İnternetin gerekliliği gerçek dünyanın her alanında etkisini gösteriyor. Yeni internet tabanlı iş modelleri ortaya çıkıyor ve birçok iş kolunda gittikçe artan bir rekabet ortamı yaratıyor. Bununla beraber internet sadece hayata geçirildiği programlarda fayda sağlıyor.

İnternet programlarının en fazla ilgi uyandıran kategorilerin den bir tanesi de e-ticaret, daha da önemlisi e-ticaretin üstünlüklerinden yaralanmak için büyük bir şirket olmanız gerekmiyor.

Bu yazıda e-ticaret üzerine genel bir bakış açısı edinmeniz sağlanacak ve şirketinizin web üzerinden yapacağı mal ve hizmet servis sağlamasından nasıl kazanç elde edeceğiniz açıklanacak.
Bu yazıda e-ticarette web ekonomisine katılma üzerine çeşitli detayları ele alacağız…

e ticaret yol planı

İlk olarak e-ticaretin neler olduğunu ve bugün var olan e-ticaret çeşitlerini ele alacağız. Ayrıca web üzerinden ürün satışının şirketinize nasıl fayda sağlayacağını göreceksiniz. Sonrasında şirketinizin e-ticarette etkin olması için gerekli olanları ve e-ticaret yapacağınız web siteniz için kurulum seçeneklerini ele alacağız.

Kitap giyim gibi ürünlerin satışında e-ticaretin nasıl etkin olabileceğini anlayabiliyoruz.
Ama oldukça özel ürün ve hizmetler satan firmaların bundan nasıl faydalanacağını anlayamıyoruz.

Öncelikle, web teknolojisi herkes tarafından ve her yerden kullanmak mümkün bir teknoloji. Büyüklüğü ne olursa olsun her firma minimum bir yatırımla webden faydalanabilir. Hatta e-ticareti pekala yürüten tek kişilik işletmeler bile var. E-ticaretin yapılabilmesi için çoğu yol var. İnsan müdahalesi gerekmeyen bir web sitesini hemen oluşturmanız gerekmiyor. Bir-kaç rutin prosedürün otomasyonuyla başlamanız mümkün. Örneğin, normal de dört saat süren sipariş girişinin iki dakikaya indirilebilir ve bir çok sayfa kağıt tamamıyla prosedürden kaldırılabilir.

E-ticaret internet sitesi vasıtası ile müşterilerinize daha çok seçenek, daha iyi ve kaliteli hizmet sunabilir, teslimi daha süratli yapabilirsiniz. Web üzerinden e-ticaret bütün işletmeler için vaz geçilemez hale geliyor. İnternet ortamındaki hızlı değişiklikler sebebiyle kısa süre içinde sadece bir yenilik olmak tan çıkıp, zorunluluk haline gelecek.
Çünkü e-ticaretin faydaları şimdi göreceğimiz gibi bir işletme için rakibine bırakılmayacak kadar önemli. Öncelikle e-ticaretin açılımını yapalım.

Nedir E-Ticaret?

E-ticaret ya da diğer bir deyişle elektronik ticaret, web üzerinden yapılan çeşitli çevrimiçi alışveriş prosedürlerini içine alan bir iş etkinliğidir.
Belki firmanız müşterilerinin ziyaret edebildiği bir internet sitesi esasen var.Ama sadece bir internet sitesi yayınlamak e-ticaret anlamına gelmez. Örnek olarak web vasıtasıyla bir malın satılması e-ticarettir. E-ticaret prosedürlerine sipariş, fiyat verme, faturalama, ödeme ve müşteri hizmetlerini örneğin verebiliriz.

E-ticaret alışıla gelmiş ticaretten çoğu bakımdan ayrılır. Genellikle yüzyüze görüşme gerekmez. Tamamıyla elle yapılan prosedür ve işlemleri otomatikleştirir ve başlıca mesai saatleri ve fiziksel dükkanlarla kısıtlamaz.

Şirketimin yaptığı çevrimiçi satın alma da e-ticaret olarak değerlendirilebilir mi?

Genellikle iki tip e-ticaret vardır. Firmadan tüketiciye e-ticaret ve firmadan firmaya e-ticaret
E-ticaret ile ilgili diyince herkesin aklına firmadan tüketiciye satış gelir.
Evdeki sisteminizden bir internet sitesi vasıtasıyla kitap ya da kıyafet satın almak, tipik bir firmadan son kullanıcıya e-ticaret örneğidir. Buna b2c e-ticaret denilir. Bu yolla mağazalarda satılan herhangi bir perakende ürün web üzerinden satılabilir. Bununla beraber araştırmalar firmadan tüketiciye satışların e-ticaret toplam gelirlerinin sadece %80 ni oluşturduğunu göstermiştir. Firmalar arasında çok daha az miktarda mal ve hizmet alışverişi yapılmaktadır. Buna da firmadan firmaya satış ya da b2b e-ticaret adını veriyoruz.
Burada prosedürler iki firma arasında oluşur. Bir firmaya kırtasiye malzemesi satan ya da bir inşaat firmasına ham madde ürün tedarik eden firmaları buna örneğin gösterebiliriz.

E-ticaret ticaret yapmanın sadece farklı bir yolu değil çok daha diğer üstünlükleri da var.
Öncelikle var olan müşterileriniz olduğu gibi Dünyanın her yerinden yeni müşterilerinize de satış yapmak için araç olacaktır.
İkincisi e-ticarette kapanış saati yoktur yani bir saat kısıtlaması olmaz. E-ticaret siteleri haftada yedi gün, günde yirmi dört saat açıktır. Bu sayede elde edilen gelir artışı dışında geliriniz yeni internet tabanlı malların ve hizmetlerin ilave edilmesiyle de arttırılabilir.

E-ticaret firmanızın farklı işleyiş ve departmanları arasında bilgi aktarımına yenilikler getirir.
E-ticaret prosedürleri alışılagelmiş prosedürlerden genelde daha süratli, daha verimli ve daha nettir.
Yinelenen işlemler ve hatalar azaltılır ve hatalı mal teslimatlarının önüne geçilir. İşletme giderleri de sipariş için gerekli zaman ve masraflarla beraber düşer.

E-Ticaret ziyaretçilerimizin satın alma alışkanlıkları konusu ile ilgili bilgili olmanızı sağlar
böylece ziyaretçilerimizle daha sağlam ilişkiler kurarak güçlü bir rekabet üstünlüğü olan müşteri sadakatini arttırabilirsiniz.

Yapılacak tek iş internet siteme satılacak bazı ürünler eklemek mi?

Sadece bu değil elbette, E-Ticaretin başarıyla uygulanması için başlıca koşulları algılamanız ve değerlendirmenizle mümkün olabilir.
Önce internet siteniz firmanız için çok daha önemli bir reklam haline geliyor.
Ziyaretçileriniz o andan itibaren ürün satın alma ve sipariş ile ilgili gerekli bütün bilgilendirmelere erişmek isteyecektir.
Web sitenizin kullanışlı tümlük içersinde ve her daim güncel olması gereklidir.
Hızı ve güvenilirliği oldukça iyi olması gereklidir.

Çoğu web tabanlı iş çözümünde olduğu gibi iş planlarınız dikkatle ele alınmalı ve çoğu kısmen tekrar tasarlanabilmelidir.
Sadece sipariş karşılama ve faturalandırma gibi prosedür bile eticaret uygulamasından büyük oranda nasiplenecektir.
Ziyaretçi takiplerini doğru yaptığınızdan emin olmalısınız .

Siparişin kargolanması sonrasında yapılacak e-posta ya da sms teyitleri çevrimiçi müşterilerin siparişlerini takip edecekleri takip numaraları ve tam zamanında hasarsız teslimat, e-ticaret kapasiteniz ile ilgili müşteri güveni ve sadakatinin temel öğeleridir. E-ticarette teslimatın önemi başlıklı yazımız sizi daha
Son olarak çoğu internet tüketicisi finansal prosedürlerinin güvenilirliği konusu ile ilgili titiz davranır. Kredi kartı ve ödeme bilgilerinin saklı tutulması, özel tarihlerin gizlenmesi gerekir.

E-ticaret sistemleri için yapılması gereken ve yerine getirilecek çok fazla şart olduğu görülüyor. Tüm bunları nasıl yapabilirim?

Öncelikli olarak iki opsiyonunuz var. E-ticaret sitenizi firmanızdan yayınlamak ya da bunun için bir web servis sağlayıcıdan yani Platinum E-Ticaret Sistemlerinden faydalanmak. Sitenizin yayınlanması için Platinum’u tercih ederseniz çoğu ek hizmet de elde edersiniz. Bununla beraber siteyi şirket içinden yayınlamak şirket içi e-ticaret sistemlerinin kurulumu, yüksek hızlı web bağlantıları, güvenilir ödeme prosedürleri ve sürekli bakım gerekeceği için daha pahalı bir yatırım olacaktır.

Bu iki durumda nasıl erişim altyapı gereksinimimiz olacak?

E-ticaret sistemini kendiniz yayınlamak dilerseniz web ziyaretçilerinin firma yerel ağına girişini engellemek için firma ağınızda e-ticaret ağınızı ayıracak özel bir güvenlik duvarı gereksinim olacaktır. İlaveten e-ticaret ziyaretçilerinin kesintisiz olarak hızlı girişlerini sağlamak için hızlı, direkt olarak web bağlantınız olmalıdır. Burada bilhassa fiber ya da dsl gibi geniş bantlı web bağlantılarını tavsiye ederiz. Sitenizin trafiği çoğaldığında e-ticaret sisteminizin hızlandırmasını geliştirmek için içerik duyarlı network çözümlerini satın almayı düşünebilirsiniz.

Sitenizi bir Platinum vasıtasıyla yayınlatma yolunu tercih ederseniz kesintisiz ve yüksek hızlı web bağlantısıyla Platinum ilgilenecek, hızlı bir e ticaret sitesi ve en iyi e ticaret siteleri arasında yer alabileceksiniz.

Sonuç

Özetlemek gerek görülürse e-ticaret hem hali hazırda müşterileriniz hem de olası müşterileriniz için size webte bir vitrin sağlar. E-ticaret artancirolar, azalan giderler, kıymetli müşteri bilgileri, daha çok müşteri sadakati ve Pazar artışı gibi birden fazla fayda sağlar.

E-ticaret çözümlerimizi kullanarak ziyaretçilerinize kullanımı kolay bir alışveriş tekniği sunabilir, müşteri ilişkilerini kuvvetlendirebilir ve diğer firmalara rekabetle üstesinden gelebilirsiniz.
E-ticaret alt yapınıza gelince, kendiniz ya da Platinum tarafından sağlanan çözümler arasından birini seçebilirsiniz. Her iki koşulda da güvenlik temel unsurdur.
Son olarak e-ticaretin programa konulu oluşumunuz üzerinde büyük bir etkisi olacaktır. E-ticaret aktivitelerinizi desteklemek için gerekli prosedürleri uygulamayı unutmamanız gerekir.

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.6 / 5. Oy sayısı: 854

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz