E-Ticarette siteniz için görsellerin önemi paha biçilmez bir değerdedir. Bir müşterinin ürününüzü incellerken ilk baktığı şey görsellerdir. Sattığınız ürünün kalitesi, yüklediğiniz görselin kalitesi ile başlar. Yani, görseller kalite sürecinin önemli bir parçasıdır. Müşterinizin alım kararını etkileyeceği gibi, almaktan vazgeçmesinide sağlayabilmektedir.

İyi ölçeklendirilmiş ve yüksek kalitedeki görseller, müşterinin kafasında soru işaretine yer bırakmayan bilgiler sunarak, sizi geri gönderilecek siparişlerden korur. Müşteri ilk olarak sizinle değil, yüklediğiniz görselle iletişim kurar. Görsel ile size değer biçer. Bundan dolayı E-Ticaret sitenizdeki görseller sizin marka elçinizdir. Bu elçi ne kadar ayrıntılı bilgi ve açıklama sunuyorsa satış ihtimali o kadar yüksektir.

e ticaret siteleri için görsellerin önemi

O halde esas soruyu sormamız gerekiyor, etkileyici bir ürün fotoğrafını nasıl seçebiliriz ve bunun avantajlarını nasıl elde edebiliriz? Bu soruların cevaplarını bütün başlıklarıyla yazımızda size sunarak, E-Ticarette siteniz için etkileyici görseller için uygulanması gerekenleri anlatacağız.

Görselin Çözünürlüğü

Yükseleyeceğiniz ürün görseli mutlaka standart çözünürlüğün altında olmaması gerekmektedir. Peki nedir bu standart? İnternet ortamı için uygun çözünürlük ölçüsü 72 dpi (Dot Per Inch). Bu ölçünün altına düşmeyen çözünürlük, görselinizi yüksek kalitede sunar.

Ancak yüksek kalite sunmak adına büyük boyutlu fotoğraflarda yüklememek gerekmektedir. Büyük boyutlu fotoğraflar sayfanızın yavaşlamasına neden olacağı için, maksimum 2 mb boyutunda görseller yüklemelisiniz.

Görselin çözünürlüğü kadar, ölçüleri de önemlidir. Fotoğraf alanınız 500×500 piksel ise ama siz 200 piksel büyüklüğünde bir fotoğraf yüklerseniz, sistem otomatik olarak onu çerçeveye oturtacaktır. O zaman boyutları bozulmuş, detayların görülemeyeceği bir görsel ortaya çıkar.

Çoklu Fotoğraf

  • E-Ticaret sitenize görsel yüklerken dikkat etmeniz gereken ilk şey, müşteriye fiziki mağazadaki deneyimi sunmaya çalışmak olmalıdır.
  • Bir mağazada satın alacağınız ürünü elinize alıp her yanını incelediğiniz gibi, çoklu fotoğraflarla müşterinin ürünün her yanını incelemesini sağlamalısınız.
  • Çoklu fotoğraf sunmak müşteriye mağaza deneyimi yaşatacaktır. Alacağı ürünün her yanını, kullanılan malzemeyi görebileceği için kendini ürüne karşı daha güvende hissedecektir.
  • Ayrıca arama motorları fotoğraf sayısı fazla olan ürünleri öne çıkarma eğilimindedir. 6 veya daha fazla görsel idealdir.

Ürünün Detaylarını Göstermek

Yukarda çoklu fotoğraftan söz ettik. Ancak yükleyeceğiniz çoklu fotoğrafların ilki sadece ürünün detaylarına dikkat çekmelidir. Ürün, fotoğraf karesinin en az %90’ını oluşturmalıdır. Geniş açılardan çekilmiş fotoğraflar müşteriye incelenme fırsatı sunmaz. Ayrıca ürün üzerinde alakasız aksesuarlar ve ürünü boğacak arkaplanlar olmamalıdır.E-Ticarete sitesi için görsellerin önemi

Ürün Arka Planı

E-Ticaret sitenizin için görsellerin önemi konusunda dikat edilmesi gereken bir diğer husus ürünün arka planıdır. Ürününüzü öne çıkaracak arka planlar tercih edin. Bunun için ideal renk beyazdır. Kırık bir beyaz ton hem ürününüzü ön plana çıkarır, hem de müşteriye gözlerini yormadan ürünü inceleme imkanı sunar.

Fotoğraflar Alternatifler İçemeli

Ürün farklı materyallerden yapılmış, ya da farklı renklere sahipse, hepsi için ayrı ayrı fotoğraf eklemek gerekmektedir. Ürünün alternatiflerini açıklamada yazıp, müşterinin kafasını karıştırmak sipariş kaybına neden olur. Ürünün bütün alternatifleri tek sekmede müşterinin görebileceği biçimde eklenmelidir.

Yakınlaştırma Seçeneği

Kullanacağınız web arayüzde, zoomlama seçeceği olmalıdır. Bu sayede müşterinin dilediğince ürünü detaylı incelemesine imkan sunmuş olursunuz.

Işık Kullanımı

İnternet ürünlerinde hatalı siparişlerin en büyük nedenlerinden biri ışık kullanımıdır. Telefon yada fotoğraf makinesinin flaşı ile fotoğraf çekildiği için, ürün renginde yansıma, kırılmalara yol açmaktadır. Ürünün fotoğrafı için doğru ışık seçilmelidir. Bunun için en ideal ışık doğal ışıktır. Ürünlerinizi gündüz saatlerinde, aydınlık bir ortamda fotoğraflayın.

Veya uygun bütçelerde satılan, küçük bir ürün çekim çadırları alıp, ürünüzü içine yerleştirip çekim yapabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz netlikte ve ürünün gerçek tonlarını yansıtan fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu sayede bütün fotoğraflarınız aynı ışık şiddetinde ve tonlarda olur.E-Ticaret sitesinde ürün fotoğraflarının önemi

Tripod (Sabitleyici) Kullanın

Yukarda söz ettiğimiz ürün ışığını sabitlemek ne kadar önemliyse, kamerayı da sabitlemek o kadar önemlidir. Çekim esnasında fark edemeyeceğiniz küçük titremeler bile fotoğrafın kalitesi üzerinde etkilidir. Doğru olan sabit ışıkta ve sabit bir kamerada çekim yapmaktır.

Fotoğraf Tarzı

Lütfen fotoğrafçılık yeteneğinizi satacağınız ürünler üzerinde denemeyiniz. Yaratıcı olma kaygısıyla birbirinden alakasız kadrajlar ve tarzlarda fotoğraflar çekmemelisiniz. Mümkün oldukça aynı ışık, aynı arkaplana sahip sade fotoğraf tarzını esas almalısınız. Eğer üreticiden gelen fotoğraflar, ışık ve arka plan olarak içinize sinmiyorsa yada tarzınıza uygun değilse ürünleri yeniden kendiniz fotoğraflayın.

Ürün Görsellerinin SEO’ya Etkisi

Ürün görsellerinin kullanıcı üzerinde etkisi olduğu kadar, arama motorlarının da ilgisini çektiği unutulmamalıdır. Bundan dolayı E-Ticaret sitenizin için görsellerin önemi göz ardı edilmeyecek bir konudur.

Yukarda saydığımız ölçülerde yüklenmiş görseller, Google aramalarında ki sıralamanız üzerinde de etkisi bulunmaktadır.

Görseller Site İçi SEO (On Page SEO) çalışmasının önemli bir parçasıdır. Hedef kitleniz tarafından yapılan görsel aramalar, E-Ticaret siteleri için çok önemlidir. Kullanıcılar zaman zaman ürünle ilgili anahtar kelime araması yaparlar. Google görsel arama sayesinde alacağınız ziyaretçiler, sizin potansiyel müşterinizdirler. Çünkü direk ürün araması yaparak sitenize gelmiştirler.

Ürün fotoğraflarınızın kaliteli olması aynı zamanda kullanıcıların sitenizde daha çok zaman geçirmelerini sağlar.

Potansiyel müşterileriniz doğru analiz ederek, görselleri uygun bir şekilde aama motorlarına optimize ederek SEO’ya katkı sağlarsınız. Ürün görsellerinin sitenize sağlayacağı yaralar ise;

  • Kullanıcıların sitenizde kalma süresini uzatır.
  • Web sayfanızın hit’ini arttırır
  • Görsel aramalarda daha görünür olmanıza katkı sağlar
  • Sitenize organik trafik çeker
  • Marka bilinirliğinizi arttırır

Görsellerinizi yüklerken “alt”özelliğini değerlendirmeniz gerekmektedir. “Alt”a yazacağınız kısacık bir açıklama ile görsel aramalarda kullanıcıya bilgi vermiş olursunuz. Ayrıca yükleyeceğiniz fotoğraf dosyasının, ürün adı ile aynı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Alt özelliğini kullanırken, ürününüzü birine anlatırken kullanacağınız sade kelimeleri seçin. Örneğin: Deri kışlık ayakkabı veya Mavi gece elbisesi.

Bu çerçeveden bakıldığında E-Ticaret sitenizin için görsellerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. E-Ticaret işletmelerinde, müşteri ve ürün arasındaki bağı sağlayan kullandığınız görsellerdir. Ürün ne kadar kaliteli ve detaylıysa, müşteri de “Sepete Ekle”butonuna o kadar yakındır. Kullanacağınız görseller kullanıcının ikna olması ve güven duymasını sağlayan, ticari sürecin önemli bir parçasıdır.

Ortalama Puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 1322

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.