E-ticaret, firmaların piyasa yarışında son yılların en bilinen kavramlarından birisi haline geldi. Firmalar artık e-ticaret konusuna fazladan mesai harcayarak karlarını arttırma peşindeler. Firmalar için influencer aracılığıyla e-ticaret yapma konusunda iyi bir yol kat etmek isteyenlere bu yazımızda birtakım önerilerimiz olacak ve e-ticaret sitenizin için ınfluencerler konusunda bilinmeyenleri paylaşacağız.

influencer

Influencerlerin Firmaya Olumlu Katkıları

E-ticaret alanında influencer desteği aramak birçok firma için tercih sebebi olmaya başladı. Hedef kitleye ulaşmanın en iyi yollarından biri olan influencer marka bilinirliğinin yükselmesine son derece olumlu katkıları olan bir araç haline geldi.

Birçok kişi artık influencer olan popüler kişinin davranışlarını taklit ederek onunla kendini özdeşleştiriyor. Bu da firmanın hizmetinden faydalanan influencerın tanıtımını daha etkin yapmasını sağlayarak birçok kişinin firmanın hizmetlerine yönelmeyi sağlıyor.

Neden E-Ticaret Siteniz İçin Influencer Tercih Edilmeli?

Yeni nesildeki kişiler artık yeni tüketim davranışlarını takip ediyor ve satın almadan önce mutlaka kullanıcı deneyimini göz önüne alıyorlar. Ayrıca Z kuşağı saygı duydukları ve marka seçimini takdir ettikleri kişilere yöneldiler. Geleneksel reklamcılık son yıllarda popülaritesini yitirirken, tüketicilerin %95’i örnek aldığı bireyin tavsiyelerine dikkat ediyor.

Örnek olarak, moda ve giyim konusunda uzmanlaşmış olan influencerlar (blog yazarı, instagram fenomeni vs) tüketiciler için yıllardır ilham kaynağı oluyorlar. Influencerlar ayrıca markanın toplumdaki genel algısında ve alıcıların karar vermesinde önemli bir rol oynarlar.

Influencerlar aşağıda yer alan hususlarda markaya katkı sağlarlar:

  • Tüketiciler tarafından sevildiği için geniş bir kitleye sahiptir,
  • Takipçileriyle olan sıkı etkileşim sayesinde marka tanıtımının daha hızlı olmasını sağlarlar,
  • Yüksek reklam ücreti ödenmeden tek seferde binlerce insana ulaşma şansı sağlarlar.

Belirtilen konularda influencerlar firmanın daha kısa sürede daha fazla kar elde etmesini ve daha çok kişiye ulaşmalarında yardımcı olur.

E-Ticaret Sitenizin İçin Influencerlerın Önemi

E-Ticaret Sitenizin İçin Influencerlerın Önemi

Influencer Hedef Kitlenin Büyümesini Sağlar

E-ticaret alanında başarılı olmak ve müşteri kitlesini büyütmeyi hedefleyen firmalar için influencerların rolü dikkate değerdir. Influencer çok büyük bir kitleyi etkileyebildiği için firma hakkındaki olumlu imaj insanlar arasında yaygınlık kazanacak ve firma açısından önemli bir müşteri kitlesi yaratılmış olacaktır. Bu açıdan e-ticaret sitesini tanıtan ve deneyimini takipçileri ile paylaşan her influencer kolayca firmanın müşteri kazanmasını sağlar.

Influencer Doğal Bir Tanıtım İmkanı Sağlar

Fenomen olan kişilerin en önemli özelliği kendisini sevenlere karşı her zaman içten ve samimi olmasıdır. Aksi halde kendisiyle özdeşleşen kimseyi bulamaz. Fenomenlerle bağ kuran ve onun düşüncelerini önemseyen herkesin tavsiye niteliğinde olan sözlerini de yapay bulmayacak ve kişilerin marka ile olan etkileşimi de iyi bir seviyeye gelecektir. Influencer kendisini marka ile uyum içerisinde görmesi halinde kendisini sevenlerin de aynı şekilde bu duruma olumlu tepki göstereceği muhakkaktır.

Örneğin, araç konusunda bilgili olan ve bu konuda belirli bir kitle yaratmış olan bir influencer moda konusunda tavsiye vermesi onun yapay bir tanıtım yaptığı imajını ortaya çıkaracaktır.

Hangi Platformdaki Influencerı Tercih Etmeliyim?

E-ticaret sitenizin için ınfluencerler konusunda bir diğer nokta seçilen fenomenin hangi platform üzerinden takipçilerinin çok olduğudur. Eğer firmanın hitap ettiği hedef kitle daha çok youtube kullanıyorsa bu alanda fenomen olan ve kendini kanıtlamış biri ile çalışmak çok daha mantıklıdır. Aksi durumda, hedef kitle ile bağ kurulması zorlaşacak ve istenilen amaca ulaşılamayacaktır. Firmanın temel hedefi olan olumlu marka imajı üzerinde de olumsuz bir imaj yaratılacaktır.

Hangi Tip Influencer Tercih Edilmeli?

E-ticaret sitenizin için ınfluencerler konusunun bir diğer önemli noktası seçilecek influencerın sizin markanıza hitap edip etmediğidir. Influencer seçmeden önce aday olacak kişinin yaptığı işlerin takip edilmesi önemlidir.

Yazdığı yazılar, kurduğu cümleler, giyim tarzı gibi her yönüyle markanız ve firmanızla uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Influencer eğer bir youtuber ise videolarını baştan sona izlemek ve profilini araştırmak çok önemlidir. Çünkü hedef kitleniz eğer gençler ise bu görsel platformun markanıza çok önemli bir katkı sağlayacağı kuşkusuzdur.

Influencer tercih ederken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

  • Influencer’ın yaşı ve eğitimi,
  • Influencer adayının diksiyonu
  • Influencer adayının daha önce yaptığı benzer işler,
  • Influencer adayının firmanın sektörüyle olan yakınlığı,
  • Influencer adayının e-ticaret sitenize yapacağı katkılar,

Bu gibi unsurlara özen gösterilmeli ve adayın markaya uyumluluğu test edilmelidir.

E-Ticaret Sitenizin İçin Influencerler Ne Gibi Katkı Sağlar?

E-Ticaret Sitenizin İçin Influencerler Ne Gibi Katkı Sağlar?

Influencer Seçiminde Yapılmaması Gereken Unsurlar

E-ticaret sitenizin için ınfluencerler konusunun bir diğer dikkat çeken hususu da ınfluencer adayı seçiminde yapılmaması gerekenlerdir. Influencer adayının elbette çok fazla sayıda takipçisi olabilir, bu durum bir avantaj gibi görünse de niceliğe değil takipçi kitlesinin kimler olduğuna bakılmalıdır. Takipçilerin ya da hayran kitlesinin belirli bir yaş grubunda olması, belirli bir sosyo ekonomik düzeyde olması markanın hitap ettiği kitle açısından önemlidir. Bu açıdan, etkileyen kişinin hayran kitlesinin de dikkatlice izlenmesi ve potansiyel müşteri grubuna girip girmediği öğrenilmelidir.

Hedef Belirlemesi Yapmak

Hedef belirleme işi bir firmanın olmazsa olmazıdır. Pazarlama alanının her aşaması iyice planlanmalı ve e-ticaret sitesi için her detaya dikkat edilmelidir. E-ticaret alanında faaliyet gösteren bir firmanın öncelikli amacı influencer adayının bu site için yapacağı katma değerdir. Bu husus influencer adayıyla detaylıca konuşulmalı ve planlama yapılmalıdır. Gerekirse bir senaryo etrafında mutabık kalınması da e-ticaret sitenizin tanıtımı açısından oldukça kayda değerdir.

E-ticaret alanı çok fazla rekabet isteyen bir alandır ve bu piyasada yapılacak her kaliteli reklamın geri dönüşü firma için çok karlı olabilir. Bu açıdan, reklam çalışmalarında titiz davranılmalı, kitleye hitabet konusunda özenli olunmalı ve her detaya dikkat edilmelidir. Bu şekilde bir influencer yardımıyla çok kısa sürede markanın değeri artacaktır.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 253

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.