Bir E-Ticaret web sitesi oluştururken doğru alan adı seçmek, verebileceğiniz en önemli ticari kararlardan biridir. Müşterileriniz tarayıcılarının adres çubuğuna URL (web adresi) yazdıkça, alan adınız markanızı, görünürlüğünüzü, arama sıralamanızı ve daha fazlasını etkiler. Ne var ki, tüm bu rekabetle birlikte akılda kalıcı olmanız gerekiyor ve alan adınız buna yardımcı olmak veya engellemek için çok şey yapabilir. Peki, E-ticaret siteniz için doğru alan adını nasıl seçebilirsiniz ve e ticaret sitesi için domain önerileri nelerdir?
e ticaret sitesi için doğru alan adı seçimi
Kötü bir alan adı sitenizi bulmayı zorlaştırabilir ve müşterilerin hatırlamasını imkansız hale getirebilirken iyi bir alan adı tam tersini yaparak markanızı online alışveriş yapanların zihninde sağlam bir şekilde kalabilir. Bu nedenle işletmeniz için doğru alan adını seçmeniz çok önemlidir .

Ne yazık ki süreç her zaman kolay değildir. Kayıt edip satın almak basittir, ancak ilgili ayrıntıları bilmiyorsanız, adımlar önemli bir zorluk oluşturabilir. Genel olarak alan adlarını daha iyi anlamak, bunun işletmeniz için neden bu kadar önemli bir seçim olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir ve bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.

Bu makale, alan adı seçimi, alan adı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, alan adlarıyla ilgili önemli gerçekleri açıklayacak ve işinize iyi hizmet edecek birini seçmeniz için size ipuçları sağlayacaktır.

Bir Alan Adının Parçaları

Bir Alan Adının Parçaları

Alan adları üç temel bölümden oluşmaktadır. Belirli bir alan adı örneği için www.hazirticaretsitesi.com kullanacağız . Bu alan adında:

www, sunucu adıdır ve World Wide Web’in kısaltmasıdır. E-posta, FTP veya diğer hizmetlerin aksine web siteleri için kullanılan sunucu adıdır.
hazirticaretsitesi, ikinci düzey etki alanıdır (SLD). SLD, temelde web sitesinin adıdır ve işletmeniz için kişiselleştirilmelidir. Daha fazla örnek: google , www.google.com’daki SLD’dir ve yandex , www.yandex.com’daki SLD’dir .
.com, üst düzey alan uzantısıdır (TLD). TLD, SLD ile birlikte kaydedilir ve web sitenizin benzersiz web adresinin bir parçası olarak sayılır. .Com, .net, .org ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok TLD vardır.
Özetle, bir alan adı şu şekilde bölünebilir: sunucu adı [nokta] ikinci düzey alan [nokta] üst düzey alan . SLD ve TLD birlikte kaydedilir ve kök etki alanı olarak anılır . Şimdi daha fazla ayrıntıya gireceğiz.

Alan Adlarını Anlamak

Bir alan adının “www” kısmı oldukça basittir. SLD, işletme adı veya web sitesinin adıdır (veya iyi çalışan başka bir şeydir). Ancak TLD daha karmaşıktır.

Üst Düzey Etki Alanlarını (TLD’ler) Anlama

En yaygın TLD .com’dur. Diğerleri arasında .net, .org, .biz, .tv ve daha fazlası bulunur. .Gov ve .mil gibi bazı TLD’ler yalnızca hükümet veya ordu gibi belirli yetkili taraflarca kaydedilebilir. Diğer TLD’ler, Birleşik Krallık için .uk veya Fransa için .fr gibi ülkeye özgüdür.

Üst Düzey Etki Alanlarını (TLD’ler) Anlama

Farklı TLD’ler başlangıçta belirli amaçlar için tasarlanmıştır; .com “ticari kuruluş” anlamına gelir, .net “ağ altyapısı” anlamına gelir, .org diğer kuruluşlar için her şeyi kapsamaktadır, vb. Bugün bu anlamların çoğu unutuldu. En popüler TLD olarak .com, orijinal yönergelere göre .org veya .info gibi başka bir TLD’ye uyacak web siteleri için yaygın olarak kullanılır.

Çoğu kişi .com’u “varsayılan” TLD olarak kabul eder, ancak bu durum değişmektedir. .Com’un popülaritesi, birçok istenen .com etki alanının alınmış olduğu anlamına gelir ve bu da daha fazla alternatif TLD’ye ihtiyaç yaratır. Son yıllarda, mevcut TLD’lerin listesi büyük ölçüde genişletildi ve bugün aralarından seçim yapabileceğiniz 1500’ün üzerinde var. Birçoğu belirli amaçlanan kullanımlar için uzmanlaşmıştır ve bunların çoğu .video, .club veya .science gibi kendi kendini açıklayıcıdır. .Xyz gibi diğerleri yoruma daha açıktır.

Özellikle e-ticaret ve perakende için , .store alan adı uzantısı, bir çevrimiçi mağaza kurmak isteyen markalar arasında favori olarak ortaya çıktı. Ve haklı olarak öyledir, çünkü “satış yapan” herhangi bir işletme için mükemmel ve uygun bir uyum sağlar.

TLD’nin Farkları

Unutmayın benzersiz web adresinde – sitenizin TLD kök etki alanının parçası oluşturur. Alan adının geri kalanı aynı olsa bile, TLD farklıysa, farklı bir alan adı olarak sayılır ve farklı bir siteye yönlendirebilir. Örneğin, www.mazda.com sizi Mazda otomobil web sitesine götürürken, www.mazda.net sizi bir Fransız elektrikli ısıtma ve havalandırma üreticisine götürür .

tld farklarıBazı işletmeler, diğer işletmelerin benzer alanları satın almasını önlemek için alanlarının birden çok sürümünü farklı TLD’lerle kaydeder. Sizinkini kaydettirdiğinizde, çoğu kayıt şirketi , markanızı korumak için sizi de kaydettirmenizi isteyen benzer alan adlarının bir listesini görüntüler . İşinizle hiçbir ilgisi olmayan alternatif TLD’lere ihtiyacınız olmayacak (astronomi ekipmanı satmadığınız sürece .space gibi), ancak her ihtimale karşı bazılarını kaydetmeyi düşünün. Alan adınız yaygın olarak yanlış yazılmış bir kelime içeriyorsa, alan adınızın yanlış yazılmış halini de satın almayı düşünün.

Müşteriler benzer alan adlarıyla kafalarını karıştırabilir ve yanlış siteye gidebilir . İstediğiniz son şey budur ve ilk kez gelen müşteriler affetmez ve sitenizi ilk denemede bulamazlarsa hemen pes edebilirler. Neyse ki, birkaç şeyi aklınızda tuttuğunuz sürece bu senaryodan kaçınabilirsiniz :

  • Etki alanınızı kaydetmeden önce, benzer bir .com adının kullanımda olup olmadığını ve potansiyel olarak kendi sitenizle karıştırılıp karıştırılmadığını kontrol edin. Daha az benzer olması için amaçladığınız alan adınızı değiştirmeyi düşünün.
  • Başka biriyle karıştırılamayacak açıklayıcı, akılda kalıcı bir alan adı seçmek için fazladan çaba gösterin (nasıl yapılacağını bu makalenin ilerleyen kısımlarında açıklayacağız).
  • İstediğiniz .com adı alınmışsa, seçeneklerinizi dikkatlice değerlendirmediyseniz ve .com etki alanının nereye gittiğini kontrol etmedikçe, alternatif bir TLD altında aynı adı seçmeyin.

Alan adınızı ve markanızı yeterince düşünürseniz, sitenizin başkalarıyla karıştırılma riski olmayacaktır.

.Com Önyargısı

İnsanların bir alan adı seçerken diğer seçeneklerden daha çok .com TLD’yi tercih etmesi çok yaygındır .Birçoğu, .com web sitelerine arama sonuçlarında daha iyi konumlar verildiğini varsayar, ancak .com’un üstünlüğü tartışmalıdır.

Google hiçbir zaman bir TLD’yi diğerine tercih etmez .Olası tek istisna, “İstanbul’da sıhhi tesisat onarımı” gibi bölgeye özgü aramalardır; bu durumda .istanbul TLD’ye sahip bir site, Google bu tür TLD’nin nasıl kullanıldığını analiz ettiğinde coğrafi hedefleme avantajı elde edebilir .

Google, bir .com adı kullanmanın SEO avantajı olmadığını belirttiğinden , çevrimiçi mağazanız için bir alan adı seçerken daha fazla yaratıcılık kullanmakta özgürsünüz.

Alt alanlar

Alt alan adı, blog.hazirticaretsitesi.com gibi, sunucu adının (www) yerini alan bir alan adının isteğe bağlı bir parçasıdır . Alt alanlar, web sitenizin alanlarını bölmenin bir yoludur . Bu, organizasyonel amaçlar için veya sitenizi farklı bölgeler için optimize etmek için yararlı olabilir. Örneğin, işletmenizin hem Türkiye’de hem de Almanya’da ofisleri varsa, Almanya ziyaretçileri, sitenizin özellikle Almanyalı müşterilere yönelik bilgiler içeren bir sürümü olan almanya.alanadı.com adresine yönlendirebilirsiniz.

Başka bir örnek, web sitenizin çok dilli sürümlerini sağlamak olabilir. Wikipedia alt etki alanlarını şu şekilde kullanır: en.wikipedia.org sizi İngilizce sitesine götürürken, diğer dillerin farklı alt etki alanları vardır (Türkçe tr.wikipedia.org , İspanyolca, es.wikipedia.org ve daha fazlası). Alt alanlar, uluslararası bir kuruluşun içeriği ziyaretçilere kendi dillerinde göstermesi için harika bir çözümdür .

Web sitenizin farklı bölümleri, forum.alanadı.com altında forum yazılımı yüklemek gibi farklı amaçlara hizmet etmek için farklı yazılım platformları gerektiriyorsa, alt alanlar da kullanışlıdır. Alt alanlar, büyük bir web sitesinin gerektiğinde her şeyi aynı kök etki alanı altında tutarken kendini bölmesine izin verir .

Alt alan adları, m.alanadı.com gibi farklı cihazlar için bir web sitesinin farklı sürümleri için de kullanılabilir ve telefonda göz atan kullanıcıların yönlendirileceği bir mobil sürüm sağlar. Ancak Google, bunun yerine bir web sitesinin tek bir sürümünün tüm cihazlar için optimize edildiği duyarlı(responsive) tasarımı tercih eder.

Alt Alan Adları Ne Zaman Kullanılmalı?

Alt alanları kullanmanız gerekip gerekmediği, web sitenizin işletmenizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde nasıl yapılandırılması gerektiğine bağlıdır .Uluslararası bir işletme Wikipedia’nın örneğini takip edebilir ve sitelerinin çok dilli sürümlerini oluşturmak için alt etki alanlarını kullanabilir. Zaten eksiksiz bir web sitesine sahip olan ancak bir çevrimiçi mağaza eklemek isteyen bir işletme, kataloglarını barındırmak için store.alanadı.com’u oluşturabilir.

Bu işe yarar çünkü alt etki alanları, kendi yapılarına sahip işlevsel olarak ayrı web siteleridir. Bazı alan adı kayıt kuruluşları tam da bu nedenle her alt alan için ücret alır. Her sitenin alt etki alanları kullanması gerekmez ve çoğu, sitelerinin farklı bölümlerini bunun yerine bir alt dizinde tutar. Alt dizin, web sitenizdeki bir klasördür ve www.hazirticaretsitesi.com/blog/ gibi alan adından sonra görünür .

Peki, hangileri daha iyi, alt alanlar mı yoksa alt dizinler mi?

hangisi daha iyi, kökmü ana dizinmiBu, web sitenizin organizasyonel ihtiyaçlarına bağlıdır. Google’ın Web Yöneticisi Eğilimleri Analisti John Mueller’e göre, alt alan adlarının SEO’nuz üzerinde büyük bir etkisi yoktur – Google, alt alan adları ve alt dizinler için farklı kullanımları tanır ve Google’ın algoritmaları web sitesinin neyi başarmaya çalıştığını “çözebilir”. Ancak buna tamamen güvenemezsiniz çünkü pratikte tutarsız sonuçlar olmuştur. Alt alanlar kullanıyorsanız, yine de her birinin arama motorları için optimize edildiğinden emin olmanız gerekir, bu nedenle işletmenizin kaynaklarının sınırları içinde kalmayı dikkatlice planlayın.

Genel olarak, alt alan adlarına ihtiyaç duymanızın belirli bir nedenini düşünemediğiniz sürece, birçok uzman alt dizinleri daha iyi bir seçenek olarak kabul eder.

Alan Adı Servis Sağlayıcıları

Alan adları için ana hizmet sağlayıcıları, alan adı kayıt siteleridir.

  • Google Domains, ücretsiz alan gizliliği de sunan harika bir kayıt şirketidir.
  • Namecheap, çok saygın bir başka kayıt şirketidir.
  • Diğerleri arasında GoDaddy, Gandi, 1 & 1 ve çok daha fazlası bulunur.

En iyisi, alan kaydı sağlayıcılarının tam listesini kontrol etmek  ve tekliflerini ve fiyatlarını karşılaştırmaktır.

Alan adı üreten siteler, harika bir etki alanı adı bulmanıza yardımcı olabilir.

  • Yalın Etki Alanı Araması, seçtiğiniz anahtar kelimeye göre olası etki alanı adları oluşturur .
  • Diğeri, benzer şekilde çalışan ancak denkleme birden fazla anahtar kelime eklemenize izin veren Name Mesh’dir .
  • Üçüncüsü, işletmenizi adlandırmanıza yardımcı olacak araçlar sağlayan ve aynı zamanda eşleşen bir etki alanı ve Twitter kullanıcı adının olup olmadığını kontrol eden Cool Name Ideas’tan İşletme Adı Oluşturucu’dur . Bu, özellikle yeni başlıyorsanız ve hala bir işletme adına ihtiyacınız varsa yararlıdır.

E ticaret sitesi için domain önerileri

Artık alan adları ve nasıl alınacağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre, kendi alan adınızı bulma zamanı! İşletmenizin durumuna bağlı olarak iki olası başlangıç ​​noktası vardır:en iyi alan adı nasıl seçilir

  • 1.Seçenek: Daha yeni başlıyorsunuz ve henüz işinize bir isim vermediniz veya seçtiğiniz bir isim içinize sinmedi. Bu durumda, alan adı seçiminizde esnek olabilir ve hatta işinize sizin için en uygun alan adının adını verebilirsiniz.
  • 2. Seçenek: Zaten bir şekilde iş yapıyorsunuz belki de zaten başarılı bir fiziksel mağaza işletiyorsunuz veya Amazon veya Etsy gibi daha büyük bir pazarda iş yapıyor ve şimdi kendi çevrimiçi mağazanızı istiyorsunuz. Bu durumda, markanız üzerinde zaten çalışıyorsunuzdur ve seçtiğiniz alan adı şimdiye kadar oluşturduklarınızla uyumlu olmalıdır .

Her iki durumda da, bir alan adı seçmek için aynı en iyi uygulamalar geçerlidir. Bu yönergeleri izleyin ve markalı, cazip ve işletmeniz için genel olarak harika bir alan adına ulaşacaksınız.

Kısa ve basit tutun.

Daha kısa alan adlarının hatırlanması çok daha kolaydır ve alan adınızla ilgili hiçbir şeyin yüksek sesle söylendiğinde kafa karıştırıcı olmaması çok önemlidir. Bir yabancıyla işletmeniz hakkında konuştuğunuzu ve onlara sitenizin URL’sini söylediğinizi hayal edin. Bir şey açıklamak ya da bir şey hecelemek bir anda unutulmasını istemezsiniz. Etki alanınızı arkadaşlarınıza söyleyerek ve düzgün yazıp yazamayacaklarını görerek test etmek isteyebilirsiniz. Örneğin, abc.store gibi bir alan adı kısa, basit ve hatırlanması ve hecelenmesi kolaydır.

Dikkat çekici ve markalı olmalıdır.

Markanızı oluşturma çabalarınızı destekleyecek bir alan adı ile potansiyel müşterilerin ilgisini hemen yakalamak istersiniz . Google, tanınmasına yardımcı olmak için benzersiz marka adınızı alanınıza eklemenizi önerir. Alan adınız, markanız ve web sitenizin tasarımı birbirini yansıtmalıdır. İlgili olarak, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında da kullanılabilen bir isim seçin, böylece işletmeniz tüm ağlarda tutarlı bir şekilde bulunabilir.

Alakalı olmalı.

Etki alanınız, ziyaretçilerinize sitenizi ziyaret ederek neler bekleyebileceklerini açıkça belirtmelidir, bu nedenle sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgili bir anahtar kelime eklemek iyi bir fikirdir. Gelecekte tekliflerinizi genişletmek istemeniz durumunda işinizi çok fazla kısıtlamamak için bu anahtar kelimeyi geniş tutun. Alan adınıza birkaç anahtar kelime girmeyin, spam gibi ve düşük kaliteli görünür ve sıralamanıza yardımcı olmaz. İşletme adınız zaten böyle bir anahtar kelime içeriyorsa, örneğin “Kamil Yazılım”, daha da iyisi (aslında, işletme adlarının işin yapısını en azından biraz açıklayıcı olması iyi bir fikirdir). Ek olarak, yerel olarak veya belirli bir bölgeye satış yapmayı tercih ediyorsanız, bunu da ekleyebilirsiniz, örneğin “Kamil Yazılım Didim”.

Sanal mağazanız için alakalı bir alan adı uzantısı seçmek, alan adınızı uzatmadan anahtar kelime açısından zengin bir ad bulmak için başka bir taktiktir. Örneğin, Emirates “çevrimiçi mağazası” için www.emirates.store’u (www.emiratesstore.com’u değil) seçerken, birincil web sitesi www.emirates.com’dur.

Sayı, “Sohbet konuşması” veya kısa çizgi kullanmayın.

Rakamlar, özellikle “to” için 2 ve “for” için 4 gibi kelimeleri değiştirmek için kullanırsanız, meseleleri karıştırır. Bu kuralın istisnası , işletme adınızın gerçekte bir rakam içermesidir ve bu durumda, markanızın bir parçasıdır. “You” için U gibi , kelimeleri tek harflerle de değiştirmeyin . Bu, netlikle ilgili önceki kuralla uyumludur ve ayrıca, URL’nizdeki sohbet konuşması profesyonelce görünmemektedir.Kısa çizgiler başka bir hatadır; alan adınızı yüksek sesle söylerken can sıkıcıdırlar, hatırlamaları zordur çünkü bugünkü kural, alanınızdaki tüm kelimelerin “tek bir kelime gibi” bir arada bulunmasıdır ve bunlar sıklıkla spam içerikli web siteleriyle ilişkilendirilir.

Kafa karıştırıcı kelimeler kullanmayın.

Kafa karıştırıcı kelimeler kullanmayınHecelenmesi zor veya benzer sesli bir sözcükle karıştırılması kolay sözcüklerden kaçının . Yine, netliği ve hatırlama kolaylığını düşünün. Bu aynı zamanda kelime oyunlarından kaçınmanız gerektiği anlamına gelir (onları ne kadar cazip bulursanız bulun).

Ek olarak, başka bir dilde uygunsuz bir şey ifade eden kelimelerden ve bir araya getirildiğinde istenmeyen bir şeye dönüşen kelimelerden kaçının.

Bu, markanızı bitirebilir veya sizi internette şaka fenomeni yapabilir.

En iyi sonuçlar için, başkalarına düşündüğünüz alan adını gösterin ve herhangi bir şey bulup bulamayacaklarına bakın ve sizin görmediğiniz bir şeyi görebilirler.

Özel karakterler kullanamazsınız.

URL’ler onları diğer işlevler için kullandığından , &,%, $ vb. Gibi tüm özel karakterler alan adlarından çıkarılır . İşletme adınız özel bir karakter içeriyorsa, markanız ne olursa olsun, onu bir kelimeyle (“ve” “yüzde” vb.) değiştirmeniz gerekecektir.

Önce araştırın.

İstediğiniz alan adının ticari marka veya telif hakkı sahibi olmadığından emin olun. Bunu, Türkiye Patent ve Ticari Marka Ofisi’nden çevrimiçi olarak kontrol edebilirsiniz. Mevcut ürünlerin veya markaların adlarını da kullanmayın . Ayrıca, olası bir Google cezası da dahil olmak üzere, alanınızın geçmişte kötü bir itibar kazanmış biri tarafından kullanılmadığından emin olmanız gerekir. Önceki alan sahiplerini (varsa) Whois Geçmişi aracılığıyla araştırabilir , Wayback Machine’sinde bir web sitesinin geçmiş sürümlerini görüntüleyebilir ve Google’ın alanla ilgili geçmişini iyi anlayabilirsiniz. Google’da site araması için yazılacak komut: “site:alanadı.com” dur.

Bir Alan Adının Kaydedilmesi

Alan adınızı kaydettirmek basit bir işlemdir. Kaydolmak için aradığınız TLD’yi sunan bir alan adı kayıt kuruluşunun web sitesini ziyaret edin. Aklınızda belirli bir TLD’ye sahipse , bunu uygun bir fiyata sunan bir kayıt şirketi aramanız gerekebilir. Bazı kayıt firmaları diğer ödeme şekillerini de kabul etse de, bir kredi kartı veya banka havalesi ile ödeme yapmanız gerekir.

Alan adınızı kaydettiğinizde , ICANN (İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu) kurallarına uymak için gerçek iletişim bilgilerini kullanmanız önemlidir. Yanlış iletişim bilgileri, alan adı iptali gerekçesidir. Ancak, kişisel bilgilerinizi herkesten gizlemek için genellikle etki alanı gizlilik koruması satın alabilirsiniz .

Alanınızı bir veya daha fazla yıl için kaydedebilirsiniz ve süreniz dolduğunda yenilemeniz gerekir . İndirimler genellikle daha uzun kayıt dönemleri için sunulur. Web sitenizi önceden kurmanıza gerek yoktur – etki alanını kullanıma hazır olana kadar “park edebilirsiniz “.

Kayıt şirketlerini değiştirmeyi seçerseniz (belki daha düşük bir yenileme ücreti karşılığında), seçtiğiniz TLD’ye bağlı olarak sınırlamalar olsa da genellikle başka bir firmaya aktarmanız mümkündür.

Kayıt Ücretleri

Alan adınız için kayıt ücreti büyük ölçüde TLD’ye bağlıdır. Bazıları sadece birkaç dolara mal olurken, diğerleri binlerce dolar. Bu , bütçenizi alan adı seçeneklerini belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken başka bir faktör haline getirir – sadece kullanılabilirliği kontrol etmeyin, fiyatları da kontrol edin!

Bonus Tavsiye

Artık, e-ticaret siteniz için en iyi alan adını oluşturmanız ve kaydettirmeniz için gereken bilgiye sahip oldunuz .Google’ın alan adı seçme kılavuzu başka bir önemli noktaya işaret ediyor; iyi bir alan adı , mükemmel bir alan adından daha önemlidir. Kararınız için çok fazla zaman harcıyorsanız, markanızı oluşturmaktan ve işinizi ilerletmekten uzaklaşıyorsunuz demektir. Bu yönergeleri elinizden geldiğince izleyin, ancak kendinize biraz esneklik ve yaratıcılık sağlayın. Bunlar, her şeyden önce, işinize gelecekte de hizmet edecek harika bir alan adı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 425

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.