Dikey E- Ticaret, belli ürün grupları aracılığıyla hizmet veren, ürün yelpazesi sınırlı olan ve belirli bir hedef kitleye hitap eden E-Ticaret sitelerinin faaliyet alanıdır. Peki Dikey E-Ticaret Nedir? Diğer bir deyişle sadece hırdavat, ayakkabı, saat, çiçek gibi tek kategorili ürünlerin satışa sunulmasıdır.

dikey e ticaret

Dikey E-Ticaret Başlangıç Aşaması

Dikey E-Ticaret yatırımına yönelmeden önce başlangıç aşamasında yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:

  1. Hazır e-ticaret altyapılarının belirli bir noktaya kadar kullanmak,
  2. İşe giriş sermayesinin fazla olmadığı zaman başarı motivasyonu düşse de yavaş yavaş sermayeyi artırmak daha doğru olacaktır,
  3. Yüksek sermaye ile başlanmak isterseniz eğer, başka e-ticaret sitelerine ürün tedariği yapan bir yazılım almak,

şeklinde ön araştırma ve onun doğrultusunda plan yapmak doğru olacaktır.

Dikey E-Ticaret Pazar Analizi Nasıl Yapılır?

Dikey E-Ticaretlerinde pazar analizin doğru yapılması önemlidir. Dikey E-Ticaret Nedir? Pazar analizi nasıl önemlidir? Sektörün piyasa analizini kısa sürede ve başarılı şekilde yapılması mümkündür. İşin başlangıcında analizin doğru yapılması, daha doğru karar vermenizi ve daha karlı bir işletme kurmanızı sağlayacaktır. Pazar incelemesi yaparken, ön araştırma ile söktürün dünyadaki olumlu ve olumsuz örnekleri incelenirse başarınızın sağlanması açısından önemli olacaktır.

Dikey E-Ticaret ile Tedarik Ve Ürün Temini

Ticaretin en temel noktası tedarikçiler ile iletişim ve ürün teminidir. Yapılacak olan iş üretilip mi satılacak yoksa tedarikçiden temin edilerek mi alınacak tercih sizlere kalmış. E-ticaret yaparken başa e-ticaret sitelerine de bayilik verilmelidir. Böylelikle ek gelir sağlamış olacaksınız. Burada önemli olan tedarik edeceğiniz ürünleri alacağınız firmalar ile iletişimin iyi sağlanmasıdır.

Dikey E-Ticaret İle İş Yönetimi

E-ticaret yaparken tek sektörün tercih edilmesi işleri kolaylaştıracaktır. Böylelikle, müşteri hizmetlerinden teknik ekibe kadar birbirine yakın ve iletişimi kuvvetli bir iş organizasyonu yapılabilir. Bu da sizlerin daha iyi yöneticilik yapmanızı sağlayacaktır. Ekip çalışanlarının seçiminde tecrübenin yanında yapılacak işe ilgisi ve sevgisi olan kişilerin tercih edilmesi takım çalışmasını kuvvetlendirir.dikey e-yicaret iş yöntemleri

Dikey E-Ticarette Pazarlama Tekniği

E-Ticaretin dikey alanının en önemli konusu pazarlıktır. Pazarlamanın gücüne inanmanın iş kurulumundan önce inanılması gereken bir özellik olduğu unutulmamalıdır. Online olarak pazarlamaya ayıracağınız bütçeyi ayarlayarak iyi bir satış hedeflenebilir. Bunun için sosyal medyanın gücünden faydalanılabilir. Bunun içinde e-pazaryeri araçlarından faydalanmak mümkündür.

Dikey E-Ticarette Rakip Sahası

Dikey e-ticarete giriş yapmadan önce planladığınız ürünlerin başka bir e-ticaret tarafından satışının olup olmadığı konusuna dikkat edilmelidir. Eğer sektörde tek olacaksanız, başarılarınızın artmasına bağlı olarak rakiplerinizde artacaktır.

