Yeni dünyada insanların fiziksel mağazalardan alışveriş yapma alışkanlıkları yerini sanal ortamdaki mağazalardan alışveriş yapmaya bıraktı. Böylece hem zamandan hem de sürekli devam eden indirim, ücretsiz kargo vb. kampanyalar sayesinde paradan tasarruf ediyorlar.

Cep telefonlarının hayatlarımızın tamamını ele geçirdiği bugünlerde ise bu alışkanlık daha da evrilerek bilgisayarlardan sürekli elimizde, çantamızda ya da ceplerimizde olan küçük ekranlar ile yapılmaya başlandı.

Bu nedenle artık her e-ticaret sitesinin mobil uyumluluğunun olması zorunlu hale geldi.

  • Arama motorlarının mobil uyumlu sitelere öncelik veriyor olması
  • Kullanıcıların mobil cihazları kullanım oranının artmış olması
  • Mobil cihazlardan internete giriş oranının artmış olması

gibi nedenler firmaların mobil uygulamalara yapacağı yatırımları ilk sıralara taşımaktadır.

mobil uyumlu web sitesi

Hali hazırda e-ticaret siteleri için oldukça önemli olan kullanıcı deneyimi ve site tasarımı konuları mobil cihazlarda açılan sitelerde veya mobil uygulamalarda çok daha önemli bir yer edinmiştir. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek müşterileri memnuniyetini sağlar ve kullanıcıların sitede geçirdiği sürenin uzamasına olanak sağlar. Böylece sitenizin aldığı trafiği satışa dönüştürebilme oranınız yükselir.

Mobil Sitelerde Yüklenme Hızı

E-ticaret sitenizde sayfaların açılma hızı müşteri deneyimi açısından oldukça önemli bir faktördür. Bu konu mobil sitelerde daha fazla önemli bir hale gelmiştir. E-ticaret sitelerinin mobil cihazlarda kullanımının artmasıyla bu konunun değeri farkedilmiştir.

Müşteriler hızlı bir şekilde istedikleri ürüne ulaşmak istedikleri için bilgisayarlarını açmak yerine ellerinin altındaki telefonları kullanarak sitenize giriş yapıyor fakat sitenizin yüklenme hızının düşük olmasından dolayı sıkılarak sayfayı terkediyor olabilirler. E-Ticaret sitenizi mobil için düzenlerken dikkat etmeniz gereken ilk konu bu olmalıdır.

Bunu sağlamak için çok iyi bir sunucu hizmeti alıyor olmalısınız. E-ticaret sitenizi veya mobil uygulamanızı barındıran sunucu doğrudan sitenizin yüklenme hızını etkileyecektir.

Sitenizde kullandığınız görsel içeriklerin boyutlarının çok yüksek olması, kullanılan gereksiz öğeler ve yazılım kodlarınızın sade ve düzgün bir şekilde yazılmamış olması sitenizin açılış hızını doğrudan etkileyen diğer faktörlerdendir.

E-Ticaret Sitenizi Mobil İçin Nasıl Düzenleme

Mobil Sitenizin İçerik Durumu

E-ticaret sitenizde satışa sunduğunuz ürünlerin görselleri, ürün açıklamaları, ürün detaylı bilgileri ne kadar zengin olursa müşterilerinizi satın alamayan o kadar kolay ikna edebilirsiniz. Aynı şey mobil site üzerinden alışveriş yapan müşterileriniz için de geçerli olacağından sitenizin mobil ayağını da içerik açısından zengin tutmalısınız.

Müşterilerinizin satın alacağı ürünle ilgili ulaşmak isteyebilecekleri her türlü görsele ve bilgileye sayfaların yüklenme hızını da göz önünde tutarak yer vermelisiniz.

Call To Action (CTA)

Mobil sitenizi ziyaret eden müşterileri harekete geçirmelisiniz. Bunun için pazarlamada call to action yani harekete geçiren mesaj veya çağrı olarakta bilinen ve beklenen aksiyonun en hızlı yoldan alınmasını sağlayan bir yöntem bulunur.

Mobil sitenizde bu mesajlara yer verirken kullandığınız buton veya ikonların renkleri, boyutları, fontları hem sitenize uygun bir tasarımda olmalı hem de müşterinin gözüne çarpan ve dikkatini çekebilecek nitelikte olmalıdır. En bilindik e-ticaret sitelerinde sıkçakullanılan çağrılardan bazıları ise aşağıdaki gibidir.

  • Hemen Ara
  • Şimdi Üye Ol
  • Bize Ulaş
  • Sınırlı Sayıda
  • Ücretsiz Dene
  • Aynı Gün Kargo
  • Satın Al
  • Hızlı Teslimat

Bunlar gibi emir kipi kullanılarak yazılmış küçük ve renkli ikonlar müşterileri harekete geçirerek olmasını planladığınız sonuca yönlendirebilir.

Kullandığınız Görsellerin Boyutlarının Cihazlardaki Uyumluluğu

Akıllı telefonların en bilinenlerinde bile farklı ekran boyutlarına sahip bir çok değişik model bulunuyor. Bu nedenler sitenizin mobil sayfası için kullanacağınız görsellerin tüm telefonlara uyumlu olması ve her müşterinin yüklediğiniz fotoğrafın tamamını görebiliyor olması satış açısından önem taşır.

Kullanmak istediğiniz görselleri optimize ederek farklı çözünürlük ve farklı ekran boyutlarını destekleyecek tasarımlar yapmalı ve bilinen bütün cihazlarda ulaşılabilir olmalısınız. Böylece tüm müşterileriniz için iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilirsiniz.

Sitenizin bazı bölümlerinde doldurulmasını isteyebileceğiniz formlar yer alıyor olabilir. Aynı şekilde mobil sitenizde de bunu istemeye devam edecekseniz müşterinizin bu sayfaya geldiğinde ekranda beliren klavyesi istediğiniz formdaki özel karakterleri içermelidir. Örneğin; kullanıcı bilgilerinde TC kimlik numarası istiyorsanız açılan klavyede rakamlara öncelik verilebilir. E-mail bilgisi istiyorsanız klavyede @, .com gibi özel karakterlere ve kısaltmalara yer verilebilir.

E-ticaret sitelerinde kategori sayfalarının önemini hepimiz biliyoruz. Bunlar aynı şekilde mobil sitelerde de oldukça önemli ve müşteriyi yönlendirme amaçlı olduklarından aldığınız trafiğin satışa dönme oranı üzerinde de doğrudan etkilidir.

Mobil sitelerde bu gibi sayfalar üstten veya yandan açılan sayfalar şeklinde gelebilir ve gizlendiğinde alttaki içerikleri eksiksiz görebiliyor olmak için üst köşelerde küçük ikonlar halinde yer alabilir. Sadece kategori sayfaları için değil devam eden alışverişlerde sipariş verme, adres bilgileri girme, ödeme yapma sayfaları farklı olacağından müşteriye bu sayfalar arasında kolay geçiş yapabileceği imkanların sağlanması yine kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.

Ayrıca bu geçiş özgürlüğü ile yanlış girilen bilgilerin hızlı ve kolay yoldan değiştirilebiliyor olması müşteri memnuniyeti ile deneyimini etkileyeceğinden doğrudan satın almayı da etkileyecektir.

E-Ticaret Sitenizi Mobil İçin Nasıl Düzenlemelisiniz?

E-Ticaret Sitenizi Neden Mobile Uyumlu Hale Getirmelisiniz?

Mobil cihazlardan e-ticaret sitelerine giriş oranının daha yüksek olduğu bu günlerde bu kitleye ulaşmak için 2 seçeneğiniz bulunuyor. Ya mobil uygulamanız olacak ya da sitenizi mobile uyumlu şekilde tasarlayacaksınız.

Sitenizi mobile uyumlu tasarlamak daha az maliyetlidir. Çünkü tüm cihazlara uyumlu tek bir tasarım yapabilirsiniz. Fakat mobil uygulamanızı her marka için özel olarak yapmalısınız.

Mobil uygulamaların güncelleme masrafları bir haylı yüksektir. Ama siteniz mobile uyumlu şekilde tasarlanmışsa cihazların güncellemelerini takip etmenize gerek yoktur. Sitenizin altyapısının sağlam olması ve rutin bakımlarını yapıyor olması yeterli olacaktır.

Sitenizde yaptığınız herhangi bir değişiklik mobil sitenize de direkt yansıyacaktır. Ancak mobil uygulamalar bunun için güncelleme gerektirir.

Mobile uyumlu sitelerin sağladığı en önemli artı ise SEO konusundadır. 2016 yılından bu yana Google mobile uyumlu siteleri daha üst sıralarda göstermeye ve öncelik vermeye başlamıştır.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 193

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.