E-Ticaret yapmak için vergi mükellefi olmak gerekli midir sorusunun sık olarak bize yöneltilmesi, son yıllardaki kullanılan dijital dönüşümün iyi yönde olumlu bir getirisi olarak karşımızda durmaktadır. Büyüyen bu E-Ticaret pazarında yerini almak isteyen tüm işletmelerin sanal ticaret için bilmesi gereken biraz detay konu bulunmaktadır.

 E-Ticaret sitesi açmak için vergi levhası almak, e ticaret belgesi,  şirket kurmadan e-ticaret yapmak, e-ticaret şirketi gibi sizlerin merak ettiği en çok önemli başlıkları aşağıda bulabilirsiniz.

e ticaret yapmak ,için vergi mükellefi olmak gerekli midir?

E-ticaret Sitesi İçin Vergi Kaydı

Konumdan ve zamandan bağımsız olarak müşteriye her zaman ulaşma imkanı veren E-Ticaret sektörüne giriş yapmak isteyen girişimciler için adımlar bulunmaktadır. Bu sanal mağaza açma adımları ise ne olursa olsun fiziki bir mağaza açmaktan çok daha seri ve hızlı ilerleyen bir süreçtir. E-Ticaret yapmak için de bilinmesi ve öğrenilmesi gerekenler ile beraber internetten satış vergi kaydı gibi birleşen konuları ele alacağız.

E-Ticaret Vergi Levhası Nedir?

Maliye Bakanlığının tarafından tanımlanan, ticari kazanç tutarlarını ve bunlara beraber karşılık gelen vergi miktarlarını gösteren bütün belgeye verilen isimdir. Bunun için bir vergi levhanızın olması demek ve gelirinize göre ise vergilendirilecek olmanız demektir. Genelde kullanım olarak e-ticaret şirketi olarak bahsedilir.

E-Ticaret Vergi Sistemi

E-Ticaret Yapmak İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?

E-Ticaret Vergi Levhası nasıl alınır sorusunu sorduğumuzda karşımıza üç adres çıkar.

E vergi levhası nereden alınacak?

  • GİB – İnternet Vergi Dairesi
  • Yeminli Mali Müşavir
  • Esnaf/Sanatkarlar Odası

Ayrıca İnternet Vergi Dairesi’nden seri bir şekilde vergi levhası başvurusu yapabilmeniz mümkündür.

E ticaret vergi mükellefi nasıl olunur?

  • GİB web sitesinden https://intvrg.gib.gov.tr adresli İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapılır.
  • Sol menüde İşlem “Başlat” linkinden “Mükellefiyet İşlemleri” seçilip ardından “İşe başlama bildirimi” adımları izlenir.
  • 5 adımda İlgili alanları doldurulur ve sonrasında başvurunuz alınır.
  • Yeni şirket kurmak için gereken vergi levhası başvurusu yapıldığında tamamlanması en fazla 1 hafta içerisinde olur.
  • İnternet Vergi Dairesi’nden sonra başvuru sürecinizi sorgulayabilirsiniz.

e-devletten nasıl şirket kurulur

e-devletten nasıl şirket kurulur yazımızda resimli detayları ile adım adım anlatılmaktadır.

Vergi levhasını kimler alır?

İlgili kanunlar gereği ticaret ile uğraşan istisnasız özel ve tüzel kişilerin vergi levhası olması zorunludur. Basit usul, şahıs firması, limited şirketi, anonim şirketi gibi çeşitlilikleri olduğu gibi yine gelir ve katma değer vergilerinde farklılıkları bulunmaktadır.

E-Ticaret Vergi Mükellefi Olmak Ne İşe Yarar?

E-Ticaret için de şirket kurmanızın ve bunun için vergi levhanızın olmasının ise E-Ticaret sitenize çok fazla faydası bulunmaktadır.

  • Kredi kartlarıyla ise birçok bankadan ödeme alabilmeniz mümkündür.
  • Farklı olan ödeme sistemlerini kullanarak ise birçok bankanın sanal posunu kullanabilmeniz mümkündür.
  • Kargo firmalarıyla da iyi anlaşmalar yapabilirsiniz.
  • Şirket sahibi olmak ise E-Ticaret sitenizde ki müşterileriniz içim gözünde güven ve prestij sahibi olabilirsiniz.
  • Elektronik Ticaret Bilgi Sisteminde kayıt işleminizi yaptırabilir ve tüketiciyi koruyan bir sorumluluk üstlenebilirsiniz.

E-Ticaret Vergileri Nelerdir?

E-Ticaret vergi levhası almak adımlarını tamamlamanızdan sonra E-Ticaret siteniz internetten yapılacak olan satışlar için hazırdır. Sitenizi aktif olduktan sonra gelirinize göre değişkenlik gösteren E-Ticaret vergi limiti ve E-Ticaret vergileri bulunur. Bunun için E-Ticaret’te vergi ödemeleri ise üç aylık veya yıllık olarak ödenir. Kişiye özel ya da sermaye şirketin kendi türlerinin E-Ticaret vergi 2024 ödeme kalemlerinden bir kısmını sizler için sıraladık.

  • Damga vergisi
  • Muhtasar Beyanname
  • Katma Değer Vergisi (KDV)
  • Geçici vergi beyannamesi
  • Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
  • Yıllık Gelir Vergisi

Faturasız E-Ticaret Olur Mu?

İnternet üzerinden kullanılan online mağazacılık alanında ki satış işlemleri ise faturalandırılır ve gelirinize göre belirli bir vergi paylarına tabi tutulur. E-Ticaret yapan kişilerin fatura kesmemesi, vergi mükellefi olmadan satış yapması ise vergi cezalarıyla da karşı karşıya kalmalarına neden olur. Bundan dolayı E-Fatura sistemi ile bütün faturalandırma işlemleriniz rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.
Satışlarınızı ve buna göre fatura kesmeniz müşterinizin sizin işletmenize duymuş olduğu güveni ve sadakati artırır. E-Fatura ve E-Arşiv sisteminin ise fatura kesme işlemini basit bir şekilde sanal ortamda kolay yapmanız yine e-ticaret sayesinde olmuştur
Gelir İdaresi Başkanlığı 2015 itibariyle de E-Fatura sistemini devreye almıştır. Geliri brüt beş milyon TL’ye kadar ulaşanların E-Fatura ve E-Arşiv uygulanmasını kullanmasını zorunlu hale getirmiştir. Yalnız bu tutardan bağımsız bir şekilde her E-Ticaret sitesi ve E-Fatura sistemini kullanabilir. Bununla birlikte E-fatura ve E-Arşiv sisteminin de şirketlere sağladığı bir çok avantaj bulunur.
E-fatura avantajları nelerdir?

  • E-fatura uygulamasıyla birlikte hızlı ve güvenli bir alışveriş yapabilmeniz mümkün olur.
  • Sahte fatura kesmenin ve bunun mağduriyetlerin önüne geçilir.
  • Faturaların on yıl süreyle olarak sanal ortamda saklanabilmesiyle birlikte şirketlere maliyet avantajı sağlar.
  • E-fatura ile birlikte vergi kaçırmanın önüne geçilir.
  • E-faturalar müşterileriyle beraber dijital ortamda rahatlıkla paylaşılır.

Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün mü?

İnternet üzerinden yapılan bu tüm satışlarda satışı yapılan ürünlerinde vergilerinin ödenmesi gerekmektedir. Türk ticaret kanununun İlgili maddelerinde belirtildiği gibi; Ticari statü almadan maalesef geleneksel ticaret ya da e-ticaret yapmak mümkün değildir. E-Ticaret sitesi üzerinden satış yapmak için de vergi mükellefi olmak yani şirket kurma şartı aranır. Yalnız internet üzerinden satış yapan herkes vergi mükellefi olarak sayılmamaktadır. Vergi muafiyeti kapsamında olduğunuz taktirde muafiyet belgesi ile statünüz tanımlanıp işlemlerinizi şirket kurmadan yürütebilirsiniz.

E-Ticaret’te Vergi Muafiyeti

İnternet üzerinden yapılan ve satış yapan herkes vergi mükellefi olarak sayılmaz. E-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti Nedir, Şartları Nelerdir? yazımız size yardımcı olacaktır.

Hemen bu gün internetten satış yapmak için adımlarınızı atabilirsiniz. En ucuz e-ticaret paketleri paket satın alabilirsiniz. Sonrasında sitenizin kurulumu başlanır ve yönetim panelinizden ürünlerinizi ekleyebilirsiniz.

Ortalama Puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 2544

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz