Penetrasyon fiyatlandırması, bir ürünü veya hizmeti müşterileri ikna etmek için düşük bir başlangıç ​​fiyatı belirleme uygulamasıdır. Çok sayıda müşteriyi ilk düşük fiyatlarla yeni ürünlere çekerek satışları artırmayı hedefleyen rekabetçi bir pazarlama stratejisidir.

penetrasyon fiyatlandırması

Müşterilerinize Yeni Ürününüzü veya Hizmetinizi Denemek için Haklı Sebep Verin

Mükemmel müşteri hizmetleri , reklamlar, promosyonlar ve diğer pazarlama stratejilerinin yanı sıra , penetrasyon fiyatlandırması gelirinizi artırmanıza ve işinizi büyütmenize yardımcı olabilir.

Pazara giriş amaçlı fiyatlandırma

Penetrasyon fiyatlandırması, en düşük fiyatları arayan müşterileri ikna etmek için tasarlanmıştır. Başlangıçta çok sayıda müşteri çekmek için ürün veya hizmetlerin rekabetten daha düşük fiyatlandırılmasını içerir.

Not: Rakipleriniz arasında en düşük fiyata sahip olmak hemen ürünlerinize dikkat çekecektir.

Bir al bir bedava ya da bir ürünü diğer ürünle beraber alındığında promosyon amaçlı fiyatını indirmek yaygın bir penetrasyon fiyatlandırma stratejisidir.

Satıcılar için penetrasyon fiyatlandırmasının amacı, müşterileri işletmenize aşağıdaki amaçlarla çekmektir:

  • Fiyatlar, reklamcılık hedeflerine ulaşıldığında ve müşteri tabanınız arttıktan sonra normalleştirmek.
  • Müşteri ayrıca diğer ürünleri normal veya normal fiyatlardan daha yüksek fiyata satın alacaktır.
  • Ürünü, ek hizmetlerle pazarlayabilmektir. Mesela alarm güvenlik sisteminin yanında ek olarak izleme servisi de satılabilir.

İpucu: Penetrasyon fiyatlandırması genellikle en iyi, yeni bir ürünle pazarlanan ilk ya da ilklerden biri olduğunuzda işe yarar⁠.

Herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, bu planı uygulamadan önce dikkate alınması gereken penetrasyon fiyatlandırmasının avantajları ve dezavantajları vardır.

Penetrasyon Fiyatlamasının Avantajları

Bu tür pazarlama uygulamalarının avantajları şunları içerir:

  • İşinizde hızlı bir şekilde hareket edin, bir müşteri portföyü oluşturun ve en etkin pazarlama yolunuz ile ulaşın .
  • Daha agresif fiyatlarla rakiplerini savusturabilirsin.
  • Pazarın daha büyük bir payını yakalayın ve nihayetinde belirli bir ürün için adres haline gelmek.
  • Verimlilik ve karlarını maksimize etmek maliyetini azaltma üzerinde odak tutmak.
  • Aşırı veya yavaş hareket eden ürün envanterini hızlıca eritmek.

Buna ek olarak, ürün veya hizmetinizden yeterince düşük bir fiyata satıyorsanız , tedarikçinizle daha düşük toptan satış maliyetleri üzerinde pazarlık yapabilir ya da üretici sizseniz yeni tesisler veya üretim yöntemleri uygulayarak birim başına maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Penetrasyon Fiyatlamasının Dezavantajları

Bu stratejiyi kullanmanın dezavantajları şunlardır:

  • Penetrasyon fiyatlandırması daha düşük kar anlamına gelir, ürünlerde iade oranı fazla ise(kargo maliyetleri) ve diğer ürünlerin satışlarıyla farkı oluşturmuyorsanız veya daha düşük fiyatlandırmayı telafi etmek için maliyetleri azaltamazsanız nakit akışı açısından sürdürülebilir değildir.
  • Müşteriler, daha düşük fiyatların diğer ürünler için geçerli olmadığını fark ettiklerinde, indirimli ürünü ve başka hiçbir şeyi satın almak istemeyebilirler. Eğer öyleyse, ürün fiyatlandırması normal seviyelere döndükten sonra sizden alışveriş yapmazlar.
  • Rakipleriniz pazar payını korumak için, rekabet aynı veya benzer ürünlerde fiyatlarını düşürerek misilleme yapabilir. Fiyatlandırmada sizin altınıza indirebilir ve kârınızı daha da düşürecek bir fiyat savaşı oluşturabilirler.
  • Penetrasyon fiyatlandırması, ürünlerinizin daha düşük fiyatlandırma nedeniyle kaliteden daha düşük olduğunu algısı oluşturursa veya indirimli ürün reklamcılığınız “hile” çeşitliliği gibi görünüyorsa, müşteri kaybı yaşarsınız.

Penetrasyon Fiyatlandırmasına Örnekler

penetrasyon örnekleri

Aşağıdaki örnekler penetrasyon fiyatlandırmasını anlamanıza yardımcı olacaktır:

  • Bir restoran, menüye eklediği yeni bir üründe öğesinde önemli bir indirim yapar. Müşteriler yeni ürünü daha düşük fiyatla deneme imkanına sahip olurlar ve sipariş verirken yanında normal bir fiyata farklı bir ürün de sipariş edebilirler.
  • Telefon ve internet servis sağlayıcıları, penetrasyon fiyatlandırma stratejileriyle ünlüdür. Örneğin, bir abone paketi ile birlikte satın alındığında cep telefonları indirimlidir veya bir ISS paketinin ilk altı ayı yarı fiyatı ile sahip olabilir.
  • Printer üreticileri genellikle yeni tüketici birimlerini çok düşük bir fiyata satmaktadır, ancak %300’lük yedek mürekkep veya toner kartuşu fiyatlandırmaları nadir değildir. Aslında, mürekkep püskürtmeli yazıcıların maliyetle ve hatta sarf malzemelerinin satışından sonraki kar zararıyla satılması standart bir uygulamadır.
  • Havayolları penetrasyon fiyatlandırmasının büyük uygulayıcılarıdır. Örneğin, yolcuları cezbetmek için sezon dışı indirim ücretlerinin reklam uygulaması yaygındır. Genellikle indirimli fiyata çok sınırlı koltuk vardır, rota birden fazla durak içerir, değişim ücretleri fahiştir ve ekstra bagaj ücretleri veya diğer ücretler uygulanır.

penetrasyon fiyatlandırma avantajları dezavantajları

Agresif Fiyatlandırma

Agresif fiyatlandırma, rekabeti piyasadan uzaklaştırmak ve bir tekel kurmak için aşırı seviyelere taşınan penetrasyon fiyatlandırmasıdır ve rekabet ortadan kalktıktan sonra fiyatları normalleştirmek olağan işlemlerdir. Agresif fiyatlandırma çoğu ülkede güven karşıtı yasalar uyarınca yasa dışıdır ancak kanıtlanması genellikle zordur.

Sonuç

Günümüzün rekabetçi pazarında, e ticaret mağazaları sürekli olarak müşterilerini sitelerine çekmenin yeni yollarını düşünmelidir. Bu bir strateji, başlangıçta yeni ürünlerin veya hizmetlerin fiyatını rekabetin altına ayarlayan penetrasyon fiyatlandırmasıdır.

İşletmenizi olumsuz etkileme riskini en aza indirmek için önce bu uygulamanın artılarını ve eksilerini tartmak önemlidir. Ayrıca, müşterileri kapınıza getirdikten sonra onları nasıl tutacağınızı düşünmeniz gerekir.

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Siz de müşteri çekebileceğiniz sorunsuz profesyonel e-ticaret sitelerimizi görmek ve incelemek için profesyonel e-ticaret siteleri sayfamızı göz atın, Platinum akıllı e-ticaret paketlerinin sizlere neler sunabileceğini kendiniz görün!

Ortalama Puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 863

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz