E-ticaret Performans pazarlamasında işletmeler yalnızca sonuç aldıklarında ödeme yaparlar. İyi bir yatırım getirisi garanti etmese de, performans pazarlaması genellikle e-ticaret satıcıları için başarıya katkıda bulunur.

Performans pazarlaması, birçok pazarlama ve reklamcılık biçimini içerebilen geniş bir terimdir. Temel farklılığı, reklam verenlerin yalnızca ölçülebilir sonuçlar için ödeme yapmalarıdır; bu, araçtan ortama değişiklik gösterir, ancak genellikle aşağıdakiler dahil beş biçimden birini alır:

  • Tıklama başına ödeme. Tıklama başına maliyet olarak da adlandırılan tıklama başına ödeme, bir kullanıcı bir reklamı tıkladığında reklam verenden ücret alır. Web sitesi trafiğini artırmak için popülerdir ve çoğu yeni e-ticaret şirketi için sahip olunması gereken bir reklam biçimidir.
  • Satış başına maliyet. İşte sonuç gerçek bir satış. Bu model bağlı kuruluş pazarlamasında yaygındır.
  • Olası satış başına maliyet , bir olası satış yakalandığında reklamverenden ücret alır. Genellikle üçüncü taraf bir site veya uygulama olası satışları toplar ve ardından bunu reklamverene aktarır.
  • Edinme başına maliyet. Bu terim, satış başına maliyet ve olası satış başına maliyet ile çakışabilir. Ama aynı zamanda farklı da olabilir. Örneğin, edinme başına maliyet, bir ziyaretçinin bir anketi tamamlamasını ifade edebilir; bu, satış başına maliyet veya olası satış başına maliyet ile tutarlı olmayabilir.
  • Gösterim başı maliyet veya BGBM. Burada, reklamveren her 1000 gösterim için sabit bir fiyat öder, yani reklam 1.000 kez görünür. BGBM’deki “M”, Roma rakamı olan “M” anlamına gelir ve bu 1.000 anlamına gelir.

Medya

medya reklamciligi

Performans pazarlama reklamları, bazen medya olarak adlandırılan bir veya daha fazla kanala yerleştirilebilir.

Birlikte kullanıldığında, bu kanallar bir performans pazarlama karışımıdır. Birden fazla performans medyası veya kanalı kullanmak genellikle iyi bir fikirdir.

Modern e-ticaret pazarlamacıları, genellikle bu performans pazarlama biçimlerini sırayla kullanacaklardır. Ancak, bir şirketin durumuna göre değişebilir ve değişecektir.

  • Arama motoru pazarlaması.
  • Sosyal medya reklamcılığı.
  • Dijital görüntülü reklamcılık.
  • Bağlı pazarlama.
  • Video reklamcılığı.
  • Programlı ses.
  • Dış mekan reklamcılık.

Arama motoru pazarlaması gelişti, bu terim bir zamanlar hem arama motoru optimizasyonunu hem de arama motoru reklamcılığını tanımlıyordu . Ancak zamanla SEO, SEM etiketini aşacak kadar önemli hale geldi .

Bu nedenle, bizim için SEM, Google Görüntülü Reklam Ağı ve Microsoft Hedef Kitle Ağı gibi arama motorlarında ve reklam ağlarında reklamcılığı tanımlar.

Kullanıcılar genellikle onlara arama motorları gibi davrandığından SEM, YouTube veya hatta Amazon’un pazar yeri gibi siteleri de içerebilir.

google reklam

Arama motoru pazarlaması, arama motorlarında ve reklam ağlarında reklamcılığı tanımlar. Bir Google arama sonuçları sayfasından alınan bu örnek, “protein tozu” reklamları içindir

Sosyal medya reklamcılığı , müşteri ve potansiyel müşterilerden oluşan bir kitle ile bağlantı kurmak için sosyal medya platformlarının kullanımını tanımlar.

Örnekler arasında Facebook reklam, Instagram reklam, YouTube, Snapchat, Pinterest, TikTok ve Twitter sayılabilir.

Sosyal medya pazarlaması“, “sosyal medya reklamcılığından” daha geniştir çünkü ilki, TikTok’taki bir video gibi sosyal medya platformlarında yayınlanan (ücretsiz) içeriği de içerebilir. Bu küçük farklılığa rağmen, terimler birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Dijital görüntülü reklamcılık. Dijital görüntülü reklamcılık veya bazen sadece görüntülü reklamcılık, bir arama motorunun reklam ağında, sosyal medya platformlarında veya hemen hemen herhangi bir üçüncü taraf web sitesi veya uygulamasında görünebilir. Bu şekilde, dijital görüntülü reklamcılık, arama motoru pazarlamacılığını ve sosyal medya reklamcılığını içerir.

Bağlı pazarlama. Bağlı kuruluş pazarlamasında, bir işletme, ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak için bağlı kuruluş olarak adlandırılan üçüncü bir tarafa ödeme yapar.

Bağlı kuruluşunuz, web sitesine reklam afişleri koyabilir, popüler içeriğe bağlantılar ekleyebilir ve hatta ürünlerinizi canlı bir akış yoluyla tanıtabilir .

Bağlı kuruluş pazarlaması, bağlı kuruluşların işletmenizi nasıl tanıttığını izlemek isteyeceğinizden, arama motoru pazarlamacılığından daha fazla çaba gerektirebilir.

Video reklamcılığı , YouTube’a, sosyal medya platformlarına ve Hulu, CBS Tam Erişim ve NBC Universal gibi akış hizmetlerine yerleştirilen video reklamları tanımlar .

Video reklamlar genellikle CPM modeli aracılığıyla satın alınır ve bir performans pazarlama medyası karışımını genişletmek ve çeşitlendirmek için mükemmel bir yol olabilir.

Programlı ses. Podcast’lere, dijital radyoya veya müzik akışı hizmetlerine eklenen sesli reklamlara genellikle programlı ses adı verilir. Bu reklamlar, diğer çoğu performans pazarlama biçimi gibi son derece hedeflenebilir.

Performans pazarlama medyasının en yeni biçimleri arasında yer alan dijital dış reklamcılık, dış mekan reklamlarının modern bir kullanımıdır. Potansiyel müşterilere hedefli reklamlar göstermek için dijital reklam panoları, tabelalar ve ekranlar kullanır.

Nereden Başlamalı?

Yeni veya daha küçük e-ticaret şirketleri muhtemelen arama motoru pazarlaması, sosyal medya reklamcılığı ve dijital görüntülü reklamcılık ile başlamalıdır. Bunlar deneyimlere göre en etkili ve kullanımı en kolay olanlardır.

Örneğin, Google Ads hem arama hem de görüntülü (ağ) reklamları kolaylaştırır. Süreç basittir ve tüm performans pazarlamasında olduğu gibi, sonuçların görülmesi ve ölçülmesi kolaydır.

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya reklamcılığı özellikle yararlı olabilir ve ayrıca kullanımı nispeten kolaydır.

Anahtar, seçtiğiniz performans kanalında bir yeterlilik seviyesine sahip olmaktır. Bağlı kuruluş pazarlaması veya video reklamcılığına girmeden önce, arama motoru pazarlamacılığı, sosyal medya reklamcılığı ve dijital görüntülü reklamcılık ile tekrar başlayın.

Kanal çeşitliliği, bir işletmeyi mesela Google veya Facebook’a daha az bağımlı hale getirecektir ki bu iyi bir şeydir.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 422

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.