E-ticaret siteleri önceleri alternatif bir satış kanalı olarak kullanılırken şimdilerde strateji alanına dönmüştür. Bu sebeple rekabetin her geçen gün daha da arttığı İnternet ortamında e-ticaret sitelerinin kendini geliştirmeleri gerekmektedir. E-Ticaret Sitenizin Daha Çok Gelişmesi İçin Rekabetin Önemi oldukça büyüktür.

e ticaret sitesinde rekabet

Dünyada İnternetin Önemi

Dünya çapında İnternet kullanımı 2019 tarihi itibariyle %56 oranında yükselerek 4.33 milyar kişiye ulaştı.1 milyar İnternet kullanıcısı ile listenin en başında bulunan bölge ise Doğu Asya bölgesi oluyor. Sonrasında 803 milyon kişi ile onu güney Asya bölgesi takip ediyor. Ülkeler arasında bir değerlendirme yapılacak olursa listenin 1. Sırasında Çin 829 milyon kullanıcı sayısı ile bulunuyor.

Bu listede Türkiye ise 69 milyon kullanıcı sayısı ile 12. sırada yer alıyor. İnternet kullanımı daha da yaygınlaşması ve dünyada yaşanan dijital dönüşüm ticaret alanında da dengeleri değiştirdi. E-ticaret hacmi yıllık 45 milyar TL seviyelerine ulaştı. Bu nedenle E-Ticaret Sitenizin Daha Çok Gelişmesi İçin Rekabetin Önemi oldukça arttı.

E-ticaret Sitelerinde Rekabet

​​​​​​Bir firmanın rekabet gücünü e-ticarete taşıyabilmesi ve yeni dijital çağa ayak uydurabilmesi için aşağıdaki konuları dikkate alması gerekmektedir.

  • Pazar araştırması
  • Mobil cihazlar
  • Sosyal medya
  • Üyelik bilgileri
  • Görsellik
  • Arama motoru optimizasyonu
  • Kullanıcı yorumları
  • Avantaj ve fırsatlar
  • Rehberlik
  • Ödeme yöntemleri
  • Kargo
  • Kişisel kampanyalar
  • Ek hizmetler
  • Uzmanlık bilgileri
  • Pazar Araştırması

​​​​​Bir firmanın e ticaret Sitesi aracılığıyla yapacağı satışlarda rakip sitelerin özellikleri de oldukça önemlidir. Rekabet edilecek diğer firmaların arasında nasıl öne çıkabileceği düşünülerek farklı stratejiler kullanılmalıdır. Bu kapsamda rakiplerden farklı güçlü ve kalıcı olmak temel şarttır.

E-Ticaret Sitenizin Daha Çok Gelişmesi İçin Rekabetin Önemi

E-Ticaret Sitenizin Daha Çok Gelişmesi İçin Rekabetin Önemi

Mobil Uyum

E-ticaret sitesine her an ulaşabilmek için sitenin mobil uyumunun olması oldukça önemlidir. Tüketicilerin davranış araştırmalarında mobil uygulamalar oldukça sık tercih edildiği görülmüştür.

Bu kapsamda 2014 yılında mobil uygulamalar aracılığıyla 204 milyar dolar harcama yapılmıştır. 2018 yılında ise 626 milyar dolarlık alışverişinin gerçekleştiği açıklanmıştır. Bu sebeple bir e-ticaret sitesinin tüm işlemleriniz mobil cihazlarda da yapılabiliyor olması potansiyel müşterilere daha fazla yaklaşmak demektir.

Sosyal Medya

Sosyal medya rekabet gücü için oldukça önemli bir başlıktır. e-ticaret pazarında sosyal medya başrol konumundadır. Çünkü internette vakit geçiren potansiyel müşteriler genellikle sosyal medyada bulunmaktadır. Böylelikle potansiyel müşterilere ulaşabilmek için sosyal medya araçlarını çok yönlü olarak kullanmak gerekmektedir. Sosyal medyanın bir e-ticaret sitesi için faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Potansiyel müşterilere ulaşabilmek
  • Marka İmajını arttırabilmek
  • Tanınabilir olmak
  • Sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirebilmek

Özellikle sosyal medya aracılığıyla insan sağlığına ve çevreye duyarlı işler yapan bir firma insanlar tarafından daha çok tercih ediliyor. E-Ticaret Sitenizin Daha Çok Gelişmesi İçin Rekabetin Önemi sosyal medya ile artıyor.

Üyelik Bilgileri

E-ticaret sitelerinde önem verilen bir diğer nokta da güven konusudur. Hem ziyaretçilerin hem de müşterilerin güvenini kazanmak çok önemlidir. Bir e-ticaret sitesine üye olmak isteyen ziyaretçiler hakkında tüm bilgileri istemesine gerek yoktur. Çünkü gereğinden fazla bilgi talep etmek bir müşteri için zaman kaybı olarak görülebiliyor. Hem üye artışını sağlayabilmek için hem de müşterilerinin güvenini kazanabilmek için bir e- posta adresi ve kullanıcı adı yeterli olabilir.

Görsellik

Yapılan araştırmalara göre görseller insan hafızasında daha çok kalıyor ve insanların yüzde 65’in görsel olarak öğrenmeyi sağlıyor. Bu sebeple yazılardan ve açıklamalardan daha çok görsellerin kaliteli olması daha önemlidir. Kısaca yine e-ticaret sitesinin müşterilerine iletmek istediği mesajı en etkili biçimde görsel içerik ile sağlayabilir.

Aynı zamanda ürünlerinin gösterdiği katalog bir satış elemanı gibi her türlü bilgiyi vermelidir. Ürün kataloğu Tıpkı satış elemanı gibi müşterilere aradığı her bilgiyi ve ürünü bulmalarını sağlamalıdır. Bu sebeple İnternet üzerinden satış yapmak isteyen firmalar ürünler hakkında detaylar, gerekli bilgileri, resimlerini, stok bilgilerini eş zamanlı olarak sunmalıdır.

Arama Motoru Optimizasyonu

Gelişen teknoloji ile birlikte e ticaret ekonomisi de hızla büyüme yaşamaktadır. Bu sebeple her geçen gün İnternet ortamına yeni e-ticaret siteleri ekleniyor. Bu sınırsız dünya içerisinde arama motorlarında yapılacak aramalar için insanların yüzde doksanı yalnızca ilk 3 sonucu inceliyor. Kısacası geriye kalan internet sitelerine yalnızca yüzde onluk arama yapan kişiler bulacak.

Dolayısıyla profesyonel bir arama motoru optimizasyonu ile arama motorlarında üst sırada olmayı başarmak gerekmektedir. Bu başarı markanın bilinirliği ve satışlar ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla E-Ticaret Sitenizin Daha Çok Gelişmesi İçin Rekabetin Önemi arama motoru optimizasyonu ile anlaşılıyor.

Yorumlar

​​​​​​Günümüzde hem tüketiciler hem de üreticiler daha bilinçli bir şekilde hareket etmeye başladı. Bu sebeple ürün hakkında fikir sahibi olmak ve kıyaslama yapmak için diğer kullanıcıların görüşlerine önem veriliyor.

Bu kapsamda bir e-ticaret sitesinin ürünleri ile ilgili deneyimler, yorumlar ve şikayetler potansiyel müşteriler için çok önemli bir kriterdir. Bir e-Ticaret Sitesi yöneticisi bu konu ile her an ilgileniyor olmalıdır.

E-Ticaret Sitenizin Rekabetini Artırma

E-Ticaret Sitenizin Rekabetini Artırma

Avantajlar ve Fırsatlar

Ürünün satışını en cazip hale gelebilmesi için özel olarak indirimler düzenlemek en etkili yoldur. Bir ürünün fiyatı minimum ya da maksimum miktarlar için indirim sağlıyor olabilmesi oldukça önemlidir. Diğer yandan müşterilerin verdiği siparişleri takip süreci ve güncelleme imkanı önemlidir. Müşteriler için en büyük eksiklik ürünleri yakından görememektir. Bu eksiklik en iyi uygun fiyat politikası ve ücretsiz kargo yöntemi ile giderilebilir.

Uzman Bilgileri

Mobilyacılık ve benzeri montaj ve kurulum gerektiren bir sektörde satış yapan e-ticaret siteleri için müşterilerin ürünü aldıktan sonraki dönem önemlidir. Bu kapsamda ürün satın alındıktan sonra müşteri için sıkıntılı bir süreç yaşamaması adına diğer rakiplerin önüne geçmek önemlidir. Birçok firma bu durumlarda uzman teknik ekipler ile işbirliği yapmayı tercih ediyor.

Bir e-ticaret sitesi olarak ürünlerinde uzman bilgisi gerektiren satışlar ile ilgili bu hizmetlerin vermese bile o bölgelerde anlaşmalı olan ustalar ile çalışmak mümkün olmaktadır. Böyle işbirlikleri müşteriler için hem güvenilirliği arttıracak hemde satın alma düşüncesini pekiştirecektir.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 185

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.