E lojistiğin önemini anladığımız bu günlerde, web kullanımının çoğalması ve bilhassa günlük hayatın değişmez bir parçası olan mobil cihazların kullanımı, alışkanlıkların değişmesini de birlikte getirdi. Değişen alışkanlıkların başlıca bir tanesi de alışveriş kültürü. Türkiye’de ve dünyada faaliyette olan binlerce e-ticaret sitesi, webten alışveriş sektörünün büyümesinin bir göstergesi.

Her sene artarak yükselen trafik ve satış hacmi karşısında e-ticaret işletmelerinin etkin olabilmek için yapmaları gereken ise eksiksiz bir sistemle çalışmasını yürütmek.
Bunda e-ticaret sitesinin dizaynından sanal POS çeşitliliğine, ürün yelpazesinin geniş olmasından alternatif ödeme sistemlerine kadar çoğu nokta etkili. Ayrıca siparişlerin zamanında, hasarsız, doğru ve güven içinde ulaştırmak da e-ticaret sitelerinin başlıca görevlerinden. Burada kargolama, daha doğrusu e-lojistik kavramı unsuru devreye giriyor.

e lojistik

E-Lojistik Nedir?

Bir e-ticaret sitesinden ürün alan müşterinin, belirtilen zamanla ve güvenilir bir biçimde ürüne sahip olması, lojistik işletmelerinin görevidir. E-ticarettende alışveriş yapıldığında, fiziksel mağaza alışverişin belli bölümlerinde olduğu gibi malın tedarik ve teslimat bölümleri bulunur.

Fiziksel beyaz eşya mağazasından buzdolabı alındığında, malın lojistik firması tarafından alıcıya teslim edilmesi gibi e-ticaretten verilen tüm siparişler, lojistik firmaları tarafından müşteriye ulaştırılır. Burada önemli olan, satın alınan ürün veya malların, e-ticaret şirketinin ilan ettiği süre içerisinde, doğru biçimde ve doğru şahsa iletilmesidir. Müşteri memnuniyetinin için en önemli unsurlardan biri olan gönderim ve teslimat prosedürlerinin yapılması ise e-lojistik olarak nitelendirilir.

Büyük e-ticaret işletmelerinin bu yönde büyük yatırımlar yapması, malların stoklanmasından müşteriye sevkiyatına kadar tüm aşamalara hassas eğilmesi ve güncel teknolojilerden yararlanması, e-lojistiğin e-ticaret için vazgeçilmez önemini işaret eder niteliktedir. Dünyanın en tanınmış e-ticaret işletmelerinden amazon.com’un yakın zamanda işleme aldığı insansız hava araçları (drone) ile ürün sevkiyatı gibi programlar da örneğin ele alınabilir.

E-Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

  1. Üreticiden veya toptancıdan malların alınması, stoklanması ve depolanması
  2. Talep arzına ve trendlere göre ürün sayısının en uygun seviyede tutulması
  3. Stok denetimi ve planlama oluşturarak değişen taleplere göre depo denetimi yapmak
  4. Pratik ve sürdürülebilir depolama ve stoklama teknikleri kullanarak sipariş edilen ürün veya ürünleri kısa sürede ve eksiksiz biçimde bir araya getirmek
  5. Bütün siparişlerin uygun ambalajlanması ve paketlenmesi
  6. Doğru adrese, doğru zamanda, doğru şahsa, kusursuz şekilde sipariş teslimi.

E-Lojistik Prensipleri Nelerdir?

E-ticarette etkin olabilmek için e-lojistikte de müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak ve etkin olmak gerekir. E-lojistik işletmelerinin sahip olması ve daima uygulaması gereken prensipler bulunur, bunu sağlamak için:

  • Standartlık
  • Ekonomiklik
  • Yeterlilik
  • Değişime Uyum Sağlama
  • Takip Edilebilir Olma
  • Güvenilirlik

E-lojistik firmaları veya lojistik işlerini kendi üstlenen e-ticaret şirketleri, standartlarını her daim korumalı ve bunu yaparken ekonomik yükleri arttırmayacak şekilde hareket etmelidir. Ayrıca uzmanlık konusu ile ilgili yeterli olmak ve değişen isteklerle yeniliklere kısa sürede adapte olmak da kesinlikle sahip olunması gereken özelliklerdendir. Bunların haricinde müşteriler tarafından siparişin hangi bölümlerden geçtiği de son yıllarda son derece önem kazanmış durumda. Bu kurallar eşliğinde, e-ticaretin başlıca özelliklerinden biri olan güven duygusu geliştirilebilir.

E-Lojistiğin Doğru Uygulanmaması

E-ticaret işletmeleri için kuruluş aşamasının önemli unsurlarından biri olan e-lojistik, kusursuz uygulanması halinde mutlu müşteri memnuniyeti eklediği gibi firmanın artan satış grafiğine basitçe uyum sağlamayı da birlikte getirir. Artan siparişler veya artan ürün çeşitliliği karşısında e-lojistik işlemi aksamaz, basitçe yeni duruma makul pozisyon alınabilir.

platinum eticaret reklam

Kuralların doğru uygulanmaması halinde ise müşteri memnuniyeti düşer ve güven algısı zarar görür. Sipariş teslimatında problem yaşayan alıcı, aynı e-ticaret sitesinden yeniden alışveriş yapma konusu ile ilgili negatif duygular sahibi olur. Bu da işletmenin imajını ve sonuçta da satış hacmini düşürür.

Gelin e-ticaret paketlerimizi görmek ve satın almak için için e-ticaret paketleri , sayfamızı inceleyin, Platinum akıllı e-ticaret paketlerinin sizlere neler sunabileceğini kendiniz görün!

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 2284

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz