E-ticaret, son dönemin internet üzerinden para kazanma trendi olarak karşımıza çıkan ticaret sistemidir. İnternet üzerinden gerçek veya yazılımsal birkaç ürünün satışı için verilen paranın dijital ortamda alışveriş yapılmasıdır. E-ticaret üzerine kurulan ve zamanla kullanıcılar tarafından güven elde etmiş birkaç e-ticaret sitesi, bu trendin yayılımında büyük rol oynamış ve günümüzde internetten alışveriş güven veren bir ticaret yöntemi haline gelmiştir. Şimdi en çok sorulan “e-ticaret siteleri için siparişi yönetimi nasıl olmalıdır?” sorularını yanıtlayalım.

e ticaret siteleri için sipariş yönetimi

E-ticaret ile Satış Yapmak

E-ticaret, yani internet üzerinden satış yapmak hemen akla gelebilecek birçok ürünü kapsar. Pazarlama stratejisi ile birlikte büyük karlar elde edilebilecek bir sipariş çoğunluğuna sahip olmak gayet mümkündür. Trendleri takip etmek, arz – talep ilişkisini iyi çözümlemek gibi birkaç konuyu araştırarak seçeceğiniz herhangi bir ürüne yatırım yaparak e-ticaret ile satış yapmaya başlayabilir, siparişlerinizi ulaştırabilirsiniz. Yalnızca bir bilgisayar, satış yapabileceğiniz bir web sitesi ya da platform, satış yapmak istediğiniz ülkeye ait bir depo ya da kargo aracı firma ve ürünlerinize rağbet gösteren alıcı kitlesi e-ticaret yapmanız için yeterlidir.

Sipariş Yönetimi Nedir?

Sipariş yönetimi, e-ticarette sizi başarıya götürecek en önemli detaylardan biridir. Satış yaparken uymanız gereken birkaç prosedüre uyarak yasal olarak satışlar yaparak güzel karlara ulaşabilirsiniz. Sipariş yönetiminde birkaç önemli alt başlık bulunur. İşte onlardan bazıları;

  • E-ticaret yapabileceğiniz bir web sitesi
  • Sipariş ID
  • Alıcı ve alıcı bilgisi
  • Sipariş Bilgisi ve Notu
  • Ödeme Metodu ve Taksitlendirmesi
  • Lojistik (Kargo Firması)
  • Kargo Fişi ve Fatura

Bu alt başlıklara yeteri kadar hakim olduğumuz takdirde, e-ticaret yapmak için hazır olmanız mümkün. Şimdi bu alt başlıklara sırasıyla göz gezdirelim. e-ticaret siteleri için siparişi yönetimi nasıl olmalıdır?e-ticaret sitesi sipariş yönetimi

E-Ticaret Yapılabilecek Alışveriş Siteleri

Alıcıların veya müşterilerin yıllardır güven içerisinde alışveriş yaptığı belli başlı siteler bulunmaktadır. Bu sitelerin genel amacı alan ve satan arasındaki ilişkiyi en ucuz yöntemlerle kurdurabilmek ve müşterinin memnuniyetini sağlayabilmektir. Bunun için bu web sitelerinden seçtiğiniz bir veya birden fazlasına ait bir satıcı profili gerekmektedir. Bu sayede ürünlerinizi bu profil üzerinden yükleyebilir ve bir an önce gündem trend ürünlerini takip ederek yüksek karlarla satış yapmaya başlayabilirsiniz. Mobil uyumlu E-ticaret temaları sayfamızdan birini seçerek siz de dijital dünyaya adım atabilirsiniz.

Sipariş ID, Alıcı ve Alıcı Bilgisi

Sipariş ID, sizin satıcı profili üzerinden satışa sunduğunuz ürünün alıcı tarafından talep görmesi sonucunda oluşturulan, benzersiz bir kimlik ve URL’ye sahip olan ID numarasıdır. Bu ID, yalnızca satış yaptığınız site, alıcı ve satış yapan siz tarafından görüntülenebilmektedir. Bu kimlik içerisinde siparişin detaylarına, alıcının ekstra talep ve notlarına ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte Sipariş ID numarasının diğer önemli nedeni ise, ödeme dekontunda ve kargo faturasında bu ID numarasına yer verilerek tüm operasyonların bu numara üzerinden gerçekleşecek olmasıdır. Günümüzde hemen hemen her e-ticaret sitesinde bu ID numarası, satış yaptığınız site tarafından hem size hem de alıcı tarafına otomatik olarak tanınır ve iletilir.

Sipariş Bilgisi ve Notu

Sipariş bilgisi, alıcının satışa sunmuş olduğunuz ürünü talep etmesi ve ödemeyi yapması sonucunda tarafınıza düşen bilgidir. Bu bilgi sayesinde ürünün hangi kargo firması ile alıcıya ulaştırılacağı, hangi ödeme yöntemi ile ödeme yapılacağı, hangi üründen kaç tane talep edildiği ve müşterinin ekstra istekleri de tarafınıza ulaştırılır.

Sipariş bilgisi tarafınıza ulaştırıldıktan sonra ürün için ödenen ücret ya tarafınıza, ya da satış yapmakta olduğunuz e-ticaret sitesinin para akış havuzuna ulaşmış olur. Sipariş notu ise günümüzde birçok e-ticaret satışcısının görmezden geldiği ve en az dikkat ettiği konulardan biridir. Bu notta müşteri tarafınızdan ekstra bir istek rica eder ve yapmanız beklenir.

Ödeme Metodu ve Taksitlendirmesi

Ödeme metodu, paranın kaynağından sizin hesabınıza geçmesi için son aşamadır. Ödeme metodu zenginliği bulunan satıcılar, daha çok alıcıya olanak sunduğundan alıcılar tarafından daha çok rağbet görmektedir. Ödeme metodunun zenginliği için de alt başlıklara bakarsak, ödeme alacağınız bankanın ya da e-ödeme sisteminin;

  • Güvenilirliği,
  • Taksit olanağı,
  • Faiz ve vade oranları,
  • İşlemlerin hızı,
  • Satış yapacağınız ülkede geçerli olması, gibi birçok önemli ve alıcının güvenini sağlayacak detay bulunmaktadır. Bunun için en yaygın olan banka veya ödeme yöntemiyle çalışmak en risksiz yöntem olacaktır.

e ticaret sitesi odeme metodlari

Lojistik Firması

Lojistik firması, e-ticaretin en önemli unsurlarının başında gelmektedir ve müşteri tarafından en çok dikkat edilen bir diğer noktadır. Global çapta e-ticaret yapıyorsanız, global çapta dağıtım yapan bir kargo firmasını tercih etmeniz gerekmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Kargo firmasının satış sahanıza uyması,
  • Kargo firmasının müşteri tarafına güven vermesi,
  • Müşteri geri bildirimlerinin pozitif olması,
  • Nakliyat süresinin en aza indirgenmesi,
  • Nakliyat ücretinin müşteri dostu olması, gibi birçok etken; müşterinin bir ürünü talep ederken sizi seçmesini yüksek oranda etkilemektedir. Kargo firmasının doğru seçimi, e-ticaret siteleri için siparişi yönetimi nasıl olmalıdır? sorusunun en önemli cevaplarından biridir.

Kargo Fişi ve Faturalandırma

Son ve devlet tarafından en çok önem arz eden detay ise, kargo fişi ve faturalandırmadır. Kargo fişini kesmek, kargo için harcadığınız veya müşterinin harcadığı fiyatı belirtir. Bu sayede ürünün müşteriye ulaşıp ulaşmadığını görebilir ve kargo nakliyat ücreti üzerinden vergilendirme alabilirsiniz.

Ürün ve satış faturalandırması da aynı sebep nedeni ile devlet tarafından istenmektedir. Satışını yapmış olduğunuz ürünün satışının yasal hale gelmesi için bu ürün satışını belgelendirmeli, fatura çıktısını saklamalı ve ürünü kapsıyor ise gelir üzerinden devlete vergi ödemelisiniz.

Ortalama Puan 4.6 / 5. Oy sayısı: 765

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.