Dijital pazarlama, arama motorları, web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla yayınlanan reklamları ifade eder. Aşağıda en yaygın türlerini anlattığımız bu terim, evrensel olarak üzerinde anlaşmaya varılmayan çok çeşitli pazarlama faaliyetlerini kapsar.

dijital pazarlama nedir

Dijital Pazarlama Önemi

Dijital pazarlama, kapsam olarak elektronik cihaz veya internet kullanarak uygulanan pazarlama yöntemleridir. İşletmeler, mevcut veya potansiyel müşterilere erişim için sosyal medya, arama motorları, e-posta gibi dijital kanallardan yararlanır.

Deneyimli bir pazarlamacı, dijital pazarlama ve geleneksel pazarlamanın hemen hemen aynı şey olduğunu söyleyebilir, fakat bazı farkları vardır.

Dijital pazarlama uzmanı nasıl tanımlar?

Dijital pazarlama, zamanlarının çoğunu online olarak internette geçiren müşterilere ulaşmak için çeşitli dijital taktik ve kanalların kullanımı olarak tanımlanır. Web sitesinin kendisinden, bir işletmenin marka bilinirliliğine kadar dijital reklamcılık , e-posta pazarlaması, online broşürler ve “dijital pazarlama” şemsiyesine giren bir taktik yelpazesi vardır.

En iyi dijital pazarlama uzmanları, her dijital pazarlama kampanyasının genel hedeflerini nasıl desteklediğinin net bir resmine sahiptir. Pazarlama stratejilerinin hedeflerine bağlı olarak, pazarlamacılar emrindeki ücretsiz ve ücretli kanallar aracılığıyla daha büyük bir kampanyayı destekleyebilirler.

En iyi dijital pazarlama uzmanları, her dijital pazarlama kampanyasının kapsayıcı hedeflerini nasıl desteklediğine dair net bir resme sahiptir. Ve pazarlama stratejilerinin hedeflerine bağlı olarak, pazarlamacılar emrinde ücretli ve ücretsiz kanallar aracılığıyla daha da büyütebilirler.

Örneğin bir içerik pazarlama uzmanı , yakın zamanda oluşturulan yeni bir e-kitaptan potansiyel müşteri adayları oluşturmak için bir dizi blog yazısı oluşturabilir. Şirketin sosyal medya pazarlama uzmanı bu blog yayınlarının, şirketin sosyal medya hesaplarındaki ücretli ve organik postalar aracılığıyla tanıtımını yapabilir. Belki e-posta pazarlama uzmanları , e-kitabı indirenlere şirket hakkında daha fazla bilgi göndermek için bir e-posta kampanyası oluşturur.

Dijital Pazarlama Örnekleri

  1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  2. İçerik pazarlama
  3. Sosyal medya pazarlamacılığı
  4. Tıklama Başına Ödeme (PPC)
  5. İşortaklığı kanalı pazarlama
  6. Pazarlama Otomasyonu
  7. Eposta pazarlama

İşte en yaygın dijital pazarlama taktikleri ve bunlara dahil olan kanallardan bazıları.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Bu, web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında “daha yüksek” bir sıralamaya yükseltmek ve böylece web sitenizin aldığı organik (ücretsiz) trafik miktarını arttırmaktır.

Web sitenize nitelikli trafik oluşturmak için SEO yöntem uygulamalarının birkaç yolu vardır. Bunlar :

  • İç SEO: Bu tür SEO, web sitenizdeki sayfada bulunan tüm içeriğe odaklanır. Anahtar kelimeleri arama hacmi ve amacı (veya anlamı) için araştırarak, okuyucular için soruları cevaplayabilir ve bu soruların ürettiği arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.
  • Dış SEO: Bu tür SEO, web sitenizi optimize ederken “sayfa dışı” gerçekleşen tüm faaliyetlere odaklanır. Bunun için “web sitemde olmayan hangi faaliyet sıralamamı etkileyebilir?” sorusu yöneltebilirsiniz. Cevabı, geri bağlantı(backlink) olarak da bilinen gelen bağlantılardır. Size geri bağlantı veren web site sayısı ve bu web sitelerin otoritesi, önem verdiğiniz anahtar kelimeler için sıralamanızı etkiler. Diğer web siteleri ile bağlantılar kurarak, bu web sitelerine konuk mesajları yazarak (ve web sitenize geri bağlayarak)  web sitenizi yukarı taşımak için ihtiyaç duyduğunuz geri bağlantıları kazanabilirsiniz.
  • Teknik SEO: Bu SEO türü, web sitenizin arka tarafına ve sayfalarınızın nasıl kodlandığına odaklanır. Görüntü sıkıştırma, yapılandırılmış veriler ve CSS dosya optimizasyonu, web sitenizin yükleme hızını artırabilen teknik SEO formlarıdır, Google gibi arama motorlarının gözünde önemli bir sıralama faktörü.

İçerik Pazarlama

Bu terim, marka bilinirliği, trafik artışı, potansiyel müşteri oluşturma ve müşteri yaratma amacıyla içerik varlıklarının oluşturulmasını ve tanıtımını ifade eder. İçerik pazarlama stratejinizde rol oynayabilecek kanallar şunlardır:

  • Blog gönderileri: Bir şirket blogunda makale yazmak ve yayınlamak, sektördeki uzmanlığınızı göstermenize ve işletmeniz için organik arama trafiği oluşturmanıza yardımcı olur. Bu sonuçta, web sitesi ziyaretçilerini satış ekibiniz için potansiyel müşterilere dönüştürmeniz için daha fazla fırsat sunar.
  • E-kitaplar: E kitaplar, web sitesi ziyaretçilerini daha fazla bilgilendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, okuyucunun iletişim bilgileri için içerik alışverişinde bulunmanıza, şirketiniz için potansiyel müşteriler üretmenize olanak tanır.
  • Infografik: Bazen okuyucular söylemenizi değil göstermenizi ister. Bilgilendirme grafikleri ; veri, bilgi ve bilgi birikimlerini görsel olarak sergileyen grafiklerdir.

Sosyal medya pazarlamacılığı

Bu uygulama, marka bilinirliğini artırmak, trafiği artırmak ve işiniz için potansiyel müşteriler oluşturmak için markanızı ve içeriğinizi sosyal medya kanallarında tanıtır. Sosyal medya pazarlamasında kullanabileceğiniz kanallar:

Tıklama Başına Ödeme (PPC)

PPC, reklamınızı her tıkladığınızda bir yayıncıya ödeme yaparak web sitenize trafik çekmenin bir yöntemidir. En yaygın kullanılan PPC türlerinden biri, Google’ın arama motoru sonuç sayfalarındaki üst sıralara yerleştirdiğiniz bağlantıların “tıklama başına” bir fiyatıyla ödemenizi sağlayan Google Reklamlarıdır. PPC kullanabileceğiniz diğer kanallar şunlardır:

  • Facebook’ta ücretli reklamlar:  Burada kullanıcılar, Facebook’un işletmenizin hedef kitlesine uyan kişilerin haber bültenlerinde yayınlayacağı bir videoyu, resim gönderisini veya slayt gösterisini tıklanması için ödeme yapabilir.
  • Twitter Reklamları kampanyaları: Burada kullanıcılar, belirli bir hedef kitlenin haber yayınlarına bir dizi gönderi veya profil rozeti yerleştirmek için ödeme yapabilir, hepsi de işletmeniz için belirli bir hedefi gerçekleştirmek için araçtır. Bu hedef web sitesi trafiği, daha fazla Twitter takipçisi, tweetle etkileşim ve hatta uygulama indirmeleri olabilir.
  • LinkedIn Sponsorlu Mesajlar: Sektörlerine ve geçmişlerine göre doğrudan belirli LinkedIn kullanıcılarına mesaj göndermek için ödeme yapılan reklam çalışmasıdır.

İşortaklığı Kanalı Pazarlama

Bu, bir başkasının ürünlerini veya hizmetlerini web sitenizde tanıtmak için komisyon aldığınız, performansa dayalı bir reklam türüdür. Bağlı kuruluş pazarlama kanalları şunları içerir:

  • YouTube Partner Programı ile reklam içeren videoları yayınlamak.
  • Sosyal medya hesaplarınızdan iş ortağı bağlantıları yayınlamak.

Pazarlama Otomasyonu

Pazarlama otomasyonu , temel pazarlama işlemlerinizi otomatikleştirmek için kullanılan yazılımı ifade eder. Birçok pazarlama departmanı, manuel olarak yapacakları tekrarlayan görevleri otomatikleştirebilir, örneğin:

  • E-posta bültenleri: E-posta otomasyonu yalnızca abonelerinize otomatik olarak e-posta göndermeniz için değil, kişi listenizi gerektiği gibi küçültmenize ve genişletmenize yardımcı olabilir, böylece haber bültenleri yalnızca isteyen kişilere gider.
  • Sosyal medya sonrası zamanlama: Kuruluşunuzun varlığını bir sosyal ağda büyütmek istiyorsanız, sık sık gönderi yayınlamanız gerekir. Sosyal medya planlama araçları, içeriğinizi sizin için sosyal medya kanallarınıza yönlendirir, böylece içerik stratejisine odaklanarak daha fazla zaman geçirebilirsiniz.
  • Müşteri odaklı iş akışları: Müşteri adayları oluşturmak ve bu müşteri adaylarını müşteriye dönüştürmek uzun bir süreç olabilir. Bir e-kitabı indirip açtıkları gibi belirli ölçütlere uyduktan sonra müşteri adaylarına belirli e-postalar ve içerikler göndererek bu işlemi otomatikleştirebilirsiniz.
  • Kampanya izleme ve raporlama:  Pazarlama kampanyaları; binlerce farklı kişi, e-posta, içerik, web sayfası, telefon görüşmesi ve daha fazlasını içerebilir. Pazarlama otomasyonu, hizmet verdiği kampanyanın üzerinde çalıştığınız her şeyi sıralamanıza yardımcı olabilir ve ardından tüm bu bileşenlerin zaman içindeki ilerlemesine bağlı olarak bu kampanyanın performansını izleyebilir.

Eposta pazarlama

Şirketler, e-posta pazarlamasını takipçileri ile iletişim kurmanın bir yolu olarak kullanıyor. E-posta genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmanın yanı sıra, insanları işletmenin web sitesine yönlendirmek için de kullanılır. Bir e-posta pazarlama kampanyasında gönderebileceğiniz e-posta türleri şunlardır:

  • Blog aboneliği bültenleri.
  • Bir şey download eden müşteri e-postaları.
  • Müşteri hoş geldiniz e-postaları.
  • Sadakat programı üyelerine promosyonlar.

Umarım yazımız sizlere ve stratejilerinizi üretme konusunda yardımcı olmuştur. Sonraki yazımız Digital Marketer (Dijital Pazarlama uzmanı) ne yapar? başlıklı makalemz ilginizi çekebilir.

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 864

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz