sonuç olarak, pazarlama planınızın pazarlama ile ilgili tüm maliyetlerin dökümü olan bir bütçe kısmına ihtiyacınız vardır.

Ne yazık ki, yeni küçük işletmelerin çoğunun pazarlama söz konusu olduğunda sınırlı bütçeleri vardır, bu nedenle bütçeyi doğru kullanarak bir tanıtım planı oluşturmak hayati öneme sahiptir.

Yıllık bir pazarlama bütçeniz olabilir, ancak sonuçları izleyebilmeniz ve size en büyük yatırım getirisini sağlayan etkinliklere odaklanmak için promosyon planını değiştirebilmeniz için ayrı aylık bütçelere ayırmanız gerekir.

Eylem Listesi:

Pazarlama Hedeflerinize Ulaşmak İçin Hangi İşlemleri Tamamlamanız Gerekiyor?
Planınız tamamlandıktan sonra, bununla ilgili işlem yapmanız gerekir. Pazarlamanızı harekete geçirmek için görevleri tanımlamanız gerekir. İşlem adımlarınız, işinizi her pazarlamak istediğinizde sıfırdan başlamak zorunda kalmadan tutarlı bir ilerleme kaydedebilmeniz için yardımcı olur.

Pazarlama planı eylem listenizi formüle etmek için, günlük işlemleri yönetmek için aynı işlemi uygulayın: son hedefi alın ve istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlayacak bir dizi tek adımlık görev haline getirin
İşlem listeniz, ilerlemeyi destekleyecek şekilde oluşturulduğu sürece birkaç farklı biçim alabilir. Her eylem öğesi ayrıca pazarlama planınız için oluşturduğunuz zaman çizelgesiyle çalışan bir bitiş tarihi içermelidir. Tipik olarak, adımlar ne kadar küçük olursa görevleri tamamlamanız ve etki oluşturmanız o kadar kolay olur.

Metrikler:

Hangi Sonuçlara Ulaştınız ve Nerede İyileştirebilirsiniz?
Sonuçları izlemez ve ölçmezseniz, pazarlama planınız işe yaramaz. Size müşteri veya müşteri getirmeyen pazarlama için zaman ve para harcamak istemezsiniz. Pazarlamanızın iş getirmesini ve size pozitif bir yatırım getirisi vermesini istersiniz.

Sonuçlarınızı izleme ve ölçme yönteminiz pazarlama taktiklerinize bağlıdır. Örneğin, çevrimiçi pazarlama, analizler ve diğer internet tabanlı metrikler kullanılarak izlenebilirken , çevrimdışı pazarlama yöntemlerini izlemek daha manuel bir yaklaşım gerektirir.

Genel olarak, izleme sisteminiz ne kadar standartlaştırılırsa, sonuçlarınız o kadar alakalı olur. Sonuçlarınızı ölçerek, pazarlama faaliyetlerinizi en başarılı olacağınız alanlara odaklanacak şekilde uyarlama konusunda çok daha iyi hale geleceksiniz.

Küçük İşletmeler için Başarı İyi Planlamayla Başlar

Kârlı bir küçük işletme oluşturmak, iyi bir plan ve sıkı çalışma gerektirir.

Başarı İpucu

Planlama, yürütme ve değerlendirme, başarılı bir küçük işletme yürütmenin parçalarıdır.

Bir plan oluşturun, izleyin, ince ayar yapın, güncelleyin ve küçük işletme başarınız için her zaman kılavuz olarak kullanın.

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Pazarlama planınızla beraber kullanabileceğiniz sorunsuz e-ticaret paketlerimizi görmek ve incelemek için e-ticaret paketleri sayfamızı göz atın, Platinum akıllı e-ticaret paketlerinin sizlere neler sunabileceğini kendiniz görün!

Ortalama Puan 4.6 / 5. Oy sayısı: 842

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Etkili Pazarlama Planı Oluşturmak için Cevaplamanız Gereken 10 Soru” bir yorum var

  1. İsmail - 2 Şubat 2020 at 23:28

    Yine yazınızı bir solukta okudum

Yorum Yaz