Yaklaşık 50 yıl kadar eski bir geçmişi bulunan e-ticaret yani uzun hali ile elektronik ticaret artık hem işletme hem de tüketici için oldukça önemli bir hale gelmiştir. İnternet üzerinden ürün satmak veya ürün almak isteyenler e-ticaret sitesinden bunu kolaylıkla yapabilirler. Firmaların bunun için aracı e-ticaret sitelerine üye olması veya kendi sitelerini kullanmaları gerekir. E-ticaret sitesi için bütçe planlaması yapılması gereken an ise genel olarak kendi e-ticaret sitenizi kullanmak istediğinizde ortaya çıkar. Çünkü başka bir aracı site üzerinden satış yapmak belli oranda satış bedelinizden kesilen yüzdelik oran ile en başından ortaya koyulur. Kendi sitenizi kullanarak satış yapma fikri ise doğru hizmet ve uygun fiyat veren bir firmadan yardım aldığınızda çok daha ekonomik bir gider kalemi olacaktır.

e ticaret sitesi bütçe planlaması

Kendi E-Ticaret Sitenizin Maliyeti İle Aracı Kullanma Maliyeti

Bir işletme olarak ürün üretmek ve ilgili hedef kitle ile iletişime geçerek bunların satışını yapmak işletmenin devamlılığı için en temel kuraldır. Bunun için gider kalemlerinin tamamının bütçenize uygun bir şekilde planlanması ve periyotlar halinde kontrol edilmesi önerilir. Bütçeleme yaparken e-ticaret konusunda da ayrı bir planlama yapılmalıdır. Çünkü bu konuda iki seçenek bulunur.

Birinci seçenek aracı ve global bir firma üzerinden satış yaparak komisyon kesilmesini kabul etmektir. Ortalama bu rakamlar karınızın %10’u gibi bir kesinti anlamına gelir. Kendi e-ticaret sitenizin olması durumunda ise maliyetler daha uygun olacaktır. Senelik platinum paket bir e-ticaret sitesine 5000 TL vermek ile karınızın %10’u olan rakama denk gelen 10.000 TL’yi mecburen aracı kuruma bırakmak arasında bütçeleme yaparken ciddi farklar olur.

Bütçeleme Yaparken Dikkat Edilecekler

E-ticaret sitesi tercih ederken ve bunla alakalı olan maliyetleri bütçenize eklerken bazı detaylara önem vermeniz gerekir. Bunlar:

  • Mevcutta bulunan bütçenizin analiz edilmesi gerekir.
  • Giderlerinizi olması gerekenden fazla hesaplayarak kar skalanızı baştan makul tutmalısınız.
  • Kalemler arasında e-ticaret üzerinden gelen kar ile giderin maliyet-fayda ilişkisinden doğan durum da yer almalıdır.
  • Senelik olarak en duygun ve en hareketli olduğunu zaman dilimlerini bilmelisiniz.
  • Geliriniz etkileyen etmenlerin geliştirilmesine odaklanılmalıdır.

Bunun anlamı sadece e-ticaret sitesi üzerinden gelir elde eden bir işletme olmanız halinde site tasarımı, kullanımı veya geliştirilmesi için farklı paket ve olanaklardan yararlandığınızda gelirin bütçeye olan etkisini düşünmek olmalıdır.E-Ticaret Sitesi İçin Bütçe Planlaması

E-Ticaret Sitesi Bütçeleme Yapmanın Faydaları

İşletmeler e-ticaret sitesi için bütçe planlaması yaparken büyük oranda ne kadar geri dönüşü olduğuna bakarlar. Bütçeleme oluşturulurken her zaman baz alınan durum gelir ile maliyet arasındaki ilişkidir. Uygun maliyetler sunan bir e-ticaret sitesi ile çalışmanız halinde bunun bütçe planlamasına katkısı fazla olacaktır:

  • Bütçede daha az maliyet ayırırsınız.
  • Gelirleriniz daha çok artar.
  • Siteye komisyon ödemek zorunda kalmamanız bütçe planlamasında kar olarak geçer.
  • Aylık veya dönemsel bazda gelirlerinizi ve giderlerinizi kontrol edersiniz.
  • Daha fazla kontrol ve bütçeyle olan uyum söz konusu olacaktır.

Bundan dolayı bütçedeki yerine dikkat ederken nasıl bir e-ticaret sitesi firması ile çalıştığınız planlamaları etkileyeceğinden dolayı dikkatli olunmalıdır.

E-Ticaret Sitesi İçin Bütçeleme Yapmanın Dezavantajı

İşletme olarak e-ticaret sitesi için bütçe planlaması yapmak oldukça avantajlı bir konumda olmanızı sağlar. İşletmelerin bazıları bu konuda kısmi olarak bazı hatalar yapabilir.

  • E-ticaret sitesi kullanmak yerine bütçenize sizden komisyon alan bir sitenin giderini eklemeniz,
  • Kontrolleri azaltmanız,
  • E-ticaret sitesi kullanmak istediğinizde sürekli lisans yenileme bedeli gibi bedeller isteyen bir firmayı tercih etmeniz,
  • Uygun olmayan rakamlar karşılığında hizmet almanız,
  • Eklenen güncellemeleri aktarmayan bir firma yüzünden ek maliyetlere katlanmanız

gibi durumlar yapılan bütçelemenin olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olacaktır. Çünkü bütçeye yüklenen ek maliyetler sürekli gelirlerden düşürülür ve bu sayede dönem sonunda karınız ortaya çıkar. Bütçeleme yaparken doğru araştırma ve planlama yapmak gerekir.

Uygun Fiyatlı Bir E-Ticaret Sitesi Kullanmanın Bütçeye Katkısı

Karınızın yüksek olması için yapılacak olan bütçeleme için ilk adım doğru araştırmadır. E-ticaret siteniz için verilecek her hizmet ek olarak farklı bir müşteriye ulaşmanıza olanak tanır. E-ticaret sitesi için bütçe planlaması yapmak istediğinizde ise size en uygun rakamları sunan ve hizmet kalitesi yüksek olan bir firma ile çalışmak bütçeye katkı yapmak anlamına gelir. Planlarınıza uygun hareket etmek isterseniz e-ticaret sitesi maliyetlerini düşürmek ve sürekli güncellemeler yaparak daha çok müşteriye ulaşmanıza neden olacak bir yer seçmelisiniz. Çünkü maliyet kaleminiz olan e-ticaret maliyeti ile bu kanaldan meydana gelen gelir arasında anlamlı bir kar durumu olmalıdır. En uygun fiyatlı e-ticaret sitesi fiyatlarımızı inceleyebilirsiniz.

Bütçelemenin Kontrol Edilmesi

Sitenizin düzenli aralıklar ile kontrol edilmesi ve gelir-gider durumu arasındaki bağlantının hesaplanması önemlidir. Site için ödediğiniz maliyetle aldığınız karşılık arasında işletmenize mali katkıda bulunacak bir sonuç elde etmeniz gerekir. Aramalarda üste çıkmak, satışları artırmak, güncellemeler ile müşterilere hitap etmek tarzı özelliklerin bulunması bunu artırır. Bunun için bütçeyi ve siteyi kontrol etmek önerilir.

Yüksek Maliyetin Bütçedeki Durumu

Planlama sırasında yüksek maliyet ödemek zorunda kaldığınız bir site için gider kalemi ayırmak dönem sonunda daha az başarılı bir işletme olmanıza bile neden olabilir. Bundan dolayı maliyeti yüksek olan her firmanın size iyi hizmet vereceğini düşünmekten vazgeçerek, bütçeleme için uygun fiyatlar ve en iyi hizmet noktasına odaklanmalısınız.

Bütçeleme Neden Gereklidir?

Şirketinizin içinde bulunduğu durumu ve geleceğine dair beklentilerinizi anlamak adına oldukça gereklidir. Planlı hareket etmenizi ve gideri oluşturan kalemleri net şekilde görmenizi sağlar. Böylece kontrol etmeniz ve tasarruf gibi önlemler almanız da mümkün olur. Bundan dolayı e-ticaret sitesi maliyetleriniz de dahil olmak üzere planlama yapmalısınız.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 2366

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.