Dikey E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

Dikey E-Ticaret ile kazanımlarınızı artırabilir avantajlarından faydalanabilirsiniz. Başlıca avantajları ise şu şekildedir:

  1. E-Ticaret sitelerinin bazısı sadece tedarik kısmını üstlenir. Yani tüketici ve üretici arasında köprü görevi üstlenirler. Böylelikle satış üzerinden komisyon alırlar. Peki Dikey E-Ticaret Nedir? Dikey E-Ticaret sitelerinde ise önerilen stoklu stratejilerinin belirlenmesidir. Bunun nedeni ise belli kategorideki ürünlerin satışının yapıldığı bu sitelerde ürün çeşitliliğin az olması stok maliyetlerini düşürür.
  2. E-Ticarette firmaları, pazardan hedeflenen oranda pay edebilmek için çeşitli farklılıklar sunmak ister. Sadece belirli ürünlerin satışa sunulması stok kolaylığı sağlamakla beraber ürünlerin takibi ve teminini de kolaylaştırır.Böylelikle müşteri memnuniyet sağlanarak yüksek hareket kabiliyetine yol açar.
  3. E-Ticaret sitesinin en önemli şartlarından biride internet üzerinden alışveriş yapacak kullanıcılara güvenli ve pratik kullanım sağlanmasıdır. Ürünlerin görselleri, yerleşimi, sitenin genel tasarımı kullanıcıya kolaylık ve hız kazandırmalıdır. Böylelikle kullanıcılar kolay inceleme yapacaktır ve sipariş vermekten çekinmeyecektir.
  4. Ticaretin her alanında müşteri ilişkileri önemlidir. Müşteri memnuniyetini sağlamak e-ticaret içinde önemlidir. Tüketicilerin bilgi talebi edinebilmeli ve rehberliğe ihtiyaç duymaları halinde firmaların müşteri hizmetleri devreye girecektir. Böylelikle müşteri memnuniyeti sağlarken zamanında verimli kullanılmasın yardım edecektir.
  5. Doğru hedef kitleye ulaşmak ve arama sonuçlarında en üst sıralarda yer almak e-ticaretin en önemli unsurlarından biridir. Site trafiğini artırmak için SEO önem arz eder. Dikey E-Ticarette ise belli bir kategori üzerinde ürün ve hizmet satışı gerçekleştirilirse arama motoru optimizasyonu, yatay pazarlamaya oranla daha etkili sonuçlar sunar. Satışı yapılan ve yapılacak olan ürünlerin anahtar kelimelerin doğru şekilde kullanılması, Dikey E-Ticaret sitesinin daha üst sıralarda yer alması daha kısa sürede olacaktır.

Bütün bu olumlu yanları ile Dikey E-Ticaret kullanıcıları gün geçtikçe artmaktadır.

Dikey E-Ticaretin Dezavantajları Nelerdir?

Dikey E-Ticaretin avantajlarının yanında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu sistemi kullanmadan önce dezavantajlarının gözden geçirilip ona göre e-ticaret yapılması satıcılar için daha uygun olacaktır. Peki Dikey E-Ticaret Nedir? Dezavantajları nelerdir?

Dikey E-Ticarette firmalar, yatay e-ticarete göre sınırlı sayıda ürün satışa sunulduğu için kısa vadede yüksek satış rakamlarına ulaşılmıyor. Yatay e-ticarette ise bir çok kategoriye ait ürün yer alması satış hacminin kısa sürede artmasına ve istenilen trafiğin yakanlanmasına olanak sağlar.

Yatay e-ticaret yönteminde farklı birçok ürün yer aldığından ötürü ürünlere olan ilgi dönemsel farklılıklar gösterebilir. Belli ürünlere olan talebin azalması büyük etki yaratmazken, dikey e-ticarette ise durum tam tersidir. Ürün talebi azalmışsa maddi açıdan sıkıntıya sokabilmektedir. Yıl içinde dönem dönem dalgalanmalar ile karşılaşmak sürpriz olmamalıdır. Hazırlık olmakta fayda vardır.

E-ticarette, satış hedeflerine ulaşmanın yolu doğru hedef kitleye ulaşmaktan geçer. Yatay e-ticaret firmalarından siteler birden çok seçeneğe sahip olduğu için hedef kitle ve satışlar çok fazla düşmezken, dikey e-ticarette belli kategorilerde ürünler yer aldığından hedef kitleye ulaşmak daha zor olacaktır.

E-ticarette ürünlerin gönderimi müşterilerin en önem verdiği hususlardan biridir. Belirlenen tarihte ürünlerin gelmesi gecikme yaşanmaması site ile ilgili yorumları olumlu yapacaktır. Yatay e-ticarette daha fazla ürün satışa sunulup gönderildiği için, gönderim maliyetleri daha düşüktür. Dikey e-ticarette ise daha az ürünün satışı yapıldığı için daha az satış gerçekleştirirler. Bu da gönderim maliyetlerinin artmasına sebep olur.

Ortalama Puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 866

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.