İşletmeler arası pazarlama (B2B) pazarlamadan tüketiciye (B2C) farklıdır. Bir kişiye hala bir ürün satıyor olsanız da, deneyim bu iki pazar türü arasındaki farkın derin olduğunu gösteriyor.

Bir B2B eticaret sitesi yaptığınızda, işletmelerin zamandan ve paradan tasarruf etmek için satın alma sürecini kolaylaştırmak için çok çalıştığını anlayacaksınız. Bir B2B satın almasının neden daha çok mantığa, bir tüketicinin satın almasının neden daha çok duyguya dayandığını açıklar.

B2B pazarı için bir satışın maliyetinin B2C pazarından daha pahalı olabileceği doğrudur. Bunu açıklamanın en kolay yolu, bir B2B işleminin genellikle daha fazla reklam, daha fazla insanı içermesi ve daha fazla e ticaret mağazası olmasıdır.

b2b ve b2c farkları nelerdir

B2B ve B2C Farkları Nedir?

B2B ve B2C e-Ticaret tamamen ürünü satmakla ilgilidir, ancak zemin seviyelerinde farklılık gösterir.

B2B’nin detaylı müşteri bilgisi gerektirdiği durumlarda, B2C sadece ürünü satmanın esas olduğu bir çevrimiçi mağazadır.

Peki, B2b ve B2C arasında ne fark var? onlara bir göz atalım .

1. Sipariş

B2C ve B2B e- Ticaret’in satın alma süreci arasında büyük bir fark vardır .
B2C e-Ticaretinin daha az karmaşık ve düz sipariş verme süreci vardır. Tüketici ne aradığını zaten bilir, siparişi verir, daha sonra işlenir ve adrese teslim edilir. İşlem tüketici düzeyinde yapılır ve herhangi bir komplikasyon oluşmaması için web sitesi basit bir arayüz ile yapılır.

b2b ve b2c sipariş farkları

Öte yandan, B2B ürünün derin analizini, kullanılacak kaliteyi ve diğer optimizasyonları gerektirir.
İşlem, bir grup insan tarafından, üretim, kargolama ve taşıma gibi çeşitli unsurlar dikkate alınarak yapılır.
Ürün hacmi büyüktür ve profesyoneller firmalar tarafından işlenir. Ayrıntılı süreç nedeniyle, sevkiyat genellikle zaman alır ve bazen çeşitli firmaların ortak çalışması ile ulaştırılır.

2. Müşteri Sadakati

B2C müşterileri satın almak için birçok farklı internet sitesi seçeneğine sahiptir, nihayet hangi ürünü satın alacaklarına karar verdiklerinde çeşitli mağazalardan fiyatları, özellikleri ve özellikleri kontrol ederler.

Tüketicilerin birçok seçeneği vardır, bu nedenle ürün daha iyi veya fiyat daha ucuz ise başka bir B2C e-Ticaret web sitesine giderler.

Bu nedenle B2C e-Ticaret, reklam, indirim ve hizmet yoluyla tüketiciyi kazanmak için ekstra çaba sarf etmelidir.

b2b ve b2c müşteri sadakati

B2B müşterileri genellikle işletmeler ve şirketlerdir.

Gerçekten uğraştıkları şirketin türünü, avantajlarının neler olduğunu ve tüketici ile uzun vadeli bir bağlantı kurmaya gayret ederler.

Daha uzun süre yüksek hacimlerde ticari işlem yapma eğilimindedirler.

İşlemler güvenilirlik ve kalite dikkate alınarak yapılır. B2B işlemlerinde iki tarafın güveni temel faktördür. Tüm bunlardan dolayı B2B müşterileri B2C tüketicilerinden daha sadıktır.

Örneğin, bir kot pantolon arayan ve 5 dakika içinde bulan bir adam ile haftalarca boya almak için diğer şirketin ayrıntılarını inceleyen bir şirket, kim daha sadık olacak?

3. Ürün Bilgisi

B2C e-Ticaret tüketicileri ürünün kullanımına yoğunlaşır, ürün hakkında derin bilgiye sahip değildir.

Hangi tür mıknatıstan yapıldığını bulmak yerine kulaklıkları kullanmanız daha olasıdır.

B2C e-Ticaret, derin ayrıntılar vermek yerine ürünleri satmaya odaklanır. Bu genellikle tüketicilerin ürünün ne kadar iyi çalıştığını görmek istedikleri için olur.

b2b ve b2c müşteri ürün bilgisi

B2B tüketicileri ürün detayları konusunda derin bilgiye sahipler.

Örneğin, bir kimya firmasısınız ve satın aldığınız kimyasal’ın saflık derecesini bilmek istiyorsunuz. Bilgi fikri, ürünün büyük ölçüde etki etmesi muhtemel bir kullanıma sahip olduğunda farklılık gösterir.

Bu durumda, kaliteyi anlamak için ürün bilgisine sahip olmalısınız, çünkü o ürünün önemini biliyorsunuz.

Kararın önemi ve buna dayalı kârların büyük olması nedeniyle, o ürünü satın almanın önemini arttırır, bu da doğrudan daha fazla ürün bilgisi anlamına gelir.

4. Pazarlama

Pazarlama stratejisinin farkı, B2B müşterilerinin daha detay odaklı olmaları ve aldıkları kararın kritik olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

Hesaplanan riskler, mantıklar ve açıklamalar konusunda karar alırlar. Onlara göre, ürün detaylarından maksimum değeri nasıl çıkarabilirler. Verdikleri karar çeşitli departmanlar tarafından görüşülür ve nihayet satın alma sürecine geçilir.

b2b ve b2c pazarlama

B2C tüketicileri hangi şirketin kendilerini daha iyi etkilediğine karar vererek daha iyi müşteri hizmetleri ile hareket eder.

Kararlar, kişisel düzey için iyi olan duygularla tetiklenir, ancak bir şirket yönetmiyorsanız.

B2C tüketicileri ürünü onlar için ne kadar iyi olduklarından ziyade, nasıl kullanabilecekleri konusunda görürler. Yani pazarlama kısmında odaklanacakları detay bu olacak.

Sonuç

B2B ve B2C e-Ticaret arasındaki farkın daha büyük olamayacağını gördük. Bir yandan çok geniş bir tüketici havuzuna satıyorsunuz. İhtiyaçlar, promosyonlar, pazarlama ve markalar tarafından aşılanır. Öte yandan bilgili bir grup iş alıcısı var. İş ihtiyaçlarına ve isteklerine göre alışveriş yaparlar. Müşterilerinizin hangi tarafa dahil olduğuna bakılmaksızın, sağlam bir e ticaret yönetim sistemine ihtiyacınız vardır.

Gelin e-ticaret sitelerimizi görmek ve satın almak için için e-ticaret paketleri , sayfamızı inceleyebilir, size uygun satış siteniz için hemen bu gün harekete geçebilirsiniz!

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.8 / 5. Oy sayısı: 2139

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

Yorum Yaz