Sosyal medya pazarlaması, e-ticaret işletmeleri için en önemli pazarlama stratejilerinden biridir. Bu, hedef kitlenizin sizi bulmasını beklediğiniz birkaç sosyal medya hesabı açmaktan daha fazlasını ve ayrıca en son sosyal medya trendlerini anlamanız gerekir.

Sosyal ticaretin artan etkisinden en yeni sosyal medya pazarlama trendlerine kadar, 2024’de her pazarlamacının bilmesi gereken 10 sosyal medya trendinin derinliklerine ineceğiz. Bu bilgi kesinlikle e-ticaret işinize ihtiyaç duyduğu desteği verecektir .

en iyi 10 sosyal medya trendi

Başkasının yapmasını beklemeyin. Kendinizi işe alın ve uygulamaya başlayın.

1. Sosyal Medyada Fenomen’lerin Çoğalması

Bilmeniz gereken ilk sosyal medya trendi tam olarak yeni değil ve bunu duymak için sosyal medya meraklısı olmanıza gerek yok.

Ancak son aylarda ve çok hızlı bir şekilde popülerlik kazanıyor. Fenomen’lerin yükselişinden bahsediyoruz.

Fenomen’lerin kullanımı ve bahsetme sayısı Ağustos 2019’da 19,8 milyondan Temmuz 2020’de 24,9 milyona çıktı ve sadece bir yılda yüzde 26 artış gösterdi.

Belki de tesadüfen, kullanımı 28 milyon ile Nisan ayında zirveye ulaştı. İşte o zaman kilitlenmeler yaşandı ve internet kullanıcıları, sosyal medyaya vakit geçirmek için yöneldi.

Nitekim 10 sosyal medya kullanıcısından neredeyse 9’u (yüzde 88,1) koronavirüs salgını sırasında sosyal medyada her gün en az yarım saat daha fazla vakit geçirdiğini bildirdi.

Pandemi ve bunun sonucunda ortaya çıkan kilitlenmelerin 2021’e kadar devam etmesi beklenirken, enomen’lerin sosyal medyada trend olmaya devam etmesi muhtemeldir. Bir işletme sahibi olarak bu, eğer daha önce yapmadıysanız sosyal medya stratejinize dahil etmek için kesinlikle dikkate almanız gereken bir şeydir.

2. Sosyal Medya Videolarınızdan Kar Etmeye Başlayın

Pandemiden önce zaten bir hit olan videolar, evdekal sırasında daha da popüler hale geldi. Buna karşılık, birçok platform artık işletmeler için daha fazla video özelliği sunuyor.

Özellikle video akışı, talep artışı görmüş bir şey. 2019’da 42,9 milyar dolarlık devasa bir piyasa değeri ile sektörün 2020 ile 2027 arasında yüzde 20,4 büyümesi bekleniyor.

Son tüketici davranışları kesinlikle bu tahmini destekliyor. Canlı video alışverişi eğilimi, son zamanlarda Çin’de fırtına estirdi ve tüketiciler, kilitlenme sırasında online alışveriş sitelerine akın etti.

Bunun geçici bir trend olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Çinli e-ticaret devi Alibaba, AliExpress aracılığıyla daha fazla satış yapmak için video etkileyicileri işe almayı ve eğitmeyi planladığını söylüyor. Bu , canlı video alışverişinin uzun vadede burada olduğunun bir işareti.

Instagram, canlı videolarının görüntülenme sayısı Şubat ayından Mart ayına kadar yüzde 70 arttığı için video yeteneklerini de artırıyor.

Video oluşturmayı teşvik etmek için artık reklamların IGTV (Instagram TV) hizmetinde uzun biçimli videolardan önce gösterilmesine izin veriyor ve bu gelirlerin yüzde 55’i içerik oluşturuculara gidiyor.

3. Sosyal Medya Trendleri: Popülerliği Artan Niş Platformlar

Elbette, Facebook hala sosyal medya kralı olarak hüküm sürüyor . İyi yapıldığında, Facebook reklamları kazançlı bir pazarlama kanalı olabilir. Ancak en son sosyal medya eğilimleri, daha küçük de olsa, fazladan dikkat etmeye değer platformların ortaya çıktığını gösteriyor.

TikTok böyle bir platformdur. TikTok‘ta harcanan küresel zaman , kullanıcı tabanını genişletme ve kullanıcıların harcadığı zamanı artırma çabalarının bir sonucu olarak 2019’da yıldan yıla yüzde 210 arttı. Aslında, TikTok’un toplam indirmelerinin neredeyse yarısı (yüzde 44) 2019’da gerçekleşti. Bu kadar çok işletmenin kaydolması ve TikTok büyümesini fırlatmanın yollarını keşfetmesi şaşırtıcı değil .

Popülerliği artan bir başka niş platform ise Reddit . Etrafta Facebook ve Instagram beğenileriyle 15 yıldır ortalıkta olmasına rağmen, nadiren önemli bir pazarlama kanalı olarak görülüyor. Ancak en son sosyal medya trendlerinin aksini kanıtladığı yer burasıdır.

Reddit, 2019’da büyük bir artış gördü. Reddit’teki aylık aktif kullanıcı sayısı yıldan yıla yüzde 30 artarak 430 milyona çıktı ve aylık görüntüleme sayıları da yüzde 53 artışa tanık oldu. Bunlar, markaların Reddit’i 2020 planlarının bir parçası haline getirmeye ciddi bir şekilde bakmaları gerektiğinin açık göstergeleridir.

4. Sosyal Medya Hikayeleri Hiçbir Yere Gitmiyor

Facebook, WhatsApp veya Instagram hikayeleri gibi hikayeler üzerinde pazarlamayı düşünüyorsanız, bir sonraki sosyal medya pazarlama trendine dikkat etmek isteyeceksiniz.

Yukarıda bahsedilen üç platformun tümü için hikayeler özelliği, hepsi aslında büyük Facebook şemsiyesinin altına düşüyor, kullanıcıların 24 saat sonra kaybolan sınırlı süreli bir güncelleme yayınlamasına izin veriyor.

Bu özelliklerin tümü beş yıldan daha kısa bir süre önce piyasaya sürülmüş olsa da, kullanıcılar arasında en popüler büyüyen sosyal medya trendlerinden biri olduğu kanıtlandı ve büyüme sayıları kesinlikle burada kalmaya devam ettiklerini gösteriyor.

Günlük aktif kullanıcılar 2019’da her üç platformda da yarım milyara ulaştı. Daha spesifik olarak, Instagram Stories’in günlük aktif kullanıcıları 2016’da 100 milyondan 2019’da 500 milyona beş kat arttı . Facebook hikayelerine gelince, günlük aktif kullanıcıları 2018’de 150 milyondan 2019’da 500 milyona yükseldi ve Whatsapp hikayelerinin günlük aktif kullanıcıları 2018’de 450 milyondan 2019’da 500 milyona çıktı .

5. Yükselişteki Dijital Dezenformasyon

Sosyal medya iki ucu keskin bir kılıçtır. Artan sayıda insan bir haber kaynağı olarak ona güveniyor olsa da, onu bu kadar tehlikeli kılan tam da bu potansiyeldir.

Son araştırmalar, sosyal medyadaki dijital yanlış bilginin Şubat 2020’den bu yana yükselişte olduğunu gösteriyor. Bu, COVID-19 tarafından, insanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve pandemi ile ilgili en son güncellemeleri almak için sosyal medyaya akın ederken ortaya çıktı.

Bu da, sahte haberleri yayma fırsatlarına yol açtı. Yanlış bilgiler bir yana, bazı kullanıcılar komplo teorileri uyduracak kadar ileri gittiler ve bu da dramatik bir şekilde arttı.

Bazı sosyal medya platformlarının yanlış bilgilerin yayılmasına karşı önlemleri vardır. Örneğin Twitter, “sentetik ve değiştirilmiş” içerik içeren tweetlere uyarı etiketleri eklemeye başladı .

Bu önlemlere rağmen, sosyal medyada dijital dezenformasyonu kontrol etmek her zaman bir sorun olmuştur ve muhtemelen biz 2024’e doğru ilerlerken olmaya devam edecektir.

6. Sosyal Ticaret Gelecek

Önceki sosyal medya trendi sizi sosyal ticaretin gücüne ikna etmediyse, şunu okuyun: Günümüzde tüm Gen Z internet kullanıcılarının yüzde 55,2’si son moda alışverişlerinin sosyal medya içeriklerinden ilham aldığını söylüyor.

Bu kullanıcı grubunun moda alışverişlerinin yarısını online olarak gerçekleştirdiği göz önüne alındığında, bu oldukça önemli bir gelir elde ediyor.

Y kuşağı nesli de neredeyse sadece biraz daha azı (yüzde 50,6) sosyal medyaya göz attıktan sonra online olarak bir moda ürünü satın aldığını bildirdi. Sonuç olarak, 14 ila 34 yaş arasındaki tüm internet kullanıcılarının yarısından fazlasının yakın zamanda sosyal medyanın bir sonucu online olarak modayla ilgili bir ürün satın aldığını söylemekte.

Bu sosyal medya trendlerini göz önünde bulundurarak, işletmeniz için sosyal ticaret ve faydalarını kaybetmek istemeyeceksiniz. Sonuçta, rakipleriniz zaten bunu yapıyor olabilir, her on işletmeden yaklaşık üçü ya zaten bir sosyal ticaret planı uyguladıklarını ya da önümüzdeki 12 ay içinde bunu yapmayı düşündüklerini söylüyor.

7. Sosyal Medya Pazarlamasında Özgünlük Önemlidir

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikle ilgili bir önceki noktayı daha da tekrarlamak için, işte sosyal medyada özgünlüğün önemini vurgulayan bir istatistik.

Giderek artan sayıda tüketici, özgünlüğü hangi markaları sevdiklerini ve desteklediklerini belirlemede önemli bir faktör olarak görüyor. İstatistikler , bugün tüketicilerin yüzde 90’ının markalarda özgünlüğe öncelik verdiğini gösteriyor, bu oran 2017’de yüzde 86 idi.

Özgünlük, görsel, işlenmemiş ve gerçek içerikten yaşlı kalabalığa göre özellikle Gen Z ve Y kuşağı için daha fazla zevk alan genç nesil için önemlidir.

Bununla birlikte, tüketicilerin zevk aldığı içerik türü ile markaların yayınladıkları arasında bir boşluk var gibi görünüyor. Pazarlamacıların yüzde 90’ından fazlası, tüketicilerin ilişkilendirebileceği özgün içerikler oluşturduklarına inanmasına rağmen, tüm tüketicilerin yüzde 51’i tüm markaların yarısından daha azının gerçekten özgün içerik oluşturduğunu düşünüyor.

8. Bir Keşif Motoru Olarak Sosyal Medya

İşte en son sosyal medya trendlerinden bir diğeri: sosyal medya, bir tüketicinin tüm satın alma yolculuğunda büyük bir rol oynar.

Tüketiciler alışverişleri için giderek daha fazla sosyal medyaya güveniyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre , tüm tüketicilerin dörtte biri sosyal reklamlar ve öneriler aracılığıyla yeni marka ve ürünlerle karşılaşıyor.

Pasif tüketim bir yana, tüketiciler yeni ürünleri keşfetmek için proaktif bir yaklaşım da benimsiyor. İstatistikler, tüketicilerin yüzde 43’ünün ürünleri sosyal medya ağları aracılığıyla online olarak araştırdığını gösteriyor.

Ve bunun da bir yaş eğilimi var: genç nesiller, sosyal medyada ürünleri eski nesillere göre daha sık arama eğiliminde.

9. Mesajlaşma Uygulamalarında Büyüme

Sosyal medya pazarlamasındaki en son trendlerden biri mesajlaşma uygulamalarıyla ilgilidir. Son araştırma rakamları, mobil mesajlaşma uygulamalarının kullanıcı sayısının 2024’te dünya çapında 3,12 milyara ulaşmasının beklendiğini gösteriyor – 2019’da 2,52 milyardan yüzde 24 artış.

Şu anda, dünyadaki tüm akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 90’ı en az bir mesajlaşma uygulaması kullanıyor ve bu, işletmelerin yararlanabileceği büyük bir pazar. Çoğu tüketicinin şirketlerle iletişim kurmayı tercih ettiği gerçeğiyle birleştiğinde, bu kesinlikle işletmenizin pazarlama planına dahil etmeniz gereken bir sosyal medya trendidir.

Ve bunu yapmayı düşünüyorsanız, her platformun potansiyelini göz önünde bulundurun. WhatsApp ve Facebook Messenger, sırasıyla 1,6 milyon ve 1,3 milyar aktif kullanıcısı olan en popüler iki mobil mesajlaşma uygulaması olabilir . Ancak, Çin gibi pazarları hedefliyorsanız, aylık 1,1 milyar aktif kullanıcısı olan WeChat etkili olacaktır.

10. Sosyal Medya aracılığıyla Müşteri Hizmetleri

Son olarak, en son sosyal medya trendlerinden biri, tüketicilerin müşteri hizmetleri sorunları için sosyal medyayı artan kullanımı ile ilgilidir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, on tüketiciden yaklaşık üçünün bir şirketle iletişim kurmak için sosyal medyayı kullandığını gösteriyor.

Bunu yapanların çoğu kolaylık, 24 saat hizmet ve kolaylığın beklenen ilk üç avantaj olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, tüketicilerin yalnızca yüzde 10’u sosyal medyanın karmaşık sorulara hızlı yanıtlar sunduğunu söylediği için, bu avantajlar tüketicilerin karşılaştığı daha basit sorunlarla sınırlı görünmektedir.

Bununla birlikte, sosyal medya tüketiciler için önemli bir iletişim kanalı haline geldi ve hatta markalaşma üzerinde etkili oldu. Günümüzde yaklaşık yüzde 70’lik bir kesim , bir şirkete doğrudan mesaj gönderebilmenin kendilerini marka hakkında daha güvende hissetmelerini sağladığını söylüyor.

Sonuç

İster sosyal medya stratejinizi değiştirmek isteyin, ister sadece en yeni sosyal medya trendlerine yetişmek isteyin, yukarıda listelediğimiz bu on sosyal medya trendi, müşterilerinizin sosyal medyayla nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.

Not: Sosyal medya trendlerinin sürekli gelişmekte olduğu göz önüne alındığında, rekabette bir adım önde olmak için en son sosyal medya pazarlama trendlerinden haberdar olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz!

 

Gelin e-ticaret sitelerimizi görmek ve satın almak için için e-ticaret paket fiyatlarını inceleyin, Platinum akıllı e-ticaret paketlerinin sizlere neler sunabileceğini kendiniz görün!

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 486

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